Wat is een audio interface? [Opgelost!]


Audio interfaces op bureau

Voor het omzetten van een analoog geluid naar een digitaal signaal en dit digitale signaal naar het geluid dat uit een koptelefoon of speaker komt, heb je een audio interface nodig. Veel van de ingebouwde geluidskaarten in computers zijn namelijk niet geschikt voor het opnemen of het produceren van muziek.

Voor het maken van muziek is een audio interface een erg belangrijke schakel. Deze schakel vervangt hierbij de interne geluidskaart van jouw computer.

In dit artikel kom jij erachter wat dit apparaatje precies is, waar het voor gebruikt wordt, of jij het nodig hebt, of het invloed heeft op de geluidskwaliteit van opnames en wat de verschillen zijn tussen dure en goedkope modellen.

Wat is een audio interface?

Een audio interface wordt ook wel een geluidskaart genoemd. Dit apparaat zorgt ervoor dat geluid van bijvoorbeeld een gitaar naar een computer of laptop wordt geleid.

De audio interface sluit je aan op je computer en luidsprekers. In deze interface kan je een microfoon of een muziekinstrument inpluggen. Dit apparaat komt goed van pas wanneer je audio met een hogere kwaliteit wilt opnemen en afspelen. Vanwege deze reden wordt het ook voor professionele doeleinden gebruikt.


Wil je beginnen met opnemen? Kies dan voor de Focusrite Studio Bundle, met koptelefoon, condensator microfoon en de BESTE AUDIO INTERFACE van dit moment: de Focusrite Scarlett 2i2!

Focusrite Scarlett 2i2 Studio Bundle

Waar gebruik je het voor?

Een audio interface wordt in de basis gebruikt voor het aan elkaar koppelen van je computer, instrumenten en studio monitoren.

In je laptop of computer zit al een interne geluidskaart met een 3,5 millimeter uitgang, welke gebruikt wordt voor de speakers van diezelfde computer of laptop.

Deze geluidskaart is echter vaak een van de goedkopere onderdelen en wordt niet gemaakt met de intentie om er mee op te nemen.

Deze geluidskaart mist ook bepaalde aansluitingen, zoals XLR of 6,3 mm aansluitingen, waardoor je geen externe studio monitoren aan kan sluiten.

Een audio interface kan dus wel voor deze verbinding zorgen. Daarnaast is dit apparaatje essentieel voor het opnemen van geluid van een drumcomputer of synthesizer in je DAW. Een DAW is de software die je gebruikt om op te nemen.

Heb ik een audio interface nodig?

Wanneer je enkel de dagelijkse routine van het gebruiken van internet, mail, muziek afspelen en fotobewerking op je computer uitvoert, is de ingebouwde geluidskaart voldoende. Echter, wanneer je muziek wilt opnemen, wordt het gebruik van een audio interface wel noodzaak.

De 3,5 millimeter aansluiting waar elke computer mee is uitgerust, is namelijk niet geschikt voor het aansluiten van veel microfoons en instrumentkabels. Je kunt dan ook verloopkabels gebruiken in plaats van een audio interface, maar dit zorgt niet voor een hoogwaardige geluidskwaliteit.

Tevens is de kwaliteit van een geluidskaart zelf altijd minder dan de kwaliteit van een audio interface. Dit is te merken aan de kwaliteit van opgenomen geluid, maar ook aan geluid dat via je koptelefoon of speakers naar buiten komt.

Tot slot kan er met de originele geluidskaart van je computer vertraging ontstaan. Dit is heel vervelend wanneer je meerdere lagen van geluid gaat opnemen.

Belangrijke factoren bij de aanschaf

Wanneer je besluit een audio interface aan te schaffen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Allereerst is het aantal inputs van belang, oftewel het aantal en het type aansluitingen.

Hiervoor moet je kijken naar hoeveel ingangen jij nodig hebt, voor bijvoorbeeld instrumenten of een microfoon, om deze tegelijkertijd op te kunnen nemen.

Daarnaast zijn de outputs belangrijk, welke nodig zijn voor het aansluiten van studio monitors. Voor zowel inputs als outputs moet je ook kijken welke soort kabels je wilt aansluiten.

De interface kan op diverse manieren aangesloten worden op je computer, wat veelal via een USB-verbinding gebeurt. Er zijn echter ook andere aansluitingen mogelijk, bijvoorbeeld Thunderbolt.

