Piano of keyboard leren spelen zonder noten lezen? Ontdek hier hoe!


Man speelt piano zonder noten te lezen

Wellicht heb je altijd al keyboard of piano willen spelen, waarbij je moeiteloos met je vingers over de toetsen gaat en mooie deuntjes samenstelt.

Daarentegen staat het leren van noten je tegen en zoek je naar een manier om deze instrumenten te bespelen zonder het gebruik van noten.

Wanneer je graag één van deze instrumenten wilt leren bespelen zonder dat je hiervoor noten leert lezen, komen er een aantal zaken bij kijken.

Hoe kun je het dan bijvoorbeeld wel leren en welke voor- en nadelen zitten eraan vast?

Het is zeker mogelijk om piano of keyboard te leren spelen zonder noten te lezen. Met een paar simpele akkoorden kun je al een hoop nummers spelen. Je kan ook nummers op gehoor leren spelen, zonder dat je daarvoor noten hoeft te kunnen lezen. Noten lezen kan handig zijn, maar is dus zeker geen noodzaak.

Kan je piano leren spelen zonder noten te lezen?

Het antwoord hierop is ja, je kunt wel degelijk piano of keyboard leren spelen zonder dat je hiervoor noten leert te lezen.

Veel grote componisten en pianisten zijn op deze manier groot geworden, waaronder Elton John, Beethoven en Mozart. Deze musici gebruikten hun gehoor voor het maken van muziek die zij mooi vonden.

Hier zijn talloze filmpjes van beschikbaar op Youtube en je kunt ook eenvoudig cursussen volgen in deze richting. Het gaat hierbij om veel oefening, waarbij je je richt op het spelen van akkoorden.

Een akkoord is een combinatie van drie of meer tonen die goed passen bij elkaar. Ze worden door de hele muziekwereld gebruikt, zoals bij het spelen van gitaar.

Ook bij piano spelen worden akkoorden gebruikt, waardoor het geluid voller en mooier klinkt dan een liedje noot voor noot spelen. Wanneer je jezelf dus akkoorden aanleert en deze leert te combineren, kun je al vrij snel liedjes spelen.

Aanbevolen: een goede cursus

Akkoorden aanleren gaat dan wel sneller dan jezelf noten aanleren, maar nog steeds kan deze weg langer zijn dan je van tevoren wellicht denkt.

Het kan daarom handig zijn om een cursus te volgen, waardoor je gelijk op de juiste manier keyboard of piano leert spelen.

Door bijvoorbeeld de Cursus Piano Spelen te volgen, leer je met je linkerhand akkoorden spelen en met je rechterhand de melodie.

Via de cursus leer je snel en makkelijk 14 akkoorden aan waarmee je wel 95 procent van alle liedjes op de radio kunt spelen.

Naast het leren van akkoorden krijg je ook tips en basisvaardigheden om in de helft van de tijd hetzelfde resultaat te behalen. Deze tips gaan bijvoorbeeld over je houding en het vermijden van veel gemaakte fouten.

Ook wordt je geleerd hoe je de 14 akkoorden op drie bekende manieren kunt gebruiken aan de hand van bladmuziek. Daarnaast doe je ook kennis op van het spelen in een band en het begeleiden van zang.

Deze cursus hebben al meer dan 20.000 mensen succesvol afgerond, waaronder Gordon, Sonja Bakker en Eva de Goede. Met behulp van de feedback van deze deelnemers is de cursus alsmaar verbeterd om nieuwe cursisten optimaal te kunnen begeleiden.

Cursus piano spelen

Voor- en nadelen van toetsen spelen zonder noten te lezen

Aan het leren van keyboard of piano spelen, zitten zowel voordelen als nadelen, welke hieronder uitgelegd zullen worden.

Voordelen

Wanneer je je niet richt op het leren van noten, maar akkoorden bereik je allereerst sneller het gewenste resultaat.

Het kost minder tijd, waardoor je dus ook sneller al je favoriete liedjes kunt spelen op de piano of het keyboard.

Een tweede voordeel is dat het ideaal is voor zangers en zangeressen die tegelijk willen kunnen zingen en piano spelen.

Ook is het erg geschikt voor mensen die van pop, rock en jazzmuziek houden, aangezien deze stijlen gemakkelijk met akkoorden zijn aan te leren.

Daarnaast is de alternatieve methode geschikt voor mensen die in een bandje willen spelen, doordat je vrij leert spelen, zonder bladmuziek te hoeven gebruiken.

Nadelen

Piano leren spelen zonder noten te gebruiken is daarentegen minder geschikt voor mensen die klassieke muziek willen spelen.

Ook kan het op den duur gaan vervelen om te spelen zonder noten. Dit komt doordat er alleen akkoorden worden gespeeld en geen melodiepartijen.

Echter, wanneer je wat gevorderd bent en bekend bent met alle akkoorden en toonsoorten kun je dit nadeel grotendeels vermijden.

