Je slaapkamer isoleren tegen geluid? Met deze tips weer rust!


Niets is zo vervelend als het moeten horen van geluid in de slaapkamer. De slaapkamer is een plek waarin je je heerlijk terug moet kunnen trekken.

Met name wanneer het tijd is om te slapen, dan wil je natuurlijk zo min mogelijk geluid horen. Dit is niet altijd makkelijk en veel mensen ervaren nog steeds slaapproblemen die worden veroorzaakt door geluiden van buitenaf.

Ook wanneer je muzikant bent die hard geluid wil kunnen maken, of als je jezelf wil opnemen, dan wil je niet dat je perfecte opname verstoord wordt door toeterende auto’s en overvliegende vliegtuigen.

Maar hoe doe je dit nu het beste en hoe kan je ervoor zorgen dat je echt geen hinder zal ondervinden in je slaapkamer?

Dat gaan we behandelen in dit artikel. We bespreken eerst de dure opties, die voor veel mensen waarschijnlijk overkill zijn en buiten hun budget liggen, maar als je zin hebt in een leuk project of je wil het écht goed aanpakken, dan zijn dit leuke opties.

Daarna bespreken we wat je kan doen als je wat minder te besteden hebt of geen fortuin wil uitgeven aan wat rust in de slaapkamer.

Je slaapkamer volledig geluidsdicht maken

Een kamer geluidsdicht maken is lang zo makkelijk nog niet, omdat je er rekening mee moet houden dat het nog wel een leefbare kamer blijft.

Sommige mensen slaan helemaal door als het gaat om het geluidsdicht maken van een kamer. Ze zetten allerlei objecten voor de muren en zelfs soms voor de deur om er maar voor te zorgen dat geen enkel geluid de kamer binnen kan dringen.

Daarbij denken ze vaak niet aan de brandveiligheid en aan de leefbaarheid in de kamer.

Als je de kamer namelijk op een verkeerde manier geluidsdicht probeert te maken, dan kan je er zelfs voor zorgen dat zuurstof niet op de juiste manier door de kamer wordt gecirculeerd of dat stof zich kan ophopen op verschillende plekken in de kamer.

Dit is natuurlijk niet goed voor de gezondheid. Daarnaast is het ook niet de bedoeling dat je jezelf zo inbouwt dat je er haast geen bewegingsruimte in hebt.

Als je een kamer, in dit geval een slaapkamer, op de juiste manier geluidsdicht wil maken, zijn er verschillende manieren voor om dit niet alleen snel maar ook efficiënt te doen.

1. Geluidsdichte booth

Een geluidsdichte booth is een soort van hok dat gemaakt is van glas en isolatiemateriaal waar geluid zich niet in kan binnendringen.

Op deze manier zit je veilig in je afrastering en zal je geen last hebben van binnenkomend geluid dat van buiten de slaapkamer wordt veroorzaakt.

Door deze geluidsdichte booth in je slaapkamer te zetten, creëer je voor jezelf een geluidsdichte afrastering waarin je geweldige opnames kan maken zonder dat je perfecte take verstoord wordt.

Slapen in zo’n booth wordt alleen niet aangeraden, doordat er toch minder zuurstof binnenkomt dan in een normale kamer.

2. Muren isoleren

Een andere manier om je slaapkamer geluidsdicht te maken is door isolatiemateriaal tussen de muren te plaatsen. Steenwol is daar een goed voorbeeld van.

Tijdens het bouwen van de kamer of bij de aanleg van een geheel nieuwe muur, wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van cement, baksteen en gips.

Dit zijn niet bepaald geluidsisolerende materialen, want vaak komt het voor dat je het geluid van buiten de kamer nog prima hoort. En dat is nu net niet de bedoeling.

Daarom zijn er materialen ontwikkeld die bij de bouw van muren gebruikt kunnen worden om deze geluidsdicht te maken.

Bij deze materialen kan je denken aan bijvoorbeeld steenwol dat tussen de muren kan worden geplaatst. Geluid dat wordt gemaakt zal zich dan niet door het materiaal van de muren geleiden maar daarvoor in de plaats zal het geluid worden gedempt.

Dit is ideaal voor wanneer je een muziekstudio hebt waarin heel wat geluid wordt geproduceerd en je niemand anders tot last wil zijn. Maar dit materiaal kan dan ook heel goed worden gebruikt om je slaapkamer te isoleren voor een goede nachtrust.

Bijkomend voordeel is ook nog eens dat je je slaapkamer thermisch isoleert, waardoor het in de winter warm blijft in je kamer en in de zomer koel.

Rockwool-plaat

3. Kamer in een kamer constructie

Een andere manier om je slaapkamer geluidsdicht te maken is door middel van de kamer in een kamer constructie.

Dit is een speciale en aparte constructie waarmee je eigenlijk een kamer in een kamer bouwt. Je hebt bij een normale kamer altijd te maken met een aantal muren, een deur, een vloer en een plafond.

Wat nu als je dit allemaal dubbel plaatst en je hierdoor werkelijk een kamer in een andere kamer constructie bouwt die als het ware losgekoppeld zijn van elkaar?

Daardoor heb je dubbel zoveel bescherming tegen geluid en ook dit is een ideale oplossing om je eigen slaapkamer geluidsdicht te maken.

Zoals je waarschijnlijk wel verwacht is dit voor de gemiddelde thuisstudio of voor de mensen die gewoon iets meer rust willen in hun slaapkamer flink ‘overkill’. Dit grapje gaat je ook meerdere duizenden euro’s kosten; niet iets dat je zomaar even doet dus.

