Keyboard of piano leren spelen met kleuren? Zo doe je dat!


Piano leren spelen met kleuren

Muziek maken is een prachtig iets. Mensen maken al eeuwenlang muziek op allerlei manieren om te communiceren, gevoelens te uiten, elkaar te vermaken en tot elkaar te komen.

Het is dan ook heel waardevol om een instrument te kunnen bespelen. De piano is een ontzettend populair instrument en heel toegankelijk voor jong en oud.

Doorgaans leer je piano spelen door het lezen van noten, maar het is ook mogelijk om piano te spelen met kleuren. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel.

De kunst van muziek maken

Muziek maken is niet alleen ontzettend leuk, maar ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling.

Een instrument bespelen is een cognitieve handeling; je traint er je hersens mee en je traint je geheugen. Daar heb je ook buiten het muziek maken om alleen maar voordelen van.

Daarnaast stimuleert een instrument bespelen de concentratie en creativiteit van de muzikant. En wist je dat muziek maken kan helpen bij het vergroten van het zelfvertrouwen van kinderen en volwassenen?

Door het oefenen van het spelen van een instrument overkom je keer op keer weer hindernissen. Je zet door en je wordt geleidelijk aan steeds beter.

Hierdoor versterk je het zelfvertrouwen; niet alleen in het spelen van een instrument, maar in het hele leven. Genoeg redenen dus om te beginnen met pianospelen!

Hoe werkt piano spelen met kleuren?

Als je piano wil leren spelen, is het kunnen lezen van de muziek bijna onmisbaar. Door het notenschrift komen liedjes tot leven op de piano.

Maar wat nu als je het notenschrift te ingewikkeld vindt of de noten en de betekenissen van de symbolen niet kunt onthouden? Betekent dat dan dat je geen piano kunt leren spelen?

Nee, absoluut niet. Je kunt namelijk piano leren spelen met kleuren!

In de kleurenmethode worden er kleuren toegewezen aan de toetsen op de piano. Dit kun je eenvoudig doen door stickertjes, die horen bij de methode, te gebruiken.

Vervolgens worden de oefeningen en de liedjes niet aangeleerd met noten en symbolen, maar met de kleuren op de pianotoetsen.

Zo worden de tonen gevisualiseerd aan de hand van kleur en is het pianospelen ineens veel makkelijker om op te pakken voor de leerling.

De kleurenmethode is vrij wijdverbreid waardoor er diverse lesboeken verkrijgbaar zijn om te helpen bij de lessen en het oefenen.

Voor wie is dit geschikt?

Pianospelen met kleuren maakt de piano als instrument veel toegankelijker voor een groot publiek, maar het is wel heel anders dan pianospelen met het notenschrift.

Omdat deze methode gebruik maakt van kleuren in plaats van letters en symbolen wordt het veel gebruikt voor jonge kinderen die nog niet kunnen lezen.

In plaats van letters en symbolen leren de kinderen om tonen te koppelen aan kleuren en dat is iets wat kleine kinderen vrij vlot oppikken.

Maar ook oudere kinderen die moeite hebben met lezen, bijvoorbeeld door dyslexie, en mensen met een verstandelijke handicap kunnen doorgaans uitstekend uit de voeten met de kleurenmethode.

De kinderen en volwassenen worden ermee uitgedaagd om zich verder te ontwikkelen, maar het wordt niet frustrerend of te moeilijk.

Hoe te beginnen

Om te beginnen met deze methode is het belangrijk om een lesboek aan te schaffen met corresponderende kleurenstickers. Niet elke kleurenmethode maakt namelijk gebruik van dezelfde techniek en je wil geen verwarring zaaien.

Voorzie de juiste toetsen van stickers en begin dan aan de lessen. Aan de kleuren kunnen de leerlingen zien welke toetsen ze aan moeten slaan. En door de verschillende afmetingen van een blok wordt direct herkenbaar hoe lang een toon moet duren.

Er zijn verschillende auteurs die lesboeken hebben uitgebracht met een methode gebaseerd op kleuren. Niet al deze methodes sluiten op elkaar aan.

Het is dan ook raadzaam om te kiezen voor een methode die wijdverbreid is en uit meerdere lesboeken bestaat.

De reeks Prisma Kleurmuziek bestaat uit meerdere bundels met liedjes die de leerlingen kunnen aanleren. Bovendien bevat deze methode ook bundels met notenschrift en akkoorden om de vertaalslag voor de docent én de leerling te vergemakkelijken.


Leer piano spelen met kleuren!

piano leren spelen met kleuren

De voor- en nadelen van piano leren spelen met kleuren

De kleurenmethode maakt pianospelen toegankelijk voor een breed publiek. Kinderen en volwassenen die voorheen worstelden met het leren van het notenschrift kunnen nu ook zelf muziek maken en lezen.

Dat is een prachtige ontwikkeling!

De methode maakt het bovendien mogelijk om al op jonge leeftijd te beginnen met het bespelen van een instrument. Dat is een mooie toevoeging aan de ontwikkeling van het jonge kind.

De eenvoud van het systeem zorgt er bovendien voor dat de leerling al snel flinke stappen kan zetten binnen het pianospelen. Zo wordt een breed aanbod aan liedjes al snel toegankelijk en dat verhoogt het speelplezier.

Natuurlijk heeft de kleurenmethode ook enige nadelen in vergelijking tot de klassieke manier van pianoles.

Zo heeft de methode weinig aansluiting op het klassieke notenschrift. Mochten leerlingen later toch het notenschrift willen leren, dan is de overstap wat lastiger.

Daarnaast heeft het kleurenschrift niet zoveel mogelijkheden als het notenschrift. Ingewikkelde stukken muziek zijn daardoor niet vertaalbaar naar kleuren en niet te beoefenen voor leerlingen die hebben leren spelen met deze methode.

Aan de slag

Ben je enthousiast geworden over pianospelen en wil je graag proberen om piano te leren spelen met kleuren? Dan kun je direct aan de slag gaan met het boek ‘Prisma Kleurmuziek: Liedjes voor het jonge kind in kleurblokken’ van Marie-Anne van Rijbroek.

In dit boek leer je de leukste kinderliedjes spelen op de piano aan de hand van de kleurenmethode die Marie-Anne van Rijbroek heeft ontwikkeld.

Ontdek zelf hoe leuk en eenvoudig piano spelen kan zijn!

piano leren spelen met kleuren

Lees ook

Keyboard of piano leren spelen op oudere leeftijd? Geen probleem!
Piano of keyboard leren spelen zonder noten lezen? Ontdek hier hoe!
Piano of keyboard leren spelen aan je kind? Ontdek hier hoe!
Wat is een MIDI Keyboard?
Je slaapkamer isoleren tegen geluid? Met deze tips weer rust!

Recente artikelen