Gitaar: 12 dringende vragen beantwoord!


2 mensen spelen gitaar bij ondergaande zon

Als je gitaar speelt of als je binnenkort gitaar wil gaan spelen, dan kan ik me voorstellen dat je daar een aantal vragen over hebt.

Hoeveel snaren heeft een gitaar? Waarom zou je een gitaar met meer snaren nemen? Welke vormen gitaar zijn er en welke is geschikt voor mij?

Vandaag ga ik 12 van deze vragen voor je beantwoorden!

1. Waarom en hoe vaak moet je een gitaar stemmen?

Het is nodig om een gitaar te stemmen, omdat alles wat je speelt anders ‘vals’ klinkt. De relatie tussen de noten op de verschillende snaren klopt niet meer.

Als je in je eentje speelt klinkt het al niet mooi, maar als je samen met anderen speelt, in een band bijvoorbeeld, dan klopt jullie hele samenspel niet meer.

Daarom wil je ervoor zorgen dat je áltijd gestemd bent.

Hoe vaak je je moet stemmen, ligt aan de setting. Thuis of tijdens bandrepetitie stem je een keer voordat je gaat spelen en kan je vaak wel de hele sessie vooruit. Natuurlijk kan je opnieuw stemmen als je merkt dat je gitaar vals wordt.

Tijdens een live optreden wil je wel wat vaker stemmen, toch wel tussen elke paar nummers door. Zeker tijdens een optreden wil je gewoon zo’n consistent mogelijke stemming hebben.

Als je gitaar vals is, staat dat simpelweg onprofessioneel en jaag je je publiek weg met je valse gitaarspel. Dat is nou juist wat je niet wil.

In de studio wil je na elke take opnieuw stemmen. In de studio valt elk foutje extra op, en zeker een valse gitaar. Daarom stem je liever te veel dan te weinig. Alles voor het perfecte eindproduct!

2. Waarom heeft een gitaar 6 snaren?

Een gitaar heeft 6 snaren voor een zo groot mogelijk tonaal bereik. Dit is niet altijd zo geweest.

De eerst gitaren hadden 4 snaren. Meer mensen begonnen toen met gitaar spelen, waardoor een vijfde snaar werd toegevoegd, zodat je meer nootkeuze had.

Rond 1700 werd de 6e snaar toegevoegd, om het tonale bereik nog meer te vergroten.

3. Waarom zou je kiezen voor een 7-, 8-, of 12-snarige gitaar?

De reden dat je zou kiezen voor een 7-, 8- of zelfs meer snaren is om je tonale bereik te vergroten.

Bij een 7-snaar krijg je een extra lage b snaar erbij. Op een 8-snaar nóg een extra lage F#.

Dit wordt vooral in specifieke genres gebruikt, denk bijvoorbeeld aan Metal. Hierdoor kunnen ze extra heftige lage partijen spelen, maar ook nog steeds solo’s en melodieën in het hoge toongebied.

Bij een 12-snaar zit het iets anders. Op een 12-snaar krijgen de laagste 4 snaren een extra snaar die een octaaf hoger is gestemd. De hoogste 2 snaren krijgen een extra snaar in hetzelfde octaaf.

Dit geeft de 12-snarige gitaar een unieke, volle klank.

4. Waarom is gitaar spelen zo moeilijk?

Als gitaar spelen makkelijk zou zijn, zou iedereen het doen en zou het ook weinig voldoening geven.

Net als met alles dat nieuw voor je is, moet je wennen aan het gebruik van nieuwe spieren die je eerder niet op deze manier gebruikt hebt. Gitaar spelen is voor beginners fysiek en mentaal uitdagend, omdat je én je linkerhand gebruiken, én je rechterhand, én soms ook nog noten of tabs lezen.

Dit heb je niet in een paar minuten geleerd.

Maar zo moeilijk is het ook weer niet, als je het graag genoeg wil en je oefent vaak genoeg, dan komt het sneller dan je denkt en wordt gitaar spelen steeds makkelijker.

Lees hierover ook mijn artikel: Is gitaar leren spelen moeilijk? Niet met deze tips!

5. Waarom heeft een gitaar een klankkast?

Door de klankkast heeft het hout van de gitaar meer ruimte om te vibreren en wordt het geluid versterkt. Je hebt voor een akoestische gitaar dus geen versterker nodig om jezelf hoorbaar te maken.

Zonder klankkast komt er dus weinig geluid uit de gitaar.

Denk bijvoorbeeld aan een elektrische gitaar. Deze hebben geen klankkast en zijn dan ook nauwelijks hoorbaar zonder versterker.

6. Waarom heet een gitaar een gitaar?

Het woord gitaar komt van het engelse woord guitar. De engelsen hebben het woord guitar overgenomen van het spaanse woord guitarra in de 17e eeuw.

Deze hadden het woord weer gebaseerd op het Latijnse Cithara en het Griekse Kithara.

