Piano of keyboard leren spelen aan je kind? Ontdek hier hoe!


Kind leert piano spelen

Elk kind heeft zijn eigen hobby’s. De een houdt van tekenen en schilderen waarbij weer een ander houdt van het maken van muziek.

Wat als je kind nu echt ambities heeft om goed te worden in de muziek en ook op les wil gaan om piano of keyboard goed te kunnen bespelen?

Veel kinderen hebben interesse in het bespelen van een muziekinstrument omdat het weer iets nieuws is dat ze mogen leren.

Daarnaast is het natuurlijk ook altijd leuk om met een muziekinstrument aan de slag te gaan en vervolgens je eigen liedjes of andere bekende liedjes te kunnen spelen.

Maar is het wel zo makkelijk om een kind piano of keyboard te leren spelen? En wat heb je er precies voor nodig om de lessen zo leuk mogelijk te maken voor de kinderen?

Het is zeker mogelijk voor een kind om piano of keyboard te leren spelen. Vanaf vier á vijf jaar zijn ze oud genoeg om te begrijpen waar ze mee bezig zijn en hoe ze toetsen kunnen leren spelen. Een instrument leren spelen heeft veel voordelen. Lessen of een cursus is aan te raden voor gestructureerde lessen.

Vanaf welke leeftijd kan een kind keyboard of piano leren spelen?

Een kind leert het beste op een zo jong mogelijke leeftijd, maar wel dat bewust is van de handelingen die moeten worden gedaan op de piano en een keyboard en de theorie die erachter hangt om de mooiste liedjes te kunnen spelen.

Meestal kunnen kinderen rond de vier á vijf jaar beginnen met het leren spelen van een complex instrument zoals piano of keyboard. Op deze leeftijd zijn kinderen zich bewust van waar ze mee bezig zijn en vinden ze ook vaak plezier in het spelen van een instrument.

Ze vatten de theorie en de praktijk vaak sneller en daarnaast zullen ze ook complimenten goed kunnen waarderen.

En wat is er dan leuker dan kinderen te zien stralen wanneer het hen lukt om ook een eerste liedje te kunnen spelen.

Een cursus is aanbevolen

Een piano of keyboard leer je niet in één keer goed spelen. Er gaat ook voor kleine kinderen heel wat werk aan vooraf voordat het hen lukt om de instrumenten goed te bespelen.

Daarom is het aanbevolen om kinderen op een cursus of een les te zetten.

Een les of een cursus is belangrijk omdat kinderen dan leren hoe het is om vanaf het begin al de juiste technieken mee te krijgen.

Juist omdat kinderen op deze leeftijd zoveel meekrijgen en ook opvangen, is het belangrijk om dan vanaf het begin de juiste technieken toe te passen.

Kinderen hebben daarnaast ook te maken met concentratie en hebben structuur nodig.

Tijdens een goede cursus of pianoles, krijgen ze alle lessen die nodig zijn om op een goede manier de instrumenten te bespelen en zullen ze ook oefeningen meekrijgen die ze helpen om beter te worden.

Bij ‘Cursus Piano Spelen’ worden er pianocursussen op maat voor jong en oud aangeboden. Deze cursussen zijn er speciaal voor gemaakt om iedereen die piano wil spelen op een makkelijke manier te leren spelen.

Je krijgt het materiaal dat je nodig hebt, extra materialen waarmee je nog beter word en daarnaast ook toegang tot duidelijke instructiefilmpjes waarmee je de theorielessen kan volgen en waarmee je ook allerlei liedjes mee kan spelen en na kan spelen.

20.000 mensen hebben dezelfde cursus al gevolgd en waren reuze enthousiast, waaronder mensen als Gordon en Sonja Bakker.

Cursus Piano Spelen

Is een keyboard of een piano beter voor een kind?

Dan heb je natuurlijk ook nog te maken met de vraag of het beter is om een kind een piano te leren spelen of een keyboard. Ook al zijn het allebei toetsinstrumenten, er zijn toch wel wat verschillen tussen beide.