Maar als je ooit je je thuisstudio gaat upgraden naar een volwaardige studio, dan is dit zeker iets om over na te denken.

5 budget-opties om een slaapkamer te isoleren

Als je afhankelijk bent van een bepaald budget, zijn de voorgenoemde oplossingen wel een beetje duur. Daarom zijn er gelukkig ook opties waarvan je gebruik kan maken die wat voordeliger zijn.

Perfecte geluidsisolatie ga je met deze oplossingen natuurlijk niet bereiken, maar er valt zeker wel wat stilte te winnen!

1. Tochtstrippen en -banden

Een van de meest praktische oplossingen is het gebruik maken van tochtstrippen en dubbele tochtbanden. Deze strippen en banden zijn in vrijwel elke bouwmarkt te verkrijgen. Deze simpele strips zorgen ervoor dat kiertjes onder deuren worden gedicht waardoor het geluid al meer gedempt wordt.

dubbele tochtstopper deur

2. Geluiddempende gordijnen

Ook geluiddempende gordijnen zullen heel wat helpen. Dit zijn speciale (vaak ook wat dikkere) gordijnen die ervoor zorgen dat geluid gedempt wordt.

Vaak zijn dit soort gordijnen ook nog eens lichtverduisterend, wat de nachtrust ook ten goede komt.

Door deze gordijnen voor de ramen te hangen, zorg je ervoor dat het in je slaapkamer ook goed geluidsdicht is en dat je bijvoorbeeld het voortdurend voorbijrijdend verkeer ook minder hoort.

Deze gordijnen zijn te koop in allerlei soorten en maten waardoor je er alsnog in zal slagen om een stijlvolle kamer te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze hieronder.

verduisterende gordijnen

Het is alleen wel belangrijk dat je de instructies goed leest over het onderhoud van deze gordijnen. Door deze goed op te volgen, zorg je ervoor dat de gordijnen hun functionaliteit goed behouden en dat de kwaliteit van deze gordijnen niet achteruit gaat.

Als je toch een centje meer te besteden hebt en je wil de maximale geluiddemping uit je gordijnen halen, dan bestaan er ook akoestische gordijnen, die speciaal gemaakt zijn met de intentie om geluid te dempen.

Naast dat het je slaapkamer isoleert, komt het ook nog eens de akoestiek ten goede!

akoestische gordijnen

3. Deur verzwaren

Het verdikken en verzwaren van je deur kan ook een hele grote verandering brengen. Deuren houden vaak wel wat geluid tegen, maar lang niet alles.

Daarom kan het aan te raden zijn om een dubbele deur te plaatsen als je daar de mogelijkheid voor hebt of door een massieve deur te nemen.

Hoe dikker je deur en hoe meer massa hij heeft, hoe meer geluid er tegen wordt gehouden.

4. Kieren bij ramen dichtmaken

Zorg er daarnaast ook voor dat de kieren en de gleuven bij ramen goed dichtgestopt zijn, dit zorgt ervoor dat geluid op een goedkope en efficiënte manier wordt tegengehouden.

Veel geluid komt een kamer binnen via kiertjes van ramen en deuren. Daarom is het belangrijk dat je deze op de juiste manier dichtstopt.

Ramen bieden al een groot deel van de bescherming, maar als je dan ook nog te maken hebt met kiertjes, dan is de kans groot dat je alsnog hinder zal ondervinden van geluid. Daarom is het goed om de kieren zoveel mogelijk te verminderen.

kierstrip raam

5. Kurk op de muur

Ook kurkplaten op de muur kunnen een groot verschil maken. Kurk heeft een erg goede isolatiewaarde.

Op maarnatuurlijk is te lezen dat 1 millimeter kurk dezelfde isolatiewaarde heeft als 4 centimeter beton. Dat is dus best aanzienlijk!

Kurk heeft daarnaast nog een hoop andere voordelen. Zo is het duurzaam, milieuvriendelijk en ook nog eens vocht- en krasbestendig.

Ook op de vloer werkt kurk uitstekend als isolatie.

kurk op rol

Conclusie

Een slaapkamer isoleren tegen geluid hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn.

Doordat je deze kamer op de juiste manier geluidsdicht maakt, zorg je ervoor dat je er kan genieten van de stilte en er ook tot rust kan komen wanneer dit de bedoeling is.

Er zijn allerlei oplossingen te bedenken waarmee je ervoor kan zorgen dat je kamer geluidsdicht wordt gemaakt. Heel veel oplossingen zijn terug te vinden en toe te passen tijdens de bouw van de kamer.

Door middel van het juiste bouwmateriaal zorg je er al snel voor dat geluid niet uit de kamer kan ontsnappen, maar ook niet de kamer binnen kan komen. En vervolgens kunnen er ook oplossingen worden gevonden wanneer de kamer al helemaal klaar en afgebouwd is.

Door te kiezen voor goede accessoires zoals bijvoorbeeld het juiste tapijt, of door de muren te voorzien van geluidswerende materialen zorg je er ook voor dat je slaapkamer goed geïsoleerd is tegen geluid.

Lees ook

10x de beste geluiddempende wanddecoratie!
Goedkoop je akoestiek verbeteren? Zó doe je dat!
Akoestische gitaar leren spelen: dit is de ultieme manier!
Leren drummen op latere leeftijd? Geen probleem!
Piano of keyboard leren spelen zonder noten lezen? Ontdek hier hoe!

Recente artikelen