10x de beste geluiddempende wanddecoratie!


Geluiddempende-wanddecoratie

Genieten van muziek is net als lekker eten. Je wilt het ongestoord ervaren en er als het ware “in opgaan”. Daarbij komt nog dat juist de emotie van het ervaren van muziek niet te evenaren is. Het gevoel van een meeslepende groove doet iets met je lijf.

Maar als alle noten door elkaar heen galmen en het als één grote ‘boomy’ chaos klinkt, dan gaat dit gevoel snel verloren.

De geluiddempende wanddecoraties in deze top 10 zijn vooral bedoeld om het geluid in een kamer te dempen, dus op deze manier de akoestiek in een kamer te verbeteren.

Ben je eerder opzoek naar het isoleren van je kamer zodat de buren geen last hebben van je harde muziek? Bekijk dan ons artikel over hoe je je slaapkamer isoleert tegen geluid. Veel tips uit dit artikel kan je ook prima voor andere kamers gebruiken, niet alleen voor de slaapkamer.

Hier volgt dé top 10 geluiddempende wanddecoratie!

1. Wandkurk terrariumplaat

Kurk is wat ons betreft de allermooiste keuze voor de geluidsisolatie van je wanden. Wat een geweldig materiaal is het eigenlijk.

Het groeit als bast om kurkbomen heen, wordt eens in de zeven jaar geoogst en de boom groeit zelf opnieuw een laag kurk aan. Het meest veelzijdige natuurvriendelijke geluidsabsorberende materiaal wat ons betreft.

Verkrijgbaar in allerlei dessins dus er zit altijd iets bij dat bij je past. Zelfs helemaal in strak, glad effen, betonlook of juist marmer, of gewoon in de echte retro seventies kurk-look.

Het heeft ook een erg warme uitstraling. En het isoleert enorm door het blijvend veerkrachtige natuurlijke materiaal. Kurk aan de muren, blije buren zogezegd!

Wandkurk-plaat

2. Het ‘Forest Front’ kurk schors paneel

Super trendy kurk schors panelen zijn puur natuur. Kurkschors is duurzaam omdat het zichzelf vernieuwt. Als de schors wordt geoogst, groeit de boom gewoon een nieuwe bast aan. Iedere zeven jaar wordt de kurk opnieuw geoogst.

Op het platteland in het zuiden van Portugal tref je deze prachtige bomen veelal aan. Kurk is van nature geluidsabsorberend en je creëert met deze panelen een echt knus thuis gevoel in je huis of studio. Je waant jezelf al gauw in een blokhut diep in het bos.

Doordat de structuur van kurk grillig is, creëert het vanzelf een enorm oppervlak dat geluidsgolven opvangt. Natuurlijk kurk is wat ons betreft de allermooiste muurdecoratie die je kunt hebben.

Wandkurk-Forest-Front-Paneel

3. Rivasono Akoestisch Paneel

Rivasono maakt akoestische panelen voor wanden en plafonds. Ze bieden de optie om gladde, strakke panelen te maken in ieder gewenst design.

Je kunt dus eigen foto’s gebruiken of afbeeldingen uit shutterstock bijvoorbeeld.

Ze leveren verschillende formaten en je hebt dus een enorme keuze als het gaat om het uiterlijk van je panelen. Deze panelen worden onder andere vaak gebruikt in grote zalen.

Ook in strakke interieurs kunnen deze panelen worden ingezet om geluiddemping te verkrijgen, zonder dat het strakke interieur daar optisch onder lijdt.

Rivasono-Imago-Designs-Akoestisch-Paneel

4. Sentip akoestische wandpanelen

Deze panelen creëren een super de luxe uitstraling omdat ze gestoffeerd zijn. Ze zorgen voor een 3D effect met schuin aflopende randen.

De panelen worden gesneden met behulp van CNC-technologie, waardoor ze de garantie hebben van een uitstekende pasvorm en ongelooflijke precisie.

De bekleding van de panelen gebeurt met een pneumatische pers, waardoor iedere hoek en rand perfect gelijkmatig wordt getrokken. Deze panelen hebben de mogelijkheid om elke combinatie van stoffen en kleuren te maken.

De keuze voor montage bestaat uit klittenband, montagelijm of schroeven aan de achterkant. De basis van de panelen is 0,8 cm MDF-plaat met 3 cm schuim.

De dikte van het paneel na bekleding op het hoogste punt is ongeveer 3,5-4,0 cm. Maar er kunnen ook op maat gemaakte panelen worden gemaakt met een schuimdikte van 6 cm.

Sentip-Wandpanelen-Gestoffeerd

5. Oil Stained Akoestisch Paneel

Dit is een akoestisch paneel met uitstekende absorptiekarakteristieken.

De voorkant is bekleed met een akoestisch transparant linnen stof en viscose. De panelen zijn gevuld met minerale wol voor echovermindering en ultieme geluidsabsorptie.

Deze panelen zijn ideaal voor studio’s, luisterruimtes, restaurants en home-cinema’s.

Ze zijn een uitstekende keuze voor het aanpakken van akoestiek, geluid tot zijn recht te laten komen en/of de verstaanbaarheid te verhogen. Het leuke is dat het patroon altijd net even anders valt, dus ieder paneel is uniek.

