Condensator vs dynamische microfoon: uitgebreid uitgelegd!


dynamisch vs condensator microfoon

Tussen een condensator en dynamische microfoon zitten duidelijke verschillen. In dit artikel leg ik je deze verschillen uit.

Daarnaast vertel ik je wat de voor- en nadelen zijn van de condensator en dynamische microfoon, in welke gevallen ze het vaakst gebruikt worden en hoe ze werken!

Wat is een diafragma?

Voordat we het hebben over hoe dynamische microfoons werken en wat ze doen, moeten we een van de belangrijkste onderdelen van elke microfoon uitleggen: het diafragma.

Het zijn in wezen kleine luidsprekers, bestaande uit een dunne plaat, meestal gemaakt van plastic, een magneet en een spoel die de elektrische geleider is.

Akoestische energie zorgt ervoor dat het diafragma gaat trillen, wat op zijn beurt spanning creëert.

Klein diafragma

Microfoons met een klein diafragma zijn geweldig in het oppikken van hogere frequenties en zijn erg goed in het behouden van een consistent polair patroon vanwege de grootte en het gewicht.

Daarom zie je deze over het algemeen als kamermicrofoons, op snaredrums, piano’s of akoestische gitaren.

Groot diafragma

Grootmembraan microfoons hebben een groter, minder consistent polair patroon en hebben ook een hogere gevoeligheid wat zorgt voor een groter geluid.

Dit zijn de microfoons die je meestal ziet wanneer iemand zang of basdrums opneemt om een ​​meer vintage geluid te krijgen.

Wat zijn dynamische en condensatormicrofoons?

Alle microfoons werken hetzelfde; ze zetten geluidsgolven om in spanning die vervolgens naar een voorversterker wordt gestuurd. De manier waarop deze energie wordt omgezet is echter heel anders.

Dynamische microfoons gebruiken elektromagnetisme en condensatoren gebruiken variabele capaciteit.

Dynamische microfoons

Dynamische microfoons zetten geluidsgolven met behulp van een magneet om in spanning. Ze werken in wezen als luidsprekers, maar dan omgekeerd. In een luidspreker trilt elektriciteit het diafragma, dat de geluidsgolven creëert.

Dynamische microfoons daarentegen gebruiken geluidsgolven die het diafragma laten trillen en elektriciteit opwekken.

Deze elektriciteit wordt vervolgens verhoogd met behulp van een transformator en naar de uitgang van de microfoon gestuurd, waardoor geluid ontstaat.

Voordelen van dynamische microfoons

1. Goedkoop

Dynamische microfoons zijn de goedkopere optie in vergelijking met condensatormicrofoons. Als gevolg hiervan zijn ze vrij eenvoudig om als back-up te gebruiken.

2. Geen stroombron nodig

Een dynamische microfoon heeft geen stroombron of batterij nodig om te werken, omdat hij geen condensator gebruikt. Zolang je stem luid genoeg is om het diafragma op en neer te laten bewegen om voldoende output te produceren, is het voldoende.

3. Sterke constructie en duurzaamheid

Zowel de externe behuizing als de interne onderdelen van een dynamische microfoon zijn gemaakt om sterk en duurzaam te zijn.

Als zodanig hebben ze de neiging om langer mee te gaan en zijn ze bestand tegen schade zonder dat dit ten koste gaat van de geluidskwaliteit.

Nadelen van dynamische microfoons

1. Lage gevoeligheid

Dit is een zwakte van de dynamische microfoons. Vanwege het dikkere diafragma dat wordt gebruikt en de betrokken mechanica, zal een dynamische microfoon niet werken bij een laag geluid of zachte stemmen.

Het is mogelijk dat sommige woorden niet door zullen komen. Deze microfoons leggen ook niet zoveel details vast, dus voor sommige instrumenten of opnames lijkt de audio misschien te ontbreken.

2. Werkt niet met hoge frequenties

Een dynamische microfoon biedt minder goede prestaties voor alles dat vooral hoge frequenties produceert.

Condensator microfoons

Condensatormicrofoons werken volgens het principe van variabele capaciteit. In eenvoudige bewoordingen werken ze als een batterij.

Geluidsgolven laten het diafragma trillen met een magnetische plaat die erachter zit.

Wanneer dit gebeurt, creëert het een boost van de spanning die door een fantoomvoeding (+48V) wordt gestuurd om deze te verhogen en vervolgens naar de uitgang van de microfoon wordt gestuurd.

Zonder deze fantoomvoeding heb je weinig tot geen signaal omdat de spanning niet wordt opgevoerd. Sommige condenser mics kunnen ook een ingebouwd hoogdoorlaatfilter, ingebouwde pads en een schakelaar hebben om de richtingskarakteristiek te wijzigen.

