Keyboard of piano leren spelen op oudere leeftijd? Geen probleem!


Oude man leert piano spelen

Je bent al een jaartje ouder en zit er aan te denken om piano te leren spelen. Kan dat nog wel? Had je dat niet veel langer geleden moet doen?

Keyboard of piano leren spelen op oudere leeftijd is iets waar veel mensen over nadenken. Het is een leuke activiteit voor jong en oud.

Ook al zitten de grijze haren al een tijdje op je hoofd, je bent nooit te oud om te leren!

Het is zeker mogelijk om op oudere leeftijd nog keyboard of piano te leren spelen. Het kan fysiek wat uitdagender zijn door de minder soepele gewrichten. Ook kan het leerproces iets stroever gaan vergeleken met kinderen, maar als je het graag genoeg wil, dan is het mogelijk.

Wat de beste manier is en hoe je begint met het leren spelen van piano ontdek je in dit artikel!

Piano of keyboard leren spelen op oudere leeftijd: kan dat wel?

Een veelvoorkomende vraag die mensen zichzelf en anderen wel eens stellen is of dat het eigenlijk wel mogelijk is om op een latere leeftijd keyboard of piano te leren spelen?

Beide instrumenten zijn vrij complex. Met maximaal 88 toetsen op het klavier is het mogelijk om de mooiste nummers te maken en na te spelen, zolang je maar weet hoe het werkt.

Je hebt te maken met noten die je moet leren om nummers na te kunnen spelen, je dient te beschikken over een goed gehoor om de klanken goed te horen en daarnaast heb je een flinke basis nodig als het gaat om de theorie achter beide instrumenten.

Op de vraag of het wel mogelijk is om op een latere leeftijd een keyboard of een piano te leren spelen is het antwoord zeker ja.

Het is dan natuurlijk wel zo dat je de theorieën en de praktische handelingen wat langzamer tot je kan nemen dan wanneer je als kind was begonnen, maar het is zeker geen verloren zaak om nu te beginnen.

Misschien is het ook wel heel goed, omdat het bespelen van een instrument niet alleen maar zorgt voor uitdagingen, maar ook voor ontspanning.

Een cursus nemen is aanbevolen

Juist omdat het op een latere leeftijd wat lastiger kan zijn om te leren piano spelen of keyboardspelen, is het wel aan te raden om lessen te nemen.

Het is dan vaak niet eens zo noodzakelijk dat je elke week braaf met je muziekboeken onder je arm naar een pianoleraar toe gaat, maar je kan je ook oriënteren op cursussen die je makkelijk thuis kan doen, of waarvoor er maar enkele lessen op locatie per maand nodig zijn.

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje naar ‘Cursus Piano Spelen’. Hier kun je een pianoles op maat vinden.

De lessen zijn geheel online te volgen en via een speciaal programma en handige tips en benodigdheden leer je in een korte tijd goed piano of keyboard spelen.

Je krijgt theorie in de vorm van e-books die je zelf kan uitprinten, tips & tricks die je net even wat beter leren spelen en natuurlijk ook instructiefilmpjes waarbij je makkelijk liedjes na kan spelen en de lessen goed online kan volgen wanneer je dat zelf wil.

Cursus Piano Spelen

Door te kiezen voor een goede cursus zul je zien dat het ook op een latere leeftijd helemaal geen probleem is om piano te leren spelen.

Misschien heb je er wel veel meer plezier in op een latere leeftijd omdat je dan meer tot rust bent gekomen en je bewust bent van het feit dat dit iets is dat je echt zou willen.

Is een keyboard of een piano beter om te leren spelen?

Als je op het eerste gezicht kijkt, dan zou je denken dat er geen verschil zit tussen een keyboard en een piano en dat het helemaal niet uitmaakt waarmee je begint met het leren spelen.

Dat wanneer je de ene kan, je automatisch ook het andere instrument kan spelen. Maar dit is niet helemaal waar.

Je moet jezelf eerst afvragen, wat voor instrument kan je qua prijs aanschaffen en wat voor muziek zou je willen leren spelen? Waar gaat je interesse naar uit?

Natuurlijk heb je bij beide instrumenten te maken met een aantal toetsen, klanken, akkoorden en noten die je kan spelen. Maar de techniek achter beide instrumenten is toch heel anders.

Zo is een keyboard een elektrisch instrument waarmee vele tonen elektrisch worden gegenereerd.

Natuurlijk moet je wel de juiste toetsen aanslaan om een mooie melodie te kunnen maken, of de goede toetsencombinaties maken om bijvoorbeeld akkoorden te kunnen spelen, maar de basis van een keyboard is elektrisch.

Een piano is een akoestisch instrument. Ook hierbij moet je natuurlijk leren om de juiste toetsen aan te slaan en de juiste combinaties te maken tussen de toetsen om harmonisch te kunnen spelen of om akkoordenschema’s te kunnen spelen.

Een piano is misschien wel een stapje lastiger. Je hebt hier namelijk te maken met toetsaanslagen.

Hoe harder je speelt op de toetsen, hoe harder de hamers zullen slaan op de snaren in de piano, en dus ook hoe harder de tonen zullen klinken.

Dan heb je ook te maken met pedalen die ervoor zorgen dat tonen langer klinken of juist veel korter. Bij het leren spelen van een piano komt net een beetje meer techniek bij kijken.