Tot slot is de manier van signaalverwerking belangrijk, wat door middel van AD/DA converters gaat. Deze vervoeren het geluid helemaal naar de speakers toe. Specificaties die je dan tegenkomt, zijn de diepte en sample rate, waarbij je moet kijken wat op jou van toepassing is.

Heeft een audio interface invloed op de geluidskwaliteit van de opnames?

Zoals beschreven is, heeft een audio interface een grote invloed op de kwaliteit van geluid. Het gaat hierbij zowel om de kwaliteit van geluidsopnames als de kwaliteit van het afgespeelde geluid.

Een audio interface bepaalt als het ware de kwaliteit van een analoge opname. Hierbij wordt in principe niks veranderd aan de signalen in het digitale domein, maar enkel het resultaat wordt bijgesteld.

Wat zijn de verschillen tussen goedkope en dure audio interfaces?

Er zijn vele audio interfaces op de markt gebracht en het is per persoon verschillend welk model het beste bij jouw situatie past. Hierbij zijn er ook verschillen tussen goedkope en dure modellen.

Naarmate je een duurdere variant aanschaft, zal je van een betere kwaliteit converters, transformatoren en versterkers genieten. Deze onderdelen hebben een grote invloed op de geluidskwaliteit van een opname en de weergave van audio.

Bij deze duurdere audio interfaces zitten vaak ook meer aansluitmogelijkheden. Denk hierbij aan ADAT, AVB, MADI en S/PDIF. Dit zijn aansluitingen met meerdere kanalen, waardoor je de interface kunt uitbreiden of waardoor je er ander apparatuur op kunt aansluiten.

Tot slot hebben duurdere audio interfaces een betere clock-generator. Dit principe houdt in dat een pulse wordt gegenereerd door een converter of interface, waardoor de audio heel precies op tijd wordt vastgelegd.

Doordat de audio zo op tijd aankomt in de software van je computer, wordt het digitale signaal accuraat opgenomen, waardoor er geen vervormingen optreden.

Al met al hoef je niet gelijk voor een dure audio interface te gaan, aangezien goedkopere varianten het tot op zekere hoogte prima doen. Wanneer je echter gaat stapelen met opnames, oftewel meerdere tegelijkertijd gaat afspelen, zal je het verschil horen met een hogere prijsklasse.

Mijn aanbeveling

Ik heb hem eerder in het artikel al genoemd, maar ik ben zelf erg fan van de Focusrite Scarlett 2i2. Als je niet een hele band in een keer hoeft op te nemen, dan is deze perfect.

De geluidskwaliteit is fantastisch, zeker voor deze prijs! Daarom wordt hij door zowel amateurs als pro’s gebruikt.

Hij heeft 2 hybride-ingangen, die allebei zowel een Jack input als een XLR input hebben. Ook heb je de mogelijkheid tot fantoomvoeding, voor je condensator microfoon.

Ook zit er een mooie grote draaiknop op om het volume van je speakers te regelen, en een kleinere voor de volumeregeling van je koptelefoon.

Een mooie feature is de ‘air’ knop. Dit geeft het inkomende signaal wat meer ‘helderheid’, ofwel een boost in de hoge frequenties.

Al met al is dit naar mijn mening toch wel de beste audio interface op de markt op het moment. Zeker voor deze prijs valt er niet aan te tippen!

Conclusie

Een audio interface is dus een handig apparaatje wanneer jij op wat meer professionele basis geluid wilt opnemen en beluisteren.

Bij de audio interface komen veel zaken kijken, zoals hoeveel inputs en outputs je nodig hebt en aan welke specificaties het apparaat moet voldoen.

Met een audio interface gaat er echter een hele wereld voor je open, waardoor muziek maken nog leuker wordt en het resultaat in kwaliteit flink wordt verhoogd. Hierbij kun jij het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.

Meer artikelen

Je slaapkamer isoleren tegen geluid? Met deze tips weer rust!
10x de beste geluiddempende wanddecoratie!
Goedkoop je akoestiek verbeteren? Zó doe je dat!
Hoe wordt een gitaar gemaakt? [Stap voor stap uitgelegd!]
Gitaar: 12 dringende vragen beantwoord!

Recente artikelen