Belangrijk! 5x beste gehoorbescherming voor baby’s en kinderen!


Baby draagt gehoorbescherming tijdens slapen

Het luidste concert dat ooit werd gegeven, daarover verschillen de verhalen.

The Who, Deep Purple en Mötorhead stonden bekend om hun meer dan 100 decibellen, maar ook een onschuldig ogend trio als Hanson (Mmmbop!) kon er wat van in 1997, al kwam de 140 decibel met name tot stand door het gillende publiek.

In Nederland waren het metalbands als Laberinto en Gorefest die berucht waren.

Wil je dat jouw kind zijn hele leven kan blijven genieten van wat voor muziek dan ook, dan is het belangrijk om nu al aan gehoorbescherming te denken.

Doordat kinderen steeds meer tijd doorbrengen met een koptelefoon op hun hoofd of met oortjes in om via hun telefoon muziek te luisteren, zien kno-artsen een toename van het aantal kinderen met gehoorschade.

We weten allemaal wel dat een (te) hoog volume schadelijk kan zijn voor onze oren, maar minder bekend is dat er ook gehoorschade op kan treden bij het luisteren van muziek op een lager volume als dit langdurig gebeurt. En ook als je kind een instrument bespeelt kan er gehoorschade ontstaan als je niet zorgt voor een vorm van gehoorbescherming.

Is er eenmaal gehoorschade, dan geneest dit niet meer. Voorkomen dus! Gehoorbescherming voor baby’s en kinderen is echt iets om serieus te nemen.

Lees rustig verder als je nog wat extra informatie wil, of skip anders meteen door naar de top 5!

Het belang van gehoorbescherming bij kinderen

Gehoorschade ontstaat doordat de trilhaartjes in het oor ‘knakken’. Dit gebeurt wanneer de trilhaartjes regelmatig bloot worden gesteld aan (harde) geluiden. Trilhaartjes kunnen niet opnieuw aangroeien; eenmaal geknakt kunnen ze geen geluid meer transporteren naar de gehoorzenuw.

Het gevolg is gehoorschade en dit uit zich bijvoorbeeld in een piep in het oor (tinnitus), oorsuizen en/of het moeilijker kunnen volgen van gesprekken. Bij zowel kinderen als volwassenen stapelt de gehoorschade zich op; in het begin merk je het niet echt, maar na verloop van tijd of bij het ouder worden nemen de klachten toe.

Gehoorschade voorkomen bij baby’s en kinderen doe je door middel van gehoorbescherming. Neem je jouw kind mee naar een concert of festival, zorg dan altijd voor de juiste gehoorbescherming. Zo kan jouw kleine ook op latere leeftijd nog genieten van muziek.

Verschillende soorten gehoorbescherming

Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming verkrijgbaar:

  • Proppen/oordoppen van schuim: een goedkope, universele vorm van gehoorbescherming die al het geluid dempt. Het schuimrubber absorbeert vuil en daarom mogen de proppen maar één keer gebruikt worden. Bij vaker gebruik kunnen oorontstekingen ontstaan.
  • Plugs van siliconen: deze oordoppen hebben ongeveer dezelfde vorm als de proppen, maar zijn gemaakt van het minder irriterende materiaal siliconen. Toch zijn ze nog steeds maar één keer te gebruiken.
  • Wasbolletjes: kneedbare oordopjes die de opening van het oor bedekken en dus niet in de gehoorgang gaan. Op maat te kneden, dus ook geschikt voor kleine oortjes. Een nadeel is dat de wasbolletjes al het geluid dempen en ze een afgesloten gevoel kunnen geven. Beperkt aantal keer te gebruiken.
  • Oorkappen: een vorm van gehoorbescherming die bijvoorbeeld door bouwvakkers wordt gebruikt, maar ook steeds vaker te zien is op festivals. Voor kinderen zijn er speciale oorkappen verkrijgbaar.
  • Universele oordoppen met lamellen: deze oordopjes zien eruit als een kerstboompje of dubbele paraplu. Ze zijn gemaakt van siliconen en gaan lang mee als je ze goed onderhoudt. Sommige sets zijn voorzien van een filter, zodat niet alle frequenties evenveel gedempt worden.
  • Op maat gemaakte gehoorbescherming (otoplastiek): een vorm van gehoorbescherming die minder geschikt is voor kinderen, in verband met de groei van de oren.

Welke vorm van gehoorbescherming het beste is voor jouw kind, is afhankelijk van hoe vaak je kleine in een omgeving met veel geluid is.

