Leren drummen op latere leeftijd? Geen probleem!


oude man leert drummen op latere leeftijd
Credits: Neil Moralee

Je zit op een dag te denken en dan schiet het je ineens te binnen: “ik wil leren drummen!”

Maar dan komt de realisatie: je bent helaas geen kind meer, kan je op latere leeftijd nog wel leren drummen?

Leren drummen op latere leeftijd is zeker mogelijk. Het beste leer je door les te nemen of een cursus te volgen. Met genoeg oefening en doorzettingsvermogen kan je nog leren drummen. Drummen kent ook een aantal voordelen, zoals: fitter worden, goed voor je motoriek en het is simpelweg leuk om te doen!

Dat mensen zich op een latere leeftijd afvragen of ze nog wel een muziekinstrument kunnen spelen is helemaal niet raar. Lees snel verder hoe je het leren drummen op oudere leeftijd aanpakt!

Is het wel mogelijk om op latere leeftijd te leren drummen?

Drummen op latere leeftijd is zeker mogelijk!

Veel mensen twijfelen erover of het wel mogelijk is om een complex instrument als een drumstel op een latere leeftijd te leren spelen. Je hebt te maken met verschillende onderdelen die je moet spelen en daarnaast zal je altijd opvallen als je drums speelt.

Een enorme verantwoordelijkheid ligt op je schouder als je drums speelt in een bandsetting, en het instrument wordt zelfs gebruikt in orkesten en bij filmmuziek.

Als kind bedenk je misschien niet zo snel dat dit het instrument is dat je graag zou willen leren spelen. De meeste kinderen kiezen er toch voor om gitaar of keyboard te leren spelen.

Vaak is er ook niet echt de mogelijkheid voor geweest om thuis te leren drummen, aangezien drummen vaak toch een hoop herrie produceert, wat de buren meestal niet erg kunnen waarderen.

Maar nu je wat ouder bent, heb je die mogelijkheid en motivatie om te leren drummen wel. Ook zijn er tegenwoordig prachtige elektronische drumstellen op de markt, die een stuk minder lawaai maken.

Met het juiste doorzettingsvermogen en interesse, maar ook de juiste motoriek en concentratie kan het jou ook lukken om te leren drummen op een latere leeftijd. Je bent immers nooit te oud om te leren.

Aanbevolen: 3D Drumming System

Als je wil leren drummen, dan heb je een goede basis nodig.

Deze basis kan je leren door YouTube video’s te kijken, maar het nadeel hiervan is dat er veel te veel video’s zijn, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Hierdoor heb je geen idee waar je nou eigenlijk moet beginnen.

Dit kan je oplossen door op drumles te gaan, of door te leren drummen aan de hand van een cursus.

De cursus die wij je aanraden is ‘3D Drumming System’ van Skillz Drum Lessons.

Dit is een goed gestructureerde cursus waarin je eerst de essentiële basis leert die je nodig hebt om te kunnen drummen. Het kan voor de échte beginner toch nog een klein beetje lastig zijn, maar als je gemotiveerd genoeg bent, dan kom je er zeker wel uit!

Later worden de oefeningen langzaam opgebouwd zodat je wat moeilijkere dingen leert, waardoor je steeds beter wordt.

De cursus is wel in het engels, dus een beetje engels kunnen verstaan en begrijpen is wel handig. Ondanks dat is het een geweldige cursus om je eerste stappen te zetten in de wereld van drummen!

cursus leer drummen op latere leeftijd

Moet je talent hebben om te leren drummen?

Als je wil leren drummen, dan vraag je je misschien af: “Heb ik talent nodig?” wat best een logische vraag is.

Talent is misschien niet het juiste woord als het gaat om het leren van een bepaald instrument. Als je talent hebt, dan kan je vaak dingen al aardig, en datzelfde geldt voor in de muziek.

Bij mensen die talent hebben gaat het leren ze misschien wat makkelijker af, maar ze moeten alsnog leren en oefenen. Het hebben van talent betekent niet dat je spontaan goed kan drummen de eerste keer dat je een paar drumstokken oppakt.

Het is wel handig als je een beetje gevoel voor muziek hebt zodat je wel de theorielessen en de praktijklessen sneller op kan pakken.

Het is bijvoorbeeld niet handig als je a-ritmisch bent en je drumles wilt volgen omdat het je maar stoer lijkt. Het zal dan een flinke uitdaging voor je worden om mee te kunnen spelen met de maten van de muziek.

Maar misschien heb je het gezegde wel eens voorbij horen komen: “Hard work beats talent when talent doesn’t work hard.”

Dus ook al heb je geen ‘talent’, als je maar genoeg blijft oefenen, dan wordt je vanzelf wel goed en kan je beter worden dan mensen met talent die er niets voor doen.

Wat heb je nodig?

Voordat je besluit om drumlessen te nemen, is het belangrijk om je af te vragen of dit echt iets voor je is. Je kan het beste kijken wat je zelf in huis hebt.

Heb je bijvoorbeeld een goed gevoel voor ritme of kan je dit aanleren? Heb je daarnaast misschien ook een sterke muziekvoorkeur zodat je ook weet wat voor soorten drumbeats je zou willen spelen?

Vaardigheden kun je leren, maar het is altijd wel handig om een beetje basis te hebben. Op deze manier zul je je leerdoelen sneller behalen en is het vaak ook wat makkelijker en daardoor misschien leuker om te leren drummen.