Sommige ouders maken de ‘fout’ om hun kind een normaal keyboard te geven waarop ze kunnen leren pianospelen. Maar dit is niet altijd handig.

Een keyboard is een elektrisch instrument waarbij tonen worden gemaakt door de juiste toetsen aan te slaan en deze vervolgens uit de speakers te laten klinken.

Piano is een akoestisch instrument. Bij dit instrument zijn er fysieke hamertjes die in de klankkast van de piano tegen snaren aanslaan.

Met pedalen kun je de toonduur van de trillingen van deze snaren beïnvloeden en door harder of juist zachter op de toetsen te spelen beïnvloed je het volume van de tonen.

Nou bestaan er wel keyboards met ‘gewogen toetsen’, zoals ze dat noemen. Dit houdt in dat de toetsen op het keyboard meer aanvoelen en reageren zoals die op een piano.

Ook kan je op een keyboard wel pedalen aansluiten die hetzelfde doen als pedalen die standaard op een piano zitten, maar meestal zijn deze bij een keyboard niet standaard inbegrepen.

Er is dus wel degelijk een verschil tussen deze twee instrumenten en het is dan ook handig om te kijken welk instrument het beste bij je kind past.

Als je kind het wel fijn vind om muziek te maken, maar zich wat lastiger kan concentreren, dan is het misschien niet aan te raden om het kind dan op pianoles te zetten, omdat je bij een piano te maken hebt met veel meer handelingen dan wanneer je een keyboard moet leren spelen.

Daarnaast is ook de keuze voor een muziekstijl aan te raden om hier rekening mee te houden.

Sommige kinderen vinden het bijvoorbeeld leuk om pop liedjes na te spelen en hebben dan bijvoorbeeld er meer aan als ze akkoorden leren spelen, waarbij andere kinderen een grotere interesse hebben in het spelen van klassieke stukken.

Dit laatste type kinderen zou je dan beter op pianoles kunnen doen.

Piano leren spelen op een keyboard kan dus wel, maar dan raden we wel keyboards aan met gewogen toetsen en extra pedalen. Ook zal de daadwerkelijke transitie van keyboard naar piano later toch wel even wennen zijn.

De voordelen en nadelen van jong beginnen met keyboard en pianospelen

De theorie stelt dat kinderen vanaf een jonge leeftijd het beste piano of keyboard kunnen leren spelen.

Dit heeft er voornamelijk mee te maken omdat kinderen op deze leeftijd zich bewust zijn van wat ze doen en daarnaast theorie en praktijk ook snel tot zich nemen. Daarnaast kent het jong beginnen te leren van deze muziekinstrumenten ook andere voordelen:

Voordelen

1. Goed voor de hersenen

Hersenen van kleine kinderen zijn nog volop in ontwikkeling. Allerlei verschillende hersendelen worden geactiveerd wanneer de kinderen op deze leeftijd aan het spelen en aan het leren zijn.

Het bespelen van een muziekinstrument zoals een piano of een keyboard kan een vrij lastige opgave zijn omdat er vele verschillende handelingen zijn die je moet uitvoeren.

Je hebt te maken met maximaal 88 toetsen, toetscombinaties, tonen en klanken, maar ook akkoorden en harmonieën worden op deze instrumenten gemaakt. Dan maar niet te spreken over het juiste pedaalgebruik achter een piano.

Het kan vrij lastig zijn om goed te leren spelen, maar kinderen die graag leren en de mogelijkheid hebben om snel te kunnen leren, is het leren spelen van piano en een keyboard echt iets leuks.

2. Lekker creatief bezig zijn

Muziek maken is natuurlijk ook hartstikke leuk. Vooral als je op een gegeven moment zelf liedjes mee kan spelen of misschien wel je eigen melodietjes kan maken is het erg leuk.

Kinderen houden over het algemeen van lekker creatief bezig zijn.