Ga je regelmatig naar muziekfestivals met je kind, dan is het de moeite waard om te ‘investeren’ (denk aan enkele tientjes) in goede gehoorbescherming die vaker te gebruiken is.

Doe je dit zelden, dan kunnen oorkappen, universele oordopjes of wasbolletjes uitkomst bieden.

Top 5 gehoorbescherming voor kinderen

Nu je weet welke vormen van gehoorbescherming er zijn, zoomen we in op de volgens ons vijf beste producten voor gehoorbescherming voor kinderen.

1. Alpine Muffy Baby

De Alpine Muffy Baby is een vorm van gehoorbescherming voor de allerkleinsten. Het bestaat uit twee oorkappen die door middel van een elastische band op de oortjes van je baby of peuter blijven zitten.

De oorkappen zijn voorzien van kussentjes van zacht schuim en ze zijn goed schoon te maken dankzij een vochtbestendige toplaag. De elastische hoofdband is wasbaar en in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Alpine Muffy Baby zorgt voor een geluidsreductie van 20 tot 30 dB en is ook geschikt voor kindjes die snel overprikkeld raken.

Alpine Muffy Baby Blue: Thomann | Bax-shop
Alpine Muffy Baby Black: Thomann | Bax-shop
Alpine Muffy Baby Pink: Thomann | Bax-shop

2. Pluggerz Oorkappen Kids

Lichtgewicht oorkappen van Pluggerz, speciaal voor kinderen. Deze gehoorbescherming heeft een verstelbare band, waardoor de oorkappen makkelijk passend te maken zijn en comfortabel aanvoelen.

De Pluggerz Oorkappen Kids kunnen een geluidsreductie van 25.8 dB opleveren. Ze zijn verkrijgbaar in roze en blauw en worden geleverd met een handig bewaarzakje.

Pluggerz Oorkappen Kids Blauw: Bax-shop
Pluggerz Oorkappen Kids Roze: Bax-shop

3. Elacin ER20 XS

Elacin ER20 xs gehoorbeschermer

Dit zijn de universele oordoppen met lamellen waar we het eerder over hadden. De Elacin ER20 oordoppen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, maar XS zal in de meeste kinderoortjes passen.

Ze dempen verschillende geluidsfrequenties tot maximaal 21,9 dB. De oordopjes zijn herbruikbaar en worden geleverd met een doosje en koordje.

Bestel ze hier bij Thomann!

4. Vibes High-Fidelity Earplugs

Vibes High Fidelity gehoorbeschermer

Voor wat oudere kinderen (met grotere oren) kun je ook de Vibes High-Fidelity Earplugs als gehoorbescherming gebruiken, herbruikbare oordoppen die het geluid dempen tot 22 dB.

Een setje van deze earplugs bestaat uit een filter met drie verschillende formaten siliconen oordopjes en een bewaardoosje.

Bekijk deze snel op Thomann!

5. UVEX K Junior Ear Protector

Uvex K Junior Gehoorbeschermers

Kinderen vinden het geen probleem om deze zachte oorkappen te dragen, dankzij de zachte hoofdband die zorgt voor maximaal draagcomfort. De hoofdband is bovendien verstelbaar, zodat deze passend gemaakt kan worden voor ieder kinderhoofd.

De oorkappen bieden optimale bescherming bij geluid tot 108 dB. In de hoge frequenties dempen de oorkappen tot 34 dB, in de middelste tot 26 dB en de lage frequenties worden met maximaal 18 dB gedempt.

Ga hier naar de productpagina!

Conclusie

Als jouw kind meegaat naar concerten of festivals of zelf een instrument bespeelt, is het belangrijk om te zorgen voor goede gehoorbescherming. Er zijn verschillende vormen van gehoorbescherming verkrijgbaar, speciaal voor kinderen.

Gehoorschade is onomkeerbaar, dus er bestaat geen genezen, alleen maar voorkomen. Dit doe je door middel van gehoorbescherming, zoals oorkappen of oordoppen.

Kies voor kwalitatieve gehoorbescherming die comfortabel zit, zodat je kind het geen probleem vindt om het te dragen. Heel veel plezier tijdens al jullie muzikale activiteiten!

Meer artikelen

Kan een baby gehoorschade oplopen in de buik?
Waarom muzikale ontwikkeling belangrijk is voor kinderen!
Piano of keyboard leren spelen aan je kind? Ontdek hier hoe!
Wil je je kind gitaar leren spelen? Ontdek het perfecte stappenplan!
10 gouden tips om je kind te leren drummen! [+ Simpele oefening!]

Recente artikelen