Ontdek de leukste muziek activiteiten voor peuters & kleuters!


Peuter speelt muziekinstrument

Kinderen en muziek gaan prima samen, sterker nog, het zo jong mogelijk kennismaken met deze wereld is goed op diverse educatieve vlakken.

Denk aan oog-handcoördinatie, het sociale aspect van samenspelen en algemene ontwikkeling. Met deze tips laat je je kind op speelse wijze zijn eerste muzikale stappen zetten.

1. Koop een speelgoeddrumstel

Een speelgoeddrumstel, zoals het VTech Baby Rock & leer-drumstel is wellicht het eerste waar je aan denkt.

Het is vanzelfsprekend grappig en kleurig vormgegeven met diverse melodietoetsen en geluidseffecten, en geeft een peuter of kleuter al wel het idee van de diverse mogelijkheden van het drummen.

Laat je kind een filmpje zien van een drummer – dit kan Animal van The Muppet Show zijn of een solo van een metaldrummer – en de inspiratie doet zijn werk.

Zo’n speelgoedkitje is een vrolijk, leerzaam cadeau op weg naar het eerste echte drumstel.

2. Samen muziek bekijken op YouTube

Regenachtige middag? Slinger YouTube aan en test wat de beelden van muziek doen met een kind: meer dan bij alleen het beluisteren.

Een concert-video van je favoriete artiest, waarbij alle muzikanten goed in beeld komen, zet meer piepjonge zintuigen aan het werk.

Skip door naar andere genres als je kind er niet direct op aanslaat.

Het kan overigens geen kwaad om rustig uit te leggen welke muziek echt ambachtelijk is (met name jaren ’60-’90) en welke muziek min of meer kunstmatig of digitaal tot stand komt (autotune, electro, dance). Daar komen ze vroeg of laat toch wel achter.

3. Bezoek samen een concert

Die zintuigen kunnen helemaal hun lol op wanneer je een kind de muziek echt laat voelen bij een heus concert. Dit kan al op een zondagmiddag bij een singer-songwriter in een café en hoeft echt niet meteen in de ZiggoDome of Melkweg.

Er worden ook veel concerten speciaal voor de jeugd georganiseerd, maar vind je dit te kinderachtig, dan is er niks mis met volwassenen-muziek zoals rock, pop, soul, blues of jazz. Hoe meer muzikanten op het podium, des te leuker is deze beleving voor je kind.

Als je samen naar een concert gaat, zorg dan wel dat je goede gehoorbescherming hebt voor je kind, zoals deze (en natuurlijk ook voor jezelf).

4. Introduceer simpele blaasinstrumenten

Wat goedkoper en handzamer dan een drumstelletje is een blaasinstrument waarmee het kind de grenzeloze hoeveelheid aan tonen en melodieën kan ontdekken.

Neem bijvoorbeeld deze mondharmonica van iets meer dan een tientje. Laat bekende solo’s horen en leer meteen zelf ook een deuntje, dat komt altijd en overal van pas.

De blokfluit is net zo’n populair blaasinstrument als het gaat om muzikale opvoeding. Al bestaan er absolute blokfluitvirtuozen, er zitten niet zo heel veel mogelijkheden op dit instrument. Zo hou je het aanvankelijk simpel.

Sowieso heeft de blokfluit een rustgevend geluid, dat is weer handig als je kind niet kan slapen.

5. Xylofoons: simpel en doeltreffend leermateriaal

Over virtuozen gesproken. Een speelgoedxylofoon, dit standaard glockenspiel van A-merk Sonor of deze LissieLife 3-in-1 xylofoon die ook enkele drumonderdelen heeft, heeft dezelfde aanstekelijke werking als een blaasinstrument.

Een speelgoedxylofoon vormt een prima opstapje naar de gitaar of piano omdat je kind eerst afzonderlijke tonen leert kennen, alvorens tot het echte akkoordenwerk over te gaan.

Tip: word je kind enthousiast, zoek dan beelden op van de bekende jazzmuzikant Lionel Hampton.

6. Speel en zing samen

Over akkoorden gesproken: ben je in het bezit van een piano, synthesizer of keyboard, dan is het bijna vanzelfsprekend dat je liedjes voorspeelt – en erbij zingt. Of je voor dat laatste talent hebt, maakt dan niet zo veel uit.

De combinatie van toetsen en stem wekt behalve rust in het drukke hoofdje, interesse en bewondering op bij een kind: hoe doet papa of mama dat? Dat wil ik ook!

De eerste peuter-akkoorden kunnen aangeslagen worden op een dergelijk instrument met minder toetsen, zoals dit Yamaha PSS-F30 Keyboard. Het is een kwestie van enkele akkoorden voordoen en een kind kan al een melodie maken.

7. Gitaarlessen op beginnersniveau

De gitaar is dat andere populaire, tot de verbeelding sprekende instrument en het kunnen bespelen ervan is pure rijkdom – laat staan als je kinderen hebt.

Demonstreer hoe je de simpelste akkoorden pakt en speel mee met een bekend nummer. Dat zijn er verrassend veel.

Liedjes van U2, America, Nirvana, Gotye, er bestaan talloze wereldhits met maar enkele akkoorden. Door deze voor te doen, maak je muziek zowel aantrekkelijk als goed te behappen.

