Wil je je kind gitaar leren spelen? Ontdek het perfecte stappenplan!


Kind leert gitaar spelen door gitaarleraar

Is jouw zoon gebeten door de muziekkriebel? Of kan je dochter niet langer wachten om eindelijk gitaar te leren? Misschien zit muzikaal talent wel in de familie of heeft je kind de kriebel opgepikt via een bekende influencer?

Als je kind aan de slag wil met muziek, is gitaar een ideaal instrument om mee te starten. Dit instrument is heel toegankelijk en met slechts een kleine basis, kan je al heel wat liedjes uit je mouw (of uit de gitaarhals) schudden.

Doordat je zo snel resultaat boekt, is gitaar een erg leuk en motiverend instrument om mee te beginnen.

Vanaf welke leeftijd kan jouw kind gitaar leren spelen?

Op muziek spelen staat geen leeftijd. Soms merk je bij jonge kinderen al een grote muzikaliteit. Doorgaans gaat men ervan uit dat je kind vanaf ca. 5 jaar kan beginnen met gitaar spelen.

Maar als je al van op jongere leeftijd een grote motivatie merkt, hoef je uiteraard niet te wachten om aan de slag te gaan.

Er bestaan gitaren in verschillende formaten. Voor jonge kinderen zijn de gitaren in het formaat 1/2 ideaal. Deze zijn klein genoeg om je kind een natuurlijke houding te laten aannemen tijdens het spelen.

Door het grote speelcomfort van een passende gitaar, zal je kind gemotiveerd zijn om te blijven oefenen. Op een latere leeftijd kan je overschakelen naar een groter formaat.

De grootte van de gitaar heeft geen invloed op de afstanden tussen de frets. Je kind zal dus niet ‘opnieuw’ moeten beginnen.

Hoe leer je een kind gitaar spelen?

Voor je begint

Voor je begint met het aanleren van akkoorden, is het belangrijk dat je kind de basics begrijpt van hoe een gitaar werkt. Welke snaren klinkt bijvoorbeeld hoger en lager? Welke invloed heeft het als je een fret induwt? Hoor je geluid door een snaar in te duwen of enkel door hem aan te slaan?

Je hoeft uiteraard niet over te gaan tot techniciteiten waar je kind niets van snapt. Het gaat erom dat je kind het instrument leert aanvoelen en een beetje begrijpt wat er gebeurt tijdens het spelen.

Daarnaast leg je ook best enkele basisonderdelen uit van het instrument. Wat zijn de frets? Wat zijn de stemschroeven en waarom is het belangrijk dat je gitaar juist gestemd staat?

Afhankelijk van de leeftijd van je kind kan je dit spelenderwijs aanleren en er al dan niet langer bij stilstaan.

Om goed te communiceren over wat je kind moet doen tijdens het gitaar spelen, is het nodig dat hij/zij goed weet hoe de verschillende onderdelen noemen. Dit voorkomt frustraties tijdens het oefenen en het bijsturen van zijn speeltechniek.

Starten met akkoorden

Een eenvoudige manier om gitaar te leren spelen, is aan de hand van akkoorden. Door middel van enkele eenvoudige akkoorden kan je namelijk al heel wat liedjes spelen.

Neem bijvoorbeeld het akkoord ‘Em’. Daarvoor heb je eigenlijk maar twee vingers nodig! Andere eenvoudige akkoorden zijn bijvoorbeeld ‘G’ en ‘D’.

Een leuk en simpel nummer die je met 2 van deze akkoorden al kunt doen is Drunken Sailor. Zie het filmpje hieronder.

Vanaf minuut 1:30 volgt de uitleg.

Met één akkoord kan je al meteen verschillende slagtechnieken gebruiken. Je kan de snaar van boven naar beneden, of van beneden naar boven aanslaan. Je kan ook regelmatig afwisselen of verschillende ritmes spelen.

Je kind zal horen dat de verschillende slagtechnieken invloed hebben op de klank. Met heel weinig akkoorden kan je dus al heel wat variatie teweegbrengen. Zorg ervoor dat je voldoende afwisselt en dat het leuk blijft voor je kind.

Laat hem of haar bijvoorbeeld zelf ook eens op zoek gaan naar een leuk ritme om de gitaren aan te slaan.

Maak snel vooruitgang met de ChordBuddy

Bij jonge kinderen kan het soms moeizaam gaan om vooruitgang te boeken. Dit kan frustrerend worden voor je zoon of dochter. In dat geval kan je overwegen om gebruik te maken van een ChordBuddy.

Dit apparaat helpt je om de eenvoudige akkoorden onmiddellijk te spelen. Door dit te monteren op je gitaarhals, kan je door een knopje in te duwen een heel akkoord laten klinken.

Met de ChordBuddy kan je vier akkoorden spelen. Elk akkoord heeft een andere kleur.

