10 gouden tips om je kind te leren drummen! [+ Simpele oefening!]


Meisje leert drummen op drumstel

Is je kind enthousiast over drummen? Dan zijn er veel mogelijkheden en hulpmiddelen om hem of haar dit zelf te leren.

Het is een kwestie van je inleven, er induiken en je vooral realiseren dat muziek maken geen wedstrijd is, maar een kunstvorm of hobby. Het gaat in de eerste plaats om het spelplezier.

Hier zijn 10 gouden tips om de wereld van het (samen) muziek maken spelenderwijs te ontdekken.

1. Leef je in

Om te weten waar je kind zich op stort, is het noodzakelijk om er zelf ook in te duiken. Leef je in en probeer het zelf eerst: het is namelijk niet zo moeilijk om je de basisbegrippen eigen te maken. Wie in de maat kan dansen, kan ook drummen.

Anders dan bij andere instrumenten zoals gitaar of piano gaat het om het aangeven van het ritme, er komt geen toonhoogte bij kijken. Vals drummen kan niet, onstrak drummen wel. Daarover straks meer in de passage over clicktrack en metronoom.

Vergeet sowieso het aloude fabeltje dat je eerst blokfluit moet leren spelen om een goede drummer te worden. Dat was in vroeger tijden een smoes van veel ouders om geen drumstel te hoeven kopen (of in de herrie te zitten).

2. Favoriete muziek

Het enthousiasme voor muziek maken, zowel bij jezelf als bij je kind, wakker je aan door bekende nummers mee te spelen, niet door droge theorie. Vraag je kind naar zijn of haar favoriete muziek en stel voor om daar samen in te duiken.

Dat levert gezellige en verrassende middagen op en je wordt tegelijk bijgepraat over de muziek die tegenwoordig populair is. Maar kijk niet vreemd op als ze met nummers uit de rijke muzikale jaren ’70 of ’90 op de proppen komen.

Je leert de muziek nog beter kennen door de nummers vaak te beluisteren en vooral goed te kijken wat de muzikanten doen. Gitaar spelen ziet er ingewikkeld uit, bij drummen is dat lang niet altijd het geval. Dat brengt ons automatisch bij de derde tip:

3. Hoe spelen je helden?

De prille voorkeur voor artiesten is tegenwoordig heel verrassend dankzij internet. Een kind van acht kan zomaar kiezen voor bands die jij al sinds jaar en dag in je platenkast hebt staan: Queen, The Rolling Stones of Nirvana. Dat schept een band!

Kijk op YouTube hoe de helden het doen en probeer dat samen, nog zonder drumstel, mee te spelen: luchtdrummen dus. Drummers als Roger Taylor, Charlie Watts en Dave Grohl blinken uit in eenvoud en zijn ideale leermeesters.

4. Begin op een plankje of kussen, of koop een drumpad

Een drumpad is een simpel, plat trommeltje van rubber waarop zelfs de groten der aarde zich opwarmen voor concerten, maar ook simpele oefeningen doen. Dan zie je meteen de motoriek en het ritmegevoel naar voren komen. Extra tip: hou de stokken losjes vast.

De bekendste oefening: om en om, met dezelfde kracht met de linker en rechterstok op het drumpad slaan, steeds harder en steeds sneller, oftewel het zogenaamde pannenkoeken. Dit kan ook op een simpel kussen of plankje!

Daar zit hem de crux, je kunt op den duur alles naspelen, als je het maar eerst helemaal ontleedt en vertraagd naspeelt. Begin met een bepaald ritme of figuur, speel het zo langzaam mogelijk na en voer het tempo steeds verder op.

5. Leer het oer-ritme: de vierkwartsmaat

Drummen is iets anders dan slagwerker worden. Roffelen, breaks en allerlei andere tierlantijntjes kun je later ook leren, de grootste kick krijgen jij en je kind van een goedlopende groove. Pak de muziek van AC/DC er maar eens bij voor een masterclass rechtdoor drummen.

Probeer dit na te doen. Begin met een standaard vierkwartsmaat zonder opsmuk en zie hoe eenvoudig dit basisritme is. Ook hier geldt: oefening baart kunst. Denk dan niet meteen aan die veelgenoemde 10.000 uur, maar wel aan een dagelijks kwartiertje.

6. Metronoom of clicktrack voor strak spel

Om straks als drummer in een band te fungeren, moet je je ritmes regelmatig kunnen spelen. Vakgenoten noemen dit strak spelen. Dan heb je niet de steun in de rug van het meelopende YouTube en moet je het zelf doen. Gebruik een metronoom of clicktrack die het tempo aangeeft.

Als een drummer één ding niet moet doen, is het namelijk vertragen (tenzij de muziek hierom vraagt). Ietwat versnellen is niet erg, daar gaat een nummer vaak alleen maar meer van leven. Een groove die steeds trager wordt, voelt voor de luisteraar aan als een inzakkende plumpudding.

Laat staan voor je medemuzikanten, de gitaristen en zangers die voor het melodische gedeelte zorgen en daarbij ritmisch ondersteund moeten worden. Drummers zijn de werkpaarden van de band, herinner je kind daar regelmatig aan.