Voordelen van condensatormicrofoons

1. Werkt met hogere frequenties

De constructie van een condensatormicrofoon heeft een lichter membraan en werkt dus met geluiden met een hogere frequentie. Het frequentiebereik waarmee een condensatormicrofoon kan werken is veel groter dan een dynamische microfoon, waarbij de meeste een bereik hebben van 80 Hz tot 20 kHz.

2. Grotere mate van gevoeligheid en ontvangst

Condensatormicrofoons kunnen lagere geluiden opvangen. Met behulp van capaciteit kunnen de zwakkere geluiden worden versterkt. Dit maakt condensatormicrofoons veel gevoeliger voor geluiden.

Als zodanig zijn ze op hun best bij gebruik binnenshuis of in studio’s.

3. Kleiner ontwerp

Door gebruik te maken van een dunner diafragma kan een condensatormicrofoon veel kleiner en gemakkelijker mee te nemen zijn dan een dynamische microfoon. Ze zijn ook vaak lichter.

Nadelen van condensatormicrofoons

1. Kan verdwaalde geluiden oppikken

De hoge gevoeligheid van condensatormicrofoons kan ook problemen met zich meebrengen. Ze kunnen verdwaalde geluiden opvangen, vooral in een luide omgeving. De verdwaalde geluiden kunnen al gauw je opname verstoren.

Om een condensatormicrofoon op de juiste manier te gebruiken, moet je deze in een omgeving gebruiken waar de plaats goed geluiddicht is.

Als je een condensatormicrofooon in je slaapkamer gebruikt, kan het dus zomaar zijn dat je langsrijdende auto’s, of je buurman die met zijn stoel schuift, luid en duidelijk hoort op je opname.

2. Breekbaar

Het dunnere diafragma en de algemene constructie van een condensatormicrofoon maken hem kwetsbaarder dan een dynamische microfoon. Hoewel de nieuwste en duurdere modellen veel robuuster zijn, kunnen ze nog steeds schade oplopen, wat de kwaliteit kan aantasten.

3. Noodzaak van een stroombron

De microfoon heeft een externe voedingsbron nodig om mee te werken. Deze kan worden gevoed via batterijen of door hem aan te sluiten op een mixer. Het vermogen dat ze nodig hebben verschilt, maar het varieert meestal van 12 tot 48 volt gelijkstroom.

Een dynamische microfoon gebruiken

Dynamische microfoons kunnen veel signaal opnemen zonder beschadigd te raken vanwege hun lage gevoeligheid en hogere versterkingsdrempel, dus je zult deze in veel live situaties gebruikt zien worden.

Het zijn ook goede studiomicrofoons voor bijvoorbeeld drums, koperblazers, vrijwel alles wat echt luid is. Hier zijn enkele voorbeelden van waar ze doorgaans voor worden gebruikt:

  • Gitaarversterkers
  • Luide zang
  • Snaredrums en toms
  • Toetsenborden
  • Koperen instrumenten

Een condensatormicrofoon gebruiken

Hoewel microfoons door elkaar kunnen worden gebruikt, zijn condensatormicrofoons over het algemeen gevoeliger voor signaal, dus hoewel je de capsule niet kunt uitblazen, kun je veel vervorming krijgen als je signaal te heet is.

Ze kunnen soms in live situaties worden gebruikt, maar ze worden vaker gebruikt in studio’s waar je een grotere, natuurlijkere klank kunt krijgen.

Dit zijn de meest voorkomende toepassingen voor condensors:

  • Zang
  • Basdrums
  • Akoestische gitaren
  • Sfeer
  • Piano

Conclusie

Het is geweldig om te weten hoe ze werken, maar wanneer moet je de ene microfoon boven de andere gebruiken?

Er zijn enkele algemene suggesties over wat te gebruiken, maar het eerlijke antwoord is dat het ervan afhangt.

Natuurlijk kunnen de plaatsing van de microfoon, het type kamer (of locatie) waarin je ze gebruikt en de instrumenten die je gebruikt zeker een grote rol spelen, maar als je creatief wordt, kun je veel doen met heel weinig.

Ga vooral ook gewoon lekker experimenteren en kijk wat wel en wat niet werkt!

Meer artikelen

Goedkoop je akoestiek verbeteren? Zó doe je dat!
10x de beste geluiddempende wanddecoratie!
Je slaapkamer isoleren tegen geluid? Met deze tips weer rust!
De top 20 beste gitaar cadeau tips! Gegarandeerd een succes!
Gitaar: 12 dringende vragen beantwoord!

Recente artikelen