Je kind hoeft niet langer aan tien dingen tegelijk te denken. De akkoorden ‘spelen’ kan eenvoudig door middel van één knop van de ChordBuddy. Tegelijkertijd kan hij/zij zich dan extra focussen op de juiste slagtechniek en gitaarhouding.

Eenmaal hij/zij de basistechnieken onder de knie heeft, kan je kind vervolgens naar de volgende stap: zelf de akkoorden leren spelen.

Voor de iets grotere kids: Leer gitaar spelen in 22 lessen

Als je kind al wat ouder is, dan heeft hij of zij zeker weten baat bij een goed gestructureerde cursus die ze volledig op hun eigen tempo kunnen volgen.

Met de gitaarcursus van Koen Snoek: ‘Leer gitaar spelen in 22 lessen’, leer je – zoals de titel al verklapt – gitaar spelen in 22 lessen.

Deze cursus biedt een hele mooie basis waarop je kind verder kan bouwen en zo goed gitaar kan leren spelen als ze zelf willen.

Ontvang hem nu!

Veel liedjes met weinig akkoorden

De meeste liedjes gebruiken een akkoordenschema van drie of vier akkoorden. Met slechts vier akkoorden kan je dus al een heel uitgebreid gamma aan liedjes spelen.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Sweet Child o’ Mine van Guns N’ Roses
  • Knockin’ on Heavens door van Eric Clapton
  • Het is een nacht van Guus Meeuwis
  • Eleanor Rigby van The Beatles

Het kan leuk zijn om deze liedjes met een (oefen)cd mee te spelen of om er zelf bij te zingen. Zo leert je kind de basis van het samenspelen en beleeft het veel plezier door te zien wat hij/zij met zijn gitaarspel kan bereiken.

Gitaarriffs voor beginners

Muziek bestaat niet enkel uit akkoorden, maar ook uit melodieën. Zo bestaan er heel wat bekende gitaarmelodieën, oftewel gitaarrifs.

Sommige van deze riffs zijn eenvoudig voor beginners.

Dit is een goede afwisseling voor jouw kind om gitaar ook op een andere manier toe te passen. Gitaarrifs kan je leren aan de hand van tablatuur, partituren of via YouTube video’s.

Bekende gitaarrifs voor beginners zijn:

  •  Seven Nation Army van The White Stripes
  •  Shape of You van Ed Sheeran
  •  Smoke on the Water van Deep Purple
  •  Highway to Hell van AC/DC
  •  Born To Be Wild van Steppenwolf

Een andere manier om af te wisselen in het gitaarspel is door te tokkelen. Hierdoor speel je ‘gebroken’ akkoorden en krijgt je muziek opnieuw een andere dimensie. Met een kleine basis kan je dus eigenlijk al oneindig variëren.

Naar een professionele gitaarspeler

Zodra je kind enkele basisakkoorden onder de knie heeft en verschillende speelwijzen kent (tokkelen, riffs,…), kan hij/zij naar een volgend niveau gaan. Zo kan je bijvoorbeeld septiemakkoorden beginnen aanleren, moeilijkere riffs aanleren of ingewikkeldere slagtechnieken beginnen spelen.

Als gitaarspeler kan je blijven groeien en variëren. Je zal steeds meer en meer mogelijkheden krijgen en moeilijkere liedjes kunnen leren. Dit instrument blijft boeiend om vooruitgang in te maken.

Don’t forget to have fun!

Gitaar leren is heel leuk, maar niet eenvoudig. Let er op dat plezier op de eerste plaats blijft staan. Het is belangrijk om de juiste technieken te leren en om op termijn foutloos te spelen, maar het allerbelangrijkste is en blijft het amusement.

Zorg ervoor dat je kind liedjes speelt die hij leuk vindt en dat hij/zij met een goed gevoel naar de les kan gaan. Liever een kind dat wat trager vooruitgang maakt dan een kind dat binnen het jaar gedemotiveerd is en nooit meer een gitaar wil vastnemen.

Conclusie

Op basis van enkele akkoorden kan je kind al heel wat liedjes leren spelen. Om snel van start te gaan, kan een Chordbuddy je kind helpen.

Hierdoor slaagt hij/zij erin om binnen de kortste keren liedjes te spelen en te pronken met zijn/haar talent. Door de ChordBuddy kan je kind extra aandacht besteden aan de juiste technieken.

Later kan hij/zij dan zelf akkoorden leren spelen om het uiteindelijk te schoppen tot een geavanceerde gitaarspeler. Vergeet niet dat plezier maken voorop staat en van fundamenteel belang is om mooi gitaarspel te bekomen!

Meer artikelen

10x de beste elektrische gitaar voor een kind!
Kan je nog gitaar leren spelen als volwassene? Zeker weten!
De top 20 beste gitaar cadeau tips! Gegarandeerd een succes!
Gitaar: 12 dringende vragen beantwoord!
Is gitaar leren spelen moeilijk? Niet met deze tips!

Recente artikelen