Wat is een MIDI Keyboard?


Midi-keyboard AKAI MPK Mini met toetsen en pads

Hoewel er natuurlijk altijd ruimte zal zijn voor analoge instrumenten, is het gebruik van computers al lang niet meer weg te denken in de muziekwereld.

Veel mensen willen graag hun eigen muziek maken en opnemen en maken daarvoor gebruik van muzieksoftware, ook wel een digital audio workstation genaamd (DAW).

Zelfs grote producers en studiobazen kunnen niet meer zonder, dus waarom zou je er geen gebruik van maken?

Je kunt uiteraard met deze software door middel van een microfoon het geluid van je stem of je instrument opnemen, maar je kunt ook kiezen gebruik te maken van een MIDI-keyboard.

In het kort:

Een MIDI-keyboard is een klein keyboard dat zelf geen geluiden bevat, maar speciaal gemaakt is voor makkelijke communicatie met je computer. Je hebt dus software nodig om er geluid mee te produceren. Een MIDI-keyboard bevat naast toetsen soms ook pads, voor het intuïtiever inspelen van ritmische partijen.

Wat is een MIDI-keyboard?

De afkorting MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface. MIDI is al gauw zo’n dertig jaar oud, maar is desondanks juist in dit computertijdperk actueler dan ooit.

Met een MIDI-keyboard neem je geen klanken op, zoals bij andere instrumenten, maar je stuurt via het keyboard data naar je computer. Een MIDI-keyboard maakt dan ook zelf geen geluid.

Heel eenvoudig uitgelegd werkt MIDI als volgt: de computer registreert dat er een toets wordt ingedrukt, welke dit is en vervolgens of deze specifieke toets lang of kort wordt ingedrukt, of deze druk hard of zacht is en wanneer precies de toets ingedrukt wordt.

Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om muziek mee te maken.

Waar dus bij een analoog instrument de klank meteen hoorbaar is en deze via een microfoon of element opgenomen wordt op de computer, geeft een MIDI-keyboard in de kern alleen nulletjes en eentjes door, die vervolgens worden omgezet in specifieke klanken.

Als het bestand eenmaal op de computer staat, is het heel eenvoudig er door middel van software verschillende instrumenten over te leggen, waardoor je een enorm scala aan mogelijkheden hebt.

Sommige keyboards bevatten inderdaad alleen een serie zwarte en witte toetsen, maar er zijn ook meer uitgebreide varianten te koop naast toetsen ook andere knoppen hebben.

Zo kan een MIDI-keyboard ook draaiknoppen, schuiven of drumpads hebben, wat het bedienen ervan veel intuïtiever maakt.

Want laten we eerlijk zijn, een stukje percussie speelt gewoon wat minder lekker op een stel toetsen. Doordat alles volledig is te programmeren, behoud je echter de volledige controle over je sound.

Wat is het verschil met een gewoon keyboard?

Eigenlijk hebben we al een tipje van de sluier opgelicht in de vorige alinea. Een gewoon keyboard maakt zelf klanken, terwijl een MIDI-keyboard zonder computer stomweg gezegd volkomen nutteloos is.

Een keyboard is dan ook gericht op het spelen van muziek en minder op het ontwikkelen van sounds en muziek.

Bij een gewoon keyboard wordt een grote hoeveelheid klanken kant-en-klaar afgeleverd. Van grand piano tot saxofoon, van basgitaar tot kerkorgel, je kunt het zo gek niet bedenken of een keyboard heeft er wel een variant van onder een knopje zitten.

Vaak bevat een keyboard ook voorgeprogrammeerde ritmes en melodieën, zodat je al snel in je eentje een heel orkest lijkt te bedienen.

Keyboards zie je dan ook vaak terug bij beginnende toetsenisten of eenmansbandjes, maar professionele muzikanten zullen eerder kiezen voor een synthesizer dan een keyboard.

Synthesizers zijn bedoeld om ook zelf klanken te ontwikkelen en komen daarmee al dichter in de buurt van de MIDI-keyboards.

Als jij je eigen muziek wilt produceren, met alles erop en eraan, dan zit je met een MIDI-keyboard helemaal goed. Je kunt met zo’n keyboard immers van a tot z alles zelf bepalen.

Van dikke baslijn tot rauwe trompetsolo, met de juiste DAW-software kun je je MIDI-keyboard tot elk instrument omtoveren en op die manier de vetste beats, baslijnen en loops ontwikkelen.

