Waarom muzikale ontwikkeling belangrijk is voor kinderen!


Klein meisje speelt piano met koptelefoon op

Er zijn veel redenen waarom je muzikale ontwikkeling al vroeg stimuleert. Slaat jouw kleine al vroeg op potten en pannen? Reageert hij of zij blij op de platen die jij aanzet?

Dan komt je grootste hobby van pas tijdens de opvoeding. We geven je een aantal tips en leggen uit waarom muziek zo belangrijk is voor kinderen.

Band tussen kind en ouder

Je ziet tegenwoordig veel pubers rondlopen in T-shirts van bands die allang uit elkaar waren voordat deze jonge fans geboren werden.

Dat het soms T-shirts zijn van modeketens die met de iconische logo’s aan de haal gingen, en dat de drager van het shirt soms geen idee heeft waar hij in rondloopt is natuurlijk wel jammer.

Toch zijn er ook echte jeugdige muziekliefhebbers die de platenkast van hun ouders hebben uitgeplozen en dientengevolge wel degelijk gek zijn op The Beatles, Blondie of Led Zeppelin.

Samen de nummers proberen na te spelen, naar concerten gaan, een shirtje uitzoeken; het schept een band met je kind.

Instrument leren bespelen

Een aantal termen die op komen borrelen waarom muziek leren maken belangrijk is tijdens het opgroeien zijn concentratie, geduld, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, maar ook plezier en ontspanning.

Al deze aspecten komen van pas in het verdere leven. Als een kind zich volledig kan verliezen in het oefenen van akkoorden of tokkelwerk, leert het ook concentratie, geduld en doorzettingsvermogen te betrachten in andere situaties, hetgeen weer zelfvertrouwen, plezier en uiteindelijk ontspanning geeft.

Als je zelf een nummer aan het leren of arrangeren bent, vergeet je ook wel eens de rest van de wereld, laat staan de tijd. Dat zen-gevoel, die ontspanning van het jezelf in iets verliezen, ontstaat net zo goed bij een kind dat in de muziek duikt.

Muziek bestaat uit blokjes en laagjes

Leg uit dat een nummer is opgebouwd uit blokjes en laagjes. Het is net LEGO. Coupletten, refreinen en een brug zijn de blokken, de verschilende instrumenten de laagjes.

Op YouTube zijn filmpjes te vinden van gestripte nummers die beginnen met drums, waarna de bas invalt, et cetera.

Met andere woorden: het hoeft niet met droge theorie en moeilijke toonladders. Drummen kan en hoeft niet direct op niveau, en gitaar- en pianospelen draait in eerste instantie om ritmisch akkoorden aanslaan. Dat vormt immers de basis voor een liedje.

Bepaalde hits bestaan slechts uit twee akkoorden. Prima leermateriaal! Voorbeelden zijn One hand in my pocket van Alanis Morrissette, Break on through van The Doors, Horse with no name van America of Blurred lines van Thicke.

Een hit met zelfs maar één akkoord is Pure Morning van Placebo.


Aanbevolen voor jou: Wil je je kind gitaar leren spelen? Ontdek het perfecte stappenplan!

Ooghandcoördinatie

Met een eerste simpel E-mineur-akkoord en de wisseling naar pakweg een A, zie je dat de vingertjes het in het begin moeilijk hebben. Het kunnen voordoen is daarom een enorm voordeel: daarmee toon je immers de lol van het muziek maken en dat motiveert.

Net als sporten, tekenen en knutselen ontwikkelt de ooghandcoördinatie zich. Bij muziek maken komt daar de ontwikkeling van het gehoor bij. Het gevoel voor ritme is al net zo’n essentiële eigenschap omdat alles in zekere zin een ritme heeft. Lopen, fietsen, werken.

Muzieklessen op school?

Het belang van muzieklessen op school wordt niet overal ingezien. Je zou bijna de schoolkeuze erop afstemmen. Uit diverse projecten in het land blijkt dat muzieklessen op school – mits op een speelse en boeiende wijze – kinderen enthousiast maken.

Veel initiatiefnemers organiseren workshops en lessen die voor de nodige afwisseling zorgen onder schooltijd. Soms doen ze dit om kinderen überhaupt op het rechte pad te houden, in veel andere gevallen gelden de vele redenen die we hierboven al noemen.

