Goedkoop je akoestiek verbeteren? Zó doe je dat!


Goedkoop akoestiek verbeteren

Het is een heimelijk genoegen van veel mensen: luidkeels zingen onder de douche. Het is heerlijk om je favoriete liedjes zonder gene in deze ruimte te kunnen galmen, zodat je je al snel een popster waant.

Galmen is hier met recht het goede woord, want door de gladde wanden wordt het geluid van je stem op verschillende momenten weerkaatst, waardoor je dat typische badkamergeluidje krijgt.

Maar hoe leuk die galm ook is onder de douche, het wordt vervelend als je die in je woonkamer hebt, of erger, in je studio.

In dit artikel behandelen we belangrijke aspecten van akoestiek en gaan we kijken hoe je goedkoop de akoestiek in je woonkamer of studio kan verbeteren.

Absorptie versus diffusie, the battle

Elke ruimte heeft zijn eigen akoestiek, oftewel: elke ruimte heeft zijn eigen manier waarop geluid zich door die ruimte verplaatst. En hoe dit gebeurt kun je beïnvloeden.

Denk maar eens aan het moment waarop je meubels plaatst in een lege ruimte. Het typisch holle geluid daarvan maakt door het meubilair plaats voor een meer gedempter, prettiger geluid.

De meubels zorgen voor diffusie en absorptie. Maar wat is dat eigenlijk precies?

Een diffuser weerkaatst geluid en verstrooit het in verschillende richtingen. Het zorgt er op die manier voor dat het patroon van de geluidsgolven verstoord wordt. Je kunt door diffusie ervoor zorgen dat een kleine ruimte toch ruimtelijk aanvoelt.

Absorptie heeft een ander effect: het ongewenste geluid wordt als het ware opgezogen, waardoor het geen kans krijgt zich te verspreiden.

Het materiaal dat je hiervoor gebruikt vangt het ongewenste geluid op, waardoor je vooral directe klanken blijft horen en je het geluid ervaart als kleiner, intiemer.

Wat is nou het beste? Geluid absorberen of juist rondstrooien?

Waar je gebruik van maakt is afhankelijk van de betreffende ruimte én van jouw wensen voor die ruimte. Een concertzaal heeft een heel andere aanpak nodig dan jouw (thuis)studio.

Laten we ervan uit gaan dat jij geen concertzaal gaat bouwen, maar een studio of woonkamer hebt waar je merkt dat het geluid niet helemaal je van het is. Wat moet je dan doen?

Akoestiek verbeteren in de woonkamer

Er zijn veel manieren om de akoestiek in een ruimte aan te passen. Neem bijvoorbeeld een woonkamer.

Tegenwoordig houden we erg van veel ruimte en gladde, strakke oppervlakken. We willen grote ramen, glad gestucte muren, tegels of pvc op de vloer.

Hartstikke mooi, maar niet bevorderlijk voor een prettige akoestiek.

Je kunt in je woonkamer al veel doen door geluiddempende gordijnen op te hangen, een mooi dik vloerkleed op de grond te leggen of zelfs akoestische fotopanelen of kunstwerken op te hangen.

Akoestiek verbeteren in een homestudio

Een studio is in tegenstelling tot een woonkamer volledig gericht op geluid en wat je daar zeker niet wil is galm. Als jij geluid opneemt, wil je het meest directe, droge geluid hebben.

Toch wil je ook weer niet het idee hebben dat alle geluiden klinken alsof je in een doos met watten zit, dus naast absorptie heb je ook diffusie nodig.

Allereerst ga je het dreunen van de bassen aanpakken.

Doordat de frequentie van de bas zo laag is en zich verzamelt in de hoeken, veroorzaakt dit een laag gerommel die ervoor zorgt dat je geen accurate weergave krijgt van de lage frequenties.

Hierdoor kan je tijdens het mixen veel te veel bas weghalen of juist toevoegen, waardoor je mix niet goed zal vertalen naar andere systemen en ruimtes. Dit los je op met bass-traps.

Plaats deze in eerste instantie in de hoeken voorin; je kunt later altijd nog meer bass-traps plaatsen als je dit nodig vindt. Houd er wel rekening mee dat goede bass-traps vaak wel prijzig zijn.

Kijk ook eens rond in je studio. Waar zie je grote, gladde oppervlakken? Dat zijn de plekken waar je namelijk zeker wat aan moet doen. Een van de meest eenvoudige dingen: zorg voor een dik tapijt, want ook de vloer waar je op staat is een glad oppervlak waar geluid op weerkaatst.

Daarnaast kun je op muren gebruik maken van akoestische panelen. Laat je budget het toe, kies er dan voor deze panelen te kopen.