Het is wel zo dat je keyboards hebt met ‘gewogen toetsen’. Deze reageren op dezelfde manier als een piano. Ook kan je pedalen zoals je die op een piano vindt apart kopen.

Hiermee zal uiteindelijk de overstap van keyboard naar piano een stuk soepeler gaan.

Je hebt natuurlijk nog wel te maken met de prijs van de instrumenten. Je hebt bijvoorbeeld al keyboards voor rond de 200 euro.

Het voordeel van een keyboard is dat je deze makkelijker kan plaatsen en verplaatsen. Een piano is wat lastiger te verplaatsen en kost al snel rond de 1000 euro als je een goede wil hebben.

Muziek keuze is een laatste factor waar je aan moet denken.

Feitelijk zou je alles kunnen spelen op een piano, maar als je interesse hebt om meer te klinken zoals bijvoorbeeld een Vangelis en je wil dus graag elektronische muziek maken, dan is het aan te raden om te kiezen voor een keyboard.

Wil je jezelf laten ontwikkelen tot een klassieke pianist, dan is het hebben van een piano wel een logischere keuze omdat je dan de technieken die je kan ontwikkelen met een piano nodig hebt.

Voor- en nadelen van piano leren spelen op oudere leeftijd

Als je op een latere leeftijd begint met het leren spelen van een piano of van een keyboard, kent dit een aantal voor- en nadelen.

Voordelen

1. Goed voor de hersenen

Het leren bespelen van een instrument is een vaardigheid die goede eigenschappen heeft voor de hersenen. Vooral met wat complexere instrumenten zoals een keyboard en een piano zorgt dit alleen maar voor voordelen in de hersenen.

2. Lekker creatief bezig zijn

Muziek maken is leuk! Je kunt lekker creatief bezig zijn en daarnaast ook genieten van je eigen muziek of spel als je er eenmaal goed in bent. De weg naar het goed worden lijkt misschien lang, maar het werpt zijn vruchten af.

3. Goed voor de motoriek

Als je piano of keyboard speelt is dit goed voor de motoriek. Je wil de tonen goed laten klinken dus is het belangrijk dat je ook de juiste tonen aanslaat en dat je ook de juiste technieken ervoor gebruikt.

4. Als je les neemt: gezellig met andere mensen

Mocht je besluiten om op les te gaan, dan is het misschien een leuk idee om met andere mensen op les te gaan. Zo heb je samen hetzelfde doel en klinkt de muziek ook veel leuker.

Natuurlijk is er ook een nadeel

Je leert mogelijk iets langzamer (maar het is zeker niet onmogelijk!)

Kinderen beginnen altijd op een jonge leeftijd met het nemen van lessen omdat ze dan de theorie en de praktijk beter tot zich kunnen nemen. Maar ook al begin je nu, het is nooit te laat!

Gewoon doen!

Gewoon doen! Neem je lessen en ga aan de slag. Daag jezelf uit om weer iets nieuws te leren en er goed in te worden.

Op den duur zal het vele oefenen zeker zijn vruchten afwerpen en zul je zelf genieten van je muziek en kan je anderen ook heerlijk mee laten genieten.

Denk vooral niet aan je leeftijd of dat het te laat is om te leren spelen, want het is voor niemand te laat. Het gaat misschien wat langzamer, maar dat maakt het niet onmogelijk!

Hoe leer je piano of keyboard te spelen?

Maar hoe leer je nu het beste om piano of keyboard te spelen. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Begin met simpele oefeningen.

Je kan veel video’s op YouTube bekijken. Hier vind je oefeningen, informatie over toonladders en leer je zelfs nummers spelen. Het nadeel hiervan is wel dat het onoverzichtelijk kan worden en ongestructureerd is.

Leer simpele nummers spelen. In het begin zal je echt geen Beethoven zijn, maar begin met de simpelste nummers om gewend te raken aan het instrument en het lezen van noten. Probeer uit!

Het gaat vaak ook helemaal niet om hoe goed je noten kan lezen. Dit is alleen maar handig. Maar luister en experimenteer!

En tot slot, neem een goede en gestructureerde cursus of ga op pianoles. Al meer dan 20.000 mensen hebben succesvol piano leren spelen dankzij ‘Cursus Piano Spelen’. Probeer het nu zelf!

Cursus Piano leren spelen op oudere leeftijd

Conclusie

Piano of keyboard leren spelen op oudere leeftijd is dus zeker goed te doen. Er zijn bijna alleen maar voordelen van het leren spelen van een instrument, zeker op latere leeftijd.

Iedereen kan piano of keyboard leren spelen. Kinderen beginnen op jonge leeftijd, maar laat je daardoor niet wegslaan, want ook jij op oudere leeftijd kan het gewoon leren!

Zolang je het maar graag genoeg wil, er enthousiast over bent en aan de slag gaat, zul je zeker weten binnen aanzienlijke tijd piano of keyboard kunnen spelen!

Lees ook

Piano of keyboard leren spelen zonder noten lezen? Ontdek hier hoe!
Piano of keyboard leren spelen aan je kind? Ontdek hier hoe!
Keyboard of piano leren spelen met kleuren? Zo doe je dat!
Wat is een MIDI Keyboard?
10x de beste elektrische gitaar voor een kind!

Recente artikelen