Zijn er nog geen muzieklessen op de school van je kind, dan moet je het dus zeker aankaarten. Wellicht kun je zelf een uurtje in de week met je gitaar bijdragen aan de muzikale ontwikkeling van niet alleen je eigen, maar ook andere kinderen?

Bandje oprichten en op straat spelen

Na verloop van tijd zie je resultaat van je enthousiasme. Klasgenootjes en vriendjes ervaren de lol, het werkt aanstekelijk en vroeg of laat gaan ze niet alleen die shirts dragen, maar ook een bandje oprichten.

Je ziet het niet meer alleen op Koningsdag: scholieren die op straat spelen voor een extra zakcentje. De mannen op leeftijd die hun oude favorieten ten gehore brengen, krijgen dus concurrentie van de jeugd met zijn eclectische smaak.

Hoor je tussen alle evergreens opeens iets van Lukas Graham of Bruno Mars voorbijkomen.

Aanbevolen voor jou: 10 gouden tips om je kind te leren drummen! [+ Simpele oefening!]

Interactie, samenwerking en zelfs zakendoen

Zo komen we automatisch bij het gevoel dat ontstaat als die oudere mannen en de jeugd samen aan het jammen slaan op straat: dat van de muzikale interactie. Favorieten uitwisselen en zo elkaars smaak verbreden, jammen, communiceren.

In een bandje leert een kind samen te werken en op een gegeven moment zelfs zaken te doen. Een piepjonge band als DeWolff, Silverchair of Hanson zal ermee te maken hebben gehad, en zo zijn er veel meer voorbeelden.

Algemene ontwikkeling

Muziek hoort welbeschouwd bij je algemene ontwikkeling. Natuurlijk verschillen smaken, maar is er ook een deel basiskennis. We zien jaarlijks hoe de Top 2000 steeds meer door de jeugd bepaald wordt. Dat zorgt voor nieuwe aanwas, maar opvallend veel jongelingen blijven ook ‘gewoon’ op Bohemian Rhapsody stemmen.

Het is fascinerend hoe tijdloos bepaalde muziek is en hoe kinderen daarmee aan de haal gaan.

Zo word je op een dag nog verrast door je eigen kind, want reken maar dat ze het wereldwijde web gaan afspeuren naar oude blues, 90’s gitaargeweld of 80’s synthesizerhitjes die jij al vergeten was.

Plezier boven talent

Het spookbeeld van de fanatieke voetbalouder bestaat ook in de muziekwereld, maar deze is over het algemeen wat softer. Toch moet je ervoor waken om van je hobby een projecterende obsessie te maken. Werkt het niet, pak dan je verlies. Het gaat bovenal om plezier, net als bij sporten.

Door veel muziek te draaien (of te spelen) kun je kinderen wel een duwtje de goeie kant op geven.

Denk maar eens terug aan de dag dat je zelf besloot muziek te gaan maken: het werd getriggerd, je deed het niet zomaar.

En het gaf je per les, akkoord of liedje meer zelfvertrouwen. Op een dag liep je trots met je gitaarkoffer of drumstokken het schoolplein op.

Talent is wellicht vroegtijdig te herkennen, andere kinderen moeten er wat harder voor werken. Maar muziek maken is allerminst louter weggelegd voor wonderkinderen. In een succesvol team heb je doelpuntenmakers en waterdragers – in een band is dat zo.

Als min of meer volwassene – muzikanten blijven altijd iets jeugdigs uitstralen – weet je dat muziek een meerwaarde biedt aan het bestaan, en het is een mooi streven om die passie met de paplepel in te geven.

Uiteraard om de diverse educatieve redenen, maar ook om veel lol te hebben met de opvoeding en je kind een rijke jeugd te bieden.

Het is toch heerlijk om straks dit soort taferelen als het filmpje hieronder te beleven?

Meer artikelen

Ontdek de leukste muziek activiteiten voor peuters & kleuters!
10x de beste elektrische gitaar voor een kind!
10x een te gek elektronisch drumstel voor je kind!
Keyboard of piano leren spelen met kleuren? Zo doe je dat!
Piano of keyboard leren spelen zonder noten lezen? Ontdek hier hoe!

Recente artikelen