7. Muziek maken in groepsverband

Heeft je kind een aantal ritmes onder de knie, dan is het helemaal geen gek idee om er een ander kind bij te halen met dezelfde smaak, maar een ander instrument. Dit is essentieel voor het leren samenspelen als ze later een bandje gaan formeren.

Laat ze samen ontdekken hoe een nummer in elkaar zit, wanneer er hard en wanneer er zacht gespeeld moet worden en hoe ze via oogcontact communiceren. Ga zeker in deze fase niet als schoolmeester te werk, maar laat ze het allemaal zelf uitzoeken.

8. Gebruik simpele symbolen

Er bestaat wel notenschrift voor drumpartijen, maar veel beginnende drummers ervaren dit eerder als extra obstakel dan als hulpmiddel. Het notenschrift kun je je altijd nog eigen maken en is eerder noodzakelijk voor jazz of klasssieke muziek. Niet voor pop of rock.

Wil je de partijen toch uitschrijven, doe dit dan met simpele symbolen. Een B voor de bassdrum, S voor de snaredrum, HH is Hihat. In tabelvorm kun je vervolgens elk ritme uitschrijven met kruisjes of stipjes. Op internet zijn daar veel voorbeelden van te vinden.

9. Wanneer een drumstel aanschaffen?

Bij de eerste de beste opwelling direct een drumstel aanschaffen is een duur geintje. Je weet immers tijdens de eerste lessen nog niet of deze liefhebberij een lang leven beschoren is. Kijk het daarom eerst een tijdje aan en blijf het enthousiasme meten.

Koop pas een drumstel als het drummen echt bevalt. Dan is deze aankoop eerder een motiverende beloning en voelt het kind minder druk dan wanneer je het van meet af aan op een echte kit laat spelen. Tenzij je deze zelf al in je bezit hebt, maar dat is niet bij iedereen het geval.

Strenge buren? Denk dan aan een elektronisch drumstel. Deze zijn steeds goedkoper verkrijgbaar, en afhankelijk van de kwaliteit onverwoestbaar – want van rubber. Er komt amper geluid van af, je hoort wat je speelt door de koptelefoon of via een speaker. De bijgeleverde software is simpel te installeren op tablet of laptop.

Is het dan eindelijk tijd voor een drumstel? Bekijk dan mijn artikel met de top 10 elektronische drumstellen voor kinderen.

Zo, samen ontdekkend en spelenderwijs, leer je dat drummen anders dan de viool bepaald geen hogere wiskunde is. Online zijn de hulpmiddelen talrijk en in den beginne is een set stokjes en een plankje of kussen het enige dat je nodig hebt.

10. Eerder Dave Grohl dan Jeff Porcaro

Het belangrijkste zijn de beleving en het spelplezier, en de allermoeilijkste partijen moeten niet het doel zijn. Nogmaals, een drummer geeft in eerste instantie het ritme aan.

De kans dat een kind Dave Grohl wil zijn, is vele malen groter dan dat hij of zij met Steve Gadd of Jeff Porcaro (Toto) aan komt zetten.

Tot slot: laat je rol als mentor niet ontaarden in die van fanatieke voetbalvader. Het begint met een leuk idee, het kan uitgroeien tot iets moois, maar ‘moeten’ is een woord dat niet van toepassing is.

Bonus tip 11. Zet ze op les of volg samen een online cursus

Als je zelf geen drummer bent, of misschien zelfs helemaal niet zo muzikaal, dan is het lastig om je kind te leren drummen.

In dat geval kan ik je aanraden om je kind drumles te laten volgen. Op deze manier leren ze de basis van het drummen door een echte drumleraar.

Daarnaast doen ze dit ook nog eens gezellig met een hoop leeftijdsgenootjes.

Wat ik je ook aan kan raden is een online cursus. Die zijn vaak een stuk goedkoper dan lessen en kun je ook nog eens samen met je kind volgen wanneer jullie er allebei tijd voor hebben.

Een zo’n cursus die ik je aan kan raden is ‘The 3D System’ van Bob Schillemans.

Dit is een volledig e-book met oefeningen en theorie, wat je van beginner tot pro kan raadplegen. Zo zijn er gasten die al 20-30 jaar drummen die nog steeds regelmatig dit 3D Drumming System erbij pakken.

Daarnaast wordt het ook nog jaarlijks onderhouden en geüpdate. En dat alles voor de prijs waar je normaal een paar drumlesjes voor krijgt.

Het boek is wel in het engels, maar als je dit samen met je kind doet, dan zou dat geen probleem moeten zijn.

Ontdek hier meer en ontvang The 3D System!

Conclusie

Zoals je ziet hoeft het niet moeilijk te zijn om je kind te leren drummen. Met deze tips heeft je kind binnen de kortste keren de basis van het drumstel onder de knie.

Ga dus snel samen aan de slag en leer je kind lekker drummen!

Meer artikelen

Dit zijn de onderdelen van een drumstel!
Leren drummen voor beginners: zo ga je van start! [+ beste tips!]
Leren drummen op latere leeftijd? Geen probleem!
Top 10 elektronisch drumstel voor een beginner!
Kan een baby gehoorschade oplopen in de buik?

Recente artikelen