Hou die ontwikkeling in de gaten – is het enthousiasme groot, dan kun je later alsnog tot zwaardere kost (theorie en notenschrift) overgaan.

8. Schrijf samen een liedje

Een kind zich muzikaal laten ontwikkelen is, je leest het hierboven al, vooral een kwestie van interactie en het peilen van de interesse. Het is zaak de boel niet te overdrijven. Als de LEGO harder roept dan de muziek – het zij zo.

Laat wel zien dat muziek eigenlijk net LEGO is door samen een nummer in elkaar te zetten. Steentjes zijn akkoorden waarmee je het gebouw maakt dat een liedje welbeschouwd is. Je hebt zoals gezegd maar twee of drie akkoorden nodig (wie weet wordt het een hit?).

Kies een onderwerp, zoals Sinterklaas of de dierentuin, en laat je kind al jammend en schrijvend de klassieke couplet-refrein-formule ontdekken. Dit is het fundament voor het leeuwendeel van de popmuziek.

9. Maak een muziekquiz

Al vroeg hebben kinderen hun eigen favorieten die ze in een handomdraai op Spotify of welke dienst dan ook weten te vinden. Zo word je nog verrast door je eigen kind met moderne, nieuwe namen. Is alleen maar leuk natuurlijk!

Hoe dan ook stimuleer je jullie gezamenlijke hobby door een soort popquiz te maken. Met eenvoudige vragen over de muziek (“is dit een gitaar of een bas?”), de tekst, de instrumenten creëer je een heel nieuw gezelschapsspel!

Zorg wel voor leuke, toepasselijke prijzen.

10. Leer je kind iets over oude geluidsdragers

Natuurlijk is de aandachtsboog van een peuter of kleuter dusdanig laag dat je niet in de oorsprong van de Mississippi-blues hoeft te duiken, maar laat eens zien hoe een grammofoonplaat werkt.

Dit kan met je eigen pick-up, of wederom via YouTube. Er gaat een wereld voor ze open.

Ook cassettebandjes en cd’s vormen een wezenlijk onderdeel van de muziekgeschiedenis. Toon hoe jij vroeger in de weer was met het economisch terugspoelen van een cassettebandje om batterijen voor je walkman uit te sparen (met een potlood, weet je nog?).

Oude, goedkope apparaten vind je eventueel in de kringloopwinkel.

11. Treed op voor familie

Met al die kennis, educatie en speelgoedinstrumenten is het op een gegeven moment mogelijk om een handvol liedjes voor familie uit te voeren.

Zo leert je kleine muzikant in de dop wat podiumvrees en/of gezonde zenuwen zijn, maar ervaart het ook het fijne gevoel dat een applaus geeft. Daar weet je zelf waarschijnlijk alles van.

Het kunnen covers van bekende nummers zijn, of juist samen geschreven pareltjes. Wanneer de familie zijn bewondering uitspreekt, zorgt dit natuurlijk voor meer motivatie. En bovenal zijn het gezellige avonden of middagen met een extra dimensie.

12. Bouw samen zelf instrumenten

Misschien heb je als kind zelf van emmers en ducttape een drumstel in elkaar gezet, met elastiekjes een geïmproviseerde basgitaar gebouwd of met gevulde flessen een soort xylofoon gemaakt. Laat je ook inspireren door de zelfgebouwe slidegitaar van bluesman Seasick Steve.

Zelf instrumenten bouwen, daar ben je nooit te jong of te oud voor. En je kunt van alles gebruiken: blikjes, emmers, glazen flessen (zie hieronder de clip van Hilversum III van Herman van Veen!), noem maar op.

Lekker knutselen, net als vroeger! Voorbeelden vind je op het creatieve medium Pinterest.

Leg de ontwikkeling vast en maak demo’s

Een extra tip: maak zo nu en dan een filmpje of audio-opname van de vorderingen van je kind. Dit is niet alleen leuk voor later, maar ook nuttig als een kind enkele jaren later lessen gaat nemen of uiteindelijk in een bandje gaat spelen.

Je kunt de beelden samen terugkijken en uitleggen waar ruimte is voor verbetering. “Kijk, hier sla je je xylofoon stuk. Je moet wat zachter slaan, dat geeft ook een mooier geluid”. Bespreek dit wel op het niveau dat bij de leeftijd past.

Ontdekkingsfase

Welke activiteiten je ook gebruikt om je kind zich op muziekgebied te laten ontplooien, blijf beseffen dat een peuter of kleuter nog in een ontdekkingsfase zit.

Je kunt nog zo enthousiast zijn, als de chemie niet gedeeld wordt en je kind duidelijk blijk geeft liever een andere hobby te bezigen, is het een typisch geval van jammer.

Al met al bestaan er talloze mogelijkheden om je kind te introduceren in jouw wereld. Het versterkt de band en de educatieve aspecten zijn talrijk. We wensen jou en je kind in de eerste plaats veel muziekplezier!

Meer artikelen

Kan een baby gehoorschade oplopen in de buik?
10 gouden tips om je kind te leren drummen! [+ Simpele oefening!]
Wil je je kind gitaar leren spelen? Ontdek het perfecte stappenplan!
Piano of keyboard leren spelen aan je kind? Ontdek hier hoe!
10x de beste elektrische gitaar voor een kind!

Recente artikelen