Daarna kan je kijken naar materiaal en de manieren waarop je les kan nemen.

Qua materiaal heb je natuurlijk een drumstel en stokken nodig waarmee je kan oefenen. Dit kan natuurlijk een akoestisch drumstel zijn, maar mag ook best een elektrisch drumstel zijn.

Het belangrijkste is dat het instrument goed bij je past en dat je er goed op kan oefenen.

Dan is het moment gekomen om te kijken naar de manieren waarop je les kan nemen Er zijn tal van cursussen en lessen te volgen waarmee je alleen maar beter wordt in het drummen en waardoor je je zekerder voelt met het instrument.

Een manier is om een goede cursus te volgen zoals de cursus ‘3D Drumming System.’

Hier kun je drumlessen op maat volgen en zo heerlijk leren drummen zodat je er uiteindelijk erg goed in zal worden. Met lage prijzen en een compleet aanbod aan drumlessen kan je hier goed terecht voor de beste lessen.

5 voordelen van drummen op een latere leeftijd

1. Fitter worden

Als je denkt dat drummen geen complete work-out is dan heb je het mis. Je kunt er wel degelijk fit van worden.

Je wordt er niet alleen sterker van in je armen, maar je zult merken dat je er echt van zult gaan zweten. Je bent zo intensief bezig dat je het kan zien als een echte work-out.

2. Gezellig muziek maken met anderen

Drummen is iets wat je alleen kan doen. Maar vaak doen mensen dit samen met anderen.

Een drumstel is natuurlijk hoofdzakelijk een instrument dat de begeleiding doet in een nummer. Het geeft het tempo aan, maar ook de beat.

Het is erg gezellig om samen met anderen muziek te maken en te genieten van wat jullie samen kunnen bereiken.

3. Goed voor je brein en motoriek

Bij het drummen gebruik je beide armen en beide benen. Je geeft een duidelijk ritme aan en je speelt in de maat. Dit moet je vol zien te houden.

Je bent constant bezig met je brein en met een goede motoriek (die je overigens kan trainen) houd je steeds de juiste maat en sla je de trommels en cymbalen aan op het goede moment.

4. Lekker creatief zijn

Je hoeft je niet alleen maar vast te houden aan bladmuziek dat vooraf al vast staat. Het is ook prima om lekker te improviseren en lekker creatief bezig te zijn.

Het leukste aan drummen is dat je allerlei improvisaties tussendoor kan gooien zolang je maar binnen de maat blijft.

5. Het is leuk

Drummen is erg leuk! Het is een enorm avontuur als je verschillende drumpatronen weet te spelen en wanneer je samen met anderen muziek kan maken.

Je zult er veel plezier aan hebben wanneer je erin slaagt om muziek te maken en om verschillende beats goed mee te spelen.

Daarnaast is het natuurlijk nog fantastischer wanneer je ook nog je eigen beats weet te maken en je eigen drumpatronen schrijft.

4 tips om te leren drummen op latere leeftijd

Omdat je juist op latere leeftijd het wat moeilijker kan hebben met het leren van instrumenten, is het belangrijk om wat tips te volgen waarmee je het jezelf wat makkelijker kan maken. Natuurlijk is het nog wel belangrijk dat je weet waaraan je begint, maar alles is te leren.

1. Leer de basis

Neem bijvoorbeeld de tijd om de basis te leren. Met de basis heb je het halve werk al gedaan. Met de basis zorg je ervoor dat je al heel wat van de basis theorie en kennis weet en je daardoor ook makkelijker door de moeilijkere stukken kan slaan.

2. Neem les of volg een cursus

Neem drumles of volg een cursus. Met een goede cursus of les zorg je ervoor dat je alleen maar beter word. Drummen is niet iets wat je even snel jezelf aanleert, en een les of cursus is dan ook zeker aan te raden.

3. Oefen met een metronoom

Omdat je te maken hebt met een strakke beat waaraan je je moet houden, is het handig om af en toe te spelen met een metronoom.

4. Blijf goed oefenen!

Daarnaast dien je ook zeker te blijven oefenen. Oefening baart kunst wordt er wel eens gezegd, en dat is zeker waar. Oefening is erg belangrijk, vooral bij drummen, omdat het nogal complex kan zijn om goed te drummen.

Conclusie

Leren drummen op latere leeftijd is dus zeker geen onbegonnen werk.

Met genoeg wilskracht en overtuiging dat het je gaat lukken, zal het je ook lukken.

“Whether you think you can, or you think you can’t, you’re right.”

– Henry Ford

Dus als je denkt dat het je niet gaat lukken, tja, dan gaat het je niet lukken, maar als je er 100% van overtuigd bent dat het je wél gaat lukken, dan gaat het je ook zeker lukken!

Maar het belangrijkste is natuurlijk vooral: geniet ervan! Leren drummen kent z’n moeilijkheden, maar zolang je enthousiast blijft en blijft leren, dan wordt het alleen maar leuker!

Lees ook

Top 10 elektronisch drumstel voor een beginner!
10x een te gek elektronisch drumstel voor je kind!
Keyboard of piano leren spelen op oudere leeftijd? Geen probleem!
De top 20 beste gitaar cadeau tips! Gegarandeerd een succes!
Top 10 beste mini, kleine en draagbare basversterkers!

Recente artikelen