Voorwaarden voor piano spelen zonder noten zijn dat je veel moet oefenen, minimaal 10 minuten per dag. Ook moet je niet te snel willen gaan en er eerst voor zorgen dat je de basistechnieken onder de knie hebt.

Voor- en nadelen van spelen met noten lezen

Er zijn ook veel mensen die wel kiezen voor het leren van noten lezen om keyboard of piano te kunnen spelen. Welke voor- en nadelen zitten hieraan vast?

Voordelen

Een groot voordeel van het leren lezen van noten is dat je heel veel muziekstukken kunt spelen en in de meeste boeken met liedjes staan ook noten. Deze kun je dan zonder moeite naspelen.

Boeken van oude componisten bevatten ook enkel muziek met noten. Noten lezen is natuurlijk niet makkelijk en het vergt veel tijd. Echter, piano leren spelen vergt sowieso tijd en inzet, ook wanneer je dit zonder noten lezen aanleert.

Je kunt ook altijd eerst piano of keyboard leren spelen zonder het gebruik van noten om bekend te worden met het instrument. Daarna kun je altijd nog beginnen met het leren van noten lezen om je kennis van het instrument te verbreden.

Nadelen

Een nadeel van noten leren lezen, is dat de focus veel op het lezen ligt, waardoor de combinatie met luisteren moeilijker wordt. Je gehoor speelt namelijk wel een hele belangrijke rol bij het maken van mooie muziek.

Zoals hierboven al beschreven, maakten veel bekende componisten en pianisten vooral gebruik van hun gehoor bij het maken van muziekstukken.

Ook hedendaagse grote pop- en jazzsterren zijn voornamelijk auditief ingesteld en improviseren tevens vaak ter plekke met muziek.

Wanneer je enkel muziek naspeelt uit je notenboek is er niet veel ruimte voor het ontwikkelen van een eigen stijl. Dit is, naast het feit dat noten lezen niet voor iedereen is weggelegd, een groot nadeel van met noten lezen piano leren spelen.

Hoe leer je piano spelen zonder noten te lezen?

Er zijn diverse manieren om piano of keyboard te leren spelen zonder dat je gebruik maakt van noten.

1. Youtube tutorials kijken

Een eerste veel gebruikte manier is het kijken van filmpjes op Youtube, waar pianoleraren of andere instructeurs oefeningen, toonladders en het spelen van liedjes behandelen.

Het is een vrije manier om jezelf piano spelen aan te leren, omdat je bijna ieder liedje kunt vinden dat jij leuk vindt.

Daarentegen brengt het ook een nadeel met zich mee, namelijk dat het geen gestructureerde manier is en je een ‘information overload’ krijgt.

Hierdoor is het, zeker voor een beginner, lastig om te weten waar je moet beginnen.

2. Zelf nummers aanleren op gehoor

Zoals vele bekende muzikanten je al zijn voorgegaan, kun je ook jezelf nummers aanleren op gehoor. Hierbij kijk je welke combinaties van tonen mooi klinken en hier kun je dan een mooie melodie onder maken.

Het is echter niet aan te raden voor beginners, aangezien je dan nog geen enkele kennis hebt van akkoorden en welke tonen goed samengaan. Een goede basis is hierbij essentieel.

3. Zelf muziek maken

Je kunt aan de hand van akkoorden en combinaties van tonen ook zelf proberen muziek te maken.

Er zijn bijvoorbeeld diverse deuntjes die voor veel nummers gebruikt worden. Ook hiervoor is het hebben van basiskennis wel belangrijk.

4. De beste manier: een cursus volgen

Tot slot is de beste manier om piano spelen aan te leren het volgen van een cursus. Hierbij wordt op een gestructureerde manier stap voor stap uitleg gegeven over de dingen die bij piano spelen komen kijken.

Je leert hierdoor niet alleen snel piano spelen, maar ook op de juiste manier, waarvan je de rest van je leven profijt hebt.

cursus om piano te leren spelen

Conclusie

Piano of keyboard leren spelen klinkt voor veel mensen als muziek in hun oren en je kunt dit ook eenvoudig aanleren zonder noten te leren lezen.

Met behulp van een cursus en pianoleraar leer je de bekendste akkoorden, waarmee je al je favoriete liedjes kunt spelen.

Toetsen leren spelen hoeft niet moeilijk te zijn, als je hier maar op de juiste manier en met de benodigde hulp mee aan de slag gaat.

Lees ook

Keyboard of piano leren spelen met kleuren? Zo doe je dat!
Keyboard of piano leren spelen op oudere leeftijd? Geen probleem!
Piano of keyboard leren spelen aan je kind? Ontdek hier hoe!
Wat is een MIDI Keyboard?
Basgitaar kopen voor een beginner? Ontdek dé top 10!

Recente artikelen