Als je minder te besteden hebt en handig bent, kun je ervoor kiezen ze zelf te maken. Google maar eens op akoestisch paneel zelf maken en je komt verschillende tutorials tegen die jou leren hoe je zelf een akoestisch paneel kunt maken.

Hier is bijvoorbeeld zo’n tutorial:

Wil je het paneel extra charme meegeven? Beplak het met een akoestisch fotodoek en je hebt een leuke eyecatcher in je studio.

Ook belangrijk is het gebruik van wedges. Dit zijn schuimrubber panelen met een zaagtandpatroon, die je op verschillende plekken op je muren kunt bevestigen. Deze zijn vooral bedoeld om de mid- en hoogfrequenties wat te temmen.

Kies hiervoor eerst de plekken waar je boxen op gericht staan, zodat je een zo clean mogelijk geluid krijgt. Deze plekken zijn de zogenaamde first reflection points.

Zo vind je die:

Misschien heb je nu de neiging om je hele studio vol te plakken met wedges, maar doe dit niet. Je wil immers wel dat je geluid natuurlijk blijft klinken en dit bereik je door geluid nog steeds de ruimte te geven zijn natuurlijke golven te volgen.

Mensen ervaren daarbij het geluid in een wat grotere ruimte als prettiger.

Geluidswerende gordijnen worden vaak gebruikt om geluiden van buitenaf te dempen. Het kan zijn dat je studio bijvoorbeeld een raam heeft en dan is een akoestisch theaterdoek ideaal.

Deze zijn vaak wel wat duurder, dus voor de budget oplossing zijn geluiddempende of verduisterende gordijnen ook een prima optie.

Je gooit een doek over een tweetal standaards en je zult merken dat de akoestiek al verandert. Gordijnen kunnen bovendien dienen als vervanging van andere geluiddempende materialen.

Misschien is dat niet de beste oplossing, maar deze is vaak wel vriendelijker voor je portemonnee.

Maar stel nou dat je alleen zang wil opnemen. Dan is het verbouwen van je hele kamer natuurlijk wel een beetje overkill.

In plaats van de hele akoestiek aan te pakken, kun je in dat geval beter kiezen voor een speciaal reflection filter, dat gemaakt is om rondom je microfoon te bevestigen. Ideaal dus als je hooguit zang wil opnemen of met weinig budget wil starten met het opnemen van muziek.

3 veel gemaakte fouten met betrekking tot akoestiek

  • Ten eerste: verwar akoestiek niet met isolatie. Je muren isoleer je namelijk niet om het geluid in je ruimte te verbeteren, maar om te zorgen dat de buren geen last van je hebben.

    Isolatie dient enkel en alleen om geluid niet van de ene ruimte naar de andere te laten verplaatsen. Met het aanpassen van de akoestiek ben je echter bezig met het geluid ín de betreffende ruimte.
  • Een andere, veel gemaakte fout is het gebruik van eierdozen. Eierdozen zien er misschien een beetje uit als de eerder genoemde wedges, maar ze verspreiden het geluid niet.

    Door het poreuze materiaal zullen ze eerder het geluid dempen dan verstrooien, maar ook dit effect is minimaal. Dus tenzij je dol bent op de look van eierdozen heeft het plaatsen hiervan totaal geen meerwaarde.
  • Doe jezelf verder een lol en ga niet klungelen met oude schuimmatrassen die je bass-traps moeten vervangen. Ten eerste ziet het er niet uit en ten tweede zijn deze simpelweg niet geschikt om de bassen minder boomy te laten klinken.

    Ze hebben niet de juiste vorm en zijn niet van het geschikte materiaal gemaakt. Uiteraard heeft dit schuim ook een dempende werking, maar deze haalt het niet bij het echte werk.

    Daarbij, wil je echt delen van een oud, bezweet matras in je studio hebben liggen?

Voor elk wat wils

Al met al is het best een klus om op goedkope wijze een goede akoestiek te vinden.

Bedenk echter wel dat er geen vastomlijnd plan is voor het creëren van de ideale akoestiek en qua budget kun je er natuurlijk voor kiezen rustig op te bouwen en uit te breiden.

Start bij de basis en kijk daarna stap voor stap hoe de akoestiek in je ruimte verandert bij het plaatsen van een paneel, het neerleggen van vloerbedekking of het ophangen van een gordijn.

Je zult zien dat je bij elke stap iets nieuws leert, dat je op weg helpt naar de voor jou perfecte akoestiek.

Lees ook

Je slaapkamer isoleren tegen geluid? Met deze tips weer rust!
10x de beste geluiddempende wanddecoratie!
Piano of keyboard leren spelen zonder noten lezen? Ontdek hier hoe!
Akoestische gitaar leren spelen: dit is de ultieme manier!
Piano of keyboard leren spelen aan je kind? Ontdek hier hoe!

Recente artikelen