NoviSono-Akoestisch-Paneel

6. Akoestisch wandpaneel Double Palms

Design wandpanelen van een akoestische aard. Ze bezitten een geluiddempend effect en verbeteren de akoestiek van een ruimte. Het mooie bladpatroon zorgt voor een opvallende uitstraling van je muren.

Ze zijn de enige panelen die afgewerkt zijn met duurzaam vilt, en tevens 100% recyclebaar.

Deze panelen zijn eenvoudig aan de wand te bevestigen door het ophangsysteem. Ze zijn verkrijgbaar in 2 afmetingen en in diverse kleuren. De dikte is 9 mm.

Akoestisch-Wandpaneel

7. T.akustik Highline A1 Silver Spruce

Voor professionele geluiddemping zijn er producten van studio kwaliteit op de markt zoals de T.akustik Highline A1 Silver Spruce (zilverspar). De panelen zijn gemaakt van polyester akoestisch schuim en zijn aan de voorkant voorzien van een laag zilverspar op de verticale oppervlakken.

De uitsparingen zijn antracietgrijs. Dat geeft een rustieke uitstraling en voldoet aan de hoogste eisen voor optimalisatie van de ruimte-akoestiek.

Het belangrijkste effectief bereik is van ongeveer 400 Hz tot 3150 Hz. Uitgevoerd als handzame panelen van 60 bij 60 cm en ze zijn 7 cm dik.

Ze zijn eenvoudig en snel te verlijmen op bijna iedere ondergrond. Bijkomend voordeel van deze panelen is dat ze brandvertragend zijn volgens de FMVSS 302: de brandsnelheid is minder dan 100 mm / min.

Ze worden als sets van vier stuks geleverd.

t.akustik-Highline-A1-Absorber

8. T.akustik Highline A3 Silver Spruce

Uiterst slim vormgegeven en een aanwinst voor iedere muur zijn deze panelen van topkwaliteit. Ook deze panelen voldoen aan de hoogste eisen en ze zijn gemaakt van polyester akoestisch schuimstof, afgedekt met een laagje van zilversparlaminaat.

Net als de Highline A1 hebben deze panelen een brandsnelheid volgens FMVSS 302 van minder dan 100 mm / min.

Het verschil tussen beide panelen zit hem niet alleen in het uiterlijk.

Deze A3 panelen hebben verwijderbare lamellen. Op deze manier heb je de vrije hand om te spelen met decoratie en tegelijkertijd je akoestiek heel precies af te stemmen op je wensen.

Net als bij de A3 hebben deze panelen per module een afmeting van 60 x 60 x 7 cm.

t.akustik-Highline-A3-Absorber

9. Vicoustic Wavewood Ultra Lite Cherry

Deze decoratieve absorbers zijn een echte klassieker van Vicoustic. Ze worden gemaakt van standaard MDF en melamine, uitgevoerd in de warme kleur van kersenhout (Locarno Cherry).

Ze zijn vooral geschikt voor de absorptie van middenfrequenties. Daarom ligt het optimale werkingsbereik van deze panelen tussen de 315 en 1000 Hz.

Deze panelen kun je installeren onder een hoek van 45° in de hoeken van de ruimte zodat ze als een val voor de basfrequenties werken. Je bevestigt de panelen met akoestische lijm, die overigens niet wordt meegeleverd.

De afmetingen van deze panelen zijn iets kleiner dan standaard: 595 x 595 x 45 mm. Je koopt ze in een set van 8 stuks tegelijk.

Vicoustic-Wavewood-Ultra-Lite-Cherry

10. Vicoustic VicPattern Ultra Wavewood Oak

Vicoustic maakt ook de VicPattern Ultra Wavewood panelen. Dit paneel is één van de meest toonaangevende oplossingen die Vicoustic biedt op het gebied van de absorptie en reflectie controle.

Deze oplossing is bedoeld voor diegenen die streven naar een gebalanceerd geluid, dat tegelijkertijd alle geluidsenergie in een ruimte kan beheersen. Maar wel met behoud van levendig en helder geluid.

Ze zijn gemaakt van melamine en verkrijgbaar in 8 verschillende hout- en metaalkleuren.

Daarnaast maakt de VicPattern Ultra Wavewood gebruik van zogenaamde PET-wol, een duurzaam materiaal dat de akoestische absorberende capaciteiten van het paneel maximaliseert en bijdraagt aan Vicoustic’s doel om meer milieuvriendelijke producten te produceren.

Vicoustic-VicPattern-Ultra-Wavewood-Oak

Conclusie

Er zijn verschillende oplossingen op de markt die jouw woongenot of je studiogenot niet zullen verstoren.

Je hebt een enorme keuze aan materialen en oplossingen die je plezier doen laten voortleven zonder dat je je muren moet volplakken met allerlei lelijk geluiddempend materiaal!

Lees ook

Je slaapkamer isoleren tegen geluid? Met deze tips weer rust!
Goedkoop je akoestiek verbeteren? Zó doe je dat!
Akoestische gitaar kopen voor een beginner? Dit zijn de 10 beste!
De top 20 beste gitaar cadeau tips! Gegarandeerd een succes!
Is gitaar leren spelen moeilijk? Niet met deze tips!

Recente artikelen