Kithara komt waarschijnlijk van het Persische woord Sehtār. Seh betekent ‘drie’ en tār betekent ‘snaar’.

7. Waarom zou je een capo gebruiken?

Met een capo kan je de toon van je gitaar verhogen, waardoor je nummers gemakkelijk in een andere toonsoort kunt spelen, zonder de vingerzetting van de akkoorden te veranderen.

Hierdoor kan je een nummer die je al geleerd hebt gemakkelijk transponeren.

Transponeren doe je zodat je een nummer kan aanpassen naar de stem en het bereik van de zanger of zangeres, waardoor het nummer makkelijker te zingen is.

8. Wat is het nut van een cutaway op een gitaar?

Bij sommige gitaren wordt er op de productpagina gepronkt met het feit dat de gitaar een ‘cutaway’ heeft.

Dit houdt in dat een deel van de klankkast is weggehaald bij de hoge frets op een gitaar, zodat je hier gemakkelijk noten kan spelen.

Bij een gitaar zonder cutaway is het vrij ongemakkelijk om op deze hoogste frets te spelen en moet je je handen in allerlei gekke posities frommelen om ze te spelen. Dan biedt een cutaway de ideale oplossing.

9. Waarom zou je kiezen voor een fretloze gitaar?

Een fretloze gitaar heeft een erg unieke sound. Doordat er geen frets op de noten zitten, kan je ook noten spelen die buiten de gebruikelijke westerse noten vallen.

Tussen alle noten die je op een gefrette gitaar kan spelen, zitten nog veel meer noten die je kan spelen.

Dit noemen we ook wel microtonale muziek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan arabische muziek.

De kans dat je hierdoor valse noten kan spelen tijdens je spel is daardoor ook wel wat groter. Dat maakt de fretloze gitaar wel wat moeilijker om te spelen, maar dat is een kwestie van oefenen uiteraard.

10. Klassieke of western gitaar?

Bij het kiezen voor een klassieke of een western gitaar zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om te kijken welke geschikt is voor jou.

Deze factoren zijn:

  • De nek en frets
  • Vorm van de body
  • Prijs
  • Snaren
  • Sound

De nek van een klassieke gitaar is vaak een stuk breder dan die van een western en hebben vaak ook geen fret markers.

Qua body hebben western gitaren vaak de dreadnought vorm. Dit is een stuk groter dan de body van klassieke gitaren. Cutaways komen ook een stuk vaker voor bij western gitaren dan bij klassieke gitaren.

Klassieke gitaren zijn vaak wat goedkoper dan klassieke.

Op klassieke gitaren zitten altijd nylon snaren, en op een western stalen snaren. Dit geeft een ander gevoel aan je vingers en heeft invloed op de speelbaarheid, maar ook op de sound.

Akoestische gitaren klinken vaak wat feller, terwijl klassieke wat doffer klinken. Akoestische gitaren worden dus meer gebruikt in bijvoorbeeld popnummers, terwijl klassieke stukken eerder op een klassieke gitaar wordt gespeeld.

Waar je uiteindelijk voor kiest ligt dus vooral aan jouw persoonlijke voorkeur.

11. Waarom een 1/4, 1/2, 3/4, 7/8 of 4/4 gitaar?

Gitaren zijn beschikbaar in verschillende maten, voor verschillende leeftijden:

  • 1/4: tot 5 jaar oud
  • 1/2: 5 tot 7 jaar oud
  • 3/4: 7 tot 10 jaar oud
  • 7/8 of 4/4: 10 jaar en ouder

Zoals je ziet zijn kleinere gitaar vaak voor kinderen gemaakt.

Nu bestaat er ook zoiets als een ‘reisgitaar’. Deze gitaar is ook vaak wel wat kleiner dan normaal, maar is niet gemaakt voor kleine kinderhanden, maar om makkelijker mee te nemen op reis.

12. Waarom zou je een gitaar downtunen?

Door te downtunen krijgt de gitaar een andere sound. Uiteraard omdat je lager stemt, maar ook doordat er minder spanning op de snaren staat. Hierdoor hangen de snaren ook wat losser en kan je ze bijvoorbeeld ook makkelijker buigen.

Downtunen is populair gemaakt door Black Sabbath. De gitarist, Tony Iommi, raakte de vingertopjes kwijt van zijn middel- en ringvinger door zijn werk in een metaalfabriek.

Hierdoor kon hij niet zo makkelijk gitaar meer spelen. Hij maakte zelf plastic ‘vingerhoedjes’, maar hiermee kon hij nog steeds de snaren niet goed indrukken.

Hij zette dus hele lichte banjo snaren op zijn gitaar – deze waren nog lichter dan de lichtste gitaarsnaren – en downtunede deze, zodat hij ze makkelijker in kon drukken.

Conclusie

Als beginner is het logisch dat je met een hoop vragen zit. Ik hoop hiermee een hoop van je vragen beantwoord te hebben!

Recente artikelen