Zelf dingen maken en veel ontdekken behoort tot hun dagelijkse bezigheden. Met muzieklessen valt ook veel te ontdekken.

3. Goed voor de motoriek

Doordat je goed moet nadenken welke tonen je moet spelen, je tegelijkertijd bladmuziek moet lezen en dan in het geval van een piano ook nog de pedalen moet bedienen. Deze instrumenten zijn vrijwel zeker goed voor de motoriek van de kinderen.

4. Meer zelfvertrouwen

Als kind hoor je graag complimenten wanneer je iets goed kan. Ditzelfde geldt voor muzieklessen. Wanneer kinderen hier hun eerste stappen in zetten, lijkt het vaak een lange weg te worden. Maar kinderen ontwikkelen zich snel, ook op muzikaal gebied.

Daarom zullen de kinderen het alleen maar geweldig vinden als het goed gaat met de muzieklessen. Wanneer ze het allemaal goed kunnen, zal dit een positieve bijdrage leveren aan hun zelfvertrouwen.

5. Als ze les nemen: gezellig met andere kinderen

Er zijn verschillende soorten lessen die kunnen worden gevolgd om goed piano of keyboard te leren spelen. Een van de leukste manieren om dit te leren is door op een groepsles te gaan.

Hier leren kinderen weer andere kinderen kennen die samen hetzelfde doel hebben. Samen muziek maken is vaak veel leuker dan in je eentje en in een groepsles kunnen kinderen ook van elkaar leren.

Nadeel

kleine handen

Een van de nadelen kan misschien zijn dat kinderen kleine handen hebben.

Daardoor kan het wat lastig zijn om bepaalde toetscombinaties op de piano of op een keyboard te maken. Dit kan misschien wat demotiveren.

Conclusie: gewoon doen!

Zet je kind gewoon op pianoles of keyboardles want ze zullen er op latere leeftijd echt profijt van hebben! Maar hoe leer je je kinderen nu om op een goede manier te spelen?

Stel een goed plan samen. Begin met wat simpele oefeningen, laat de kinderen naar piano of keyboardles gaan en biedt ze op deze manier een goed opgebouwde les aan.

YouTube kan ook een grote hulp zijn bij het volgen van pianolessen en keyboardlessen. Zo kun je er tutorials kijken en er zelfs verschillende zaken leren.

Zo zijn er verschillende oefeningen die je kunt doen, je leert er over toonladders en er zijn natuurlijk zelfs bekende nummers te vinden die op een makkelijke manier zijn na of mee te spelen.

Houd er wel rekening mee dat er veel video’s op YouTube staan en het kan dus lastig worden om zomaar filmpjes te zoeken die een bijdrage leveren aan een goed opgebouwd lespatroon.

Het zal niet helpen om allerlei video’s door elkaar te kijken. Probeer echt lesmateriaal te vinden waarmee de structuur kan worden behouden.

Wat ook belangrijk is dat je niet teveel drukt legt op de lessen. Je kind moet het leuk vinden en daarom is het ook belangrijk ze af en toe lekker te laten spelen wat ze willen.

Het allerbeste is om ze ook deel te laten nemen aan een gestructureerde cursus zoals Cursus Piano Spelen.

Hier krijg je voldoende lesmateriaal en heb je ook toegang tot online video’s die het kind helpen om beter te worden in het spelen van het keyboard en de piano.

Daarnaast kun je ook rekenen op handige tips en tricks en op handige tools die het piano en keyboardspelen net iets leuker maken.

Help je kind ontwikkelen binnen de muziek en laat ze lekker genieten van het spelen van een keyboard of van de piano.

Lees ook

Piano of keyboard leren spelen zonder noten lezen? Ontdek hier hoe!
Keyboard of piano leren spelen met kleuren? Zo doe je dat!
Wat is een MIDI Keyboard?
Keyboard of piano leren spelen op oudere leeftijd? Geen probleem!
Je slaapkamer isoleren tegen geluid? Met deze tips weer rust!

Recente artikelen