Waar gebruik je een MIDI keyboard voor?

Je kunt het toetsenbord van je computer gebruiken om muziek te componeren en uiteraard kun je met je muis precies aantikken waar je welk nootje wilt hebben.

Maar laten we eerlijk zijn: dat is een behoorlijk gepruts en dat komt je creativiteit niet echt ten goede.

Het spelen op een klavier is veel natuurlijker en eenvoudiger. Je kunt even een riedeltje spelen om dingen uit te proberen, veranderingen aan te brengen of te laten horen. Gemak dient de mens dus.

Natuurlijk is het hierbij wel belangrijk om te bedenken dat muzikaliteit, kennis en bedrevenheid ook een rol spelen.

Veel muzikanten zijn daarentegen in meerdere of mindere mate al bekend met het spelen op een piano of gewoon keyboard, dus dan heb je de basisvaardigheden voor het spelen op een MIDI-keyboard al snel onder de knie.

Je kunt met MIDI een compleet arrangement maken, dus voor het opnemen van een track heb je geen studio meer nodig.

Tegenwoordig zijn sommige VSTi’s (digitale instrumenten) zo ontzettend goed, dat je ze niet meer van echt kunt onderscheiden. Doordat alles te programmeren is, kun je via je keyboard ook commando’s meegeven als panning, vibrato of pitch.

Enfin, je kunt je sound tot in de finesses regelen. Vanzelfsprekend kun je je MIDI-tracks aanvullen met conventioneel opgenomen instrumenten, geluiden of stemmen.

Kun je dit keyboard als dit dan alleen gebruiken om muziek mee te componeren? Nee hoor, een MIDI-keyboard kun je ook gebruiken bij liveoptredens, op voorwaarde dat je de juiste set-up hebt.

Veel toetsenisten kiezen ervoor naast hun keyboard een synthesizer te gebruiken, speciaal voor optredens, maar het is wel degelijk mogelijk.

Je hebt in elk geval een laptop met de juiste software nodig, die je vervolgens weer aan moet sluiten op een versterker, maar het leidt te ver om hier nu uitgebreid op in te gaan. In elk behoort ook live spelen tot de vele mogelijkheden die een MIDI-keyboard biedt.

Wat zijn de voor- en nadelen van een MIDI-keyboard?

Het grootste nadeel is al eerder benoemd: het keyboard maakt zelf geen geluid. Zonder computer ben je dus nergens. Je moet het instrument zelf leren bedienen, maar ook leren omgaan met de software én de hardware die er verder bij komt kijken.

Je hebt naast een goede computer ook een fatsoenlijke koptelefoon en/of speakers nodig, dus met alleen het aanschaffen van het keyboard zelf ben je er niet.

Er wordt vaak wel software geleverd bij het keyboard, maar de kwaliteit hiervan kan verschillen en misschien niet toereikend zijn voor wat jij wilt.

Omdat je bij een MIDI-keyboard te maken hebt met zoveel verschillende elementen, is het verstandig op voorhand goed te onderzoeken wat je precies nodig hebt om je gedroomde muziek het beste ten gehore te brengen.

Dat kan voor sommige mensen een drempel zijn, maar er zijn gelukkig altijd mensen die jou met enthousiasme en vriendelijkheid een heel eind op weg willen helpen.

De voordelen zijn echter enorm. Zoals gezegd is het doordat je enkel data doorgeeft heel eenvoudig allerlei instrumenten aan die data te koppelen. Je hoeft de data maar een keer door te geven om vervolgens te kijken hoe iets klinkt met een ander geluid.

Een ander levensgroot voordeel is dat je geen tig instrumenten hoeft te leren bespelen. Een instrument goed leren bespelen neemt al gauw jaren in beslag en met een MIDI-keyboard heb je een oneindige hoeveelheid instrumenten, klanken en andere mogelijkheden tot je beschikking.

Daarbij is een MIDI-keyboard meestal erg handzaam qua formaat. Je kunt je keyboard vaak gemakkelijk kwijt op je bureau en dat is voor de thuisproducer natuurlijk een groot voordeel.

Welk formaat MIDI-keyboard heb ik nodig?

Hoewel MIDI-keyboards vaak gekozen worden vanwege hun compacte formaat, is de grootte van het apparaat wel iets waar je over moet nadenken.

Veel toetsen zorgen voor een groot apparaat, weinig toetsen leveren een klein apparaat op. Het aantal toetsen varieert tussen de 25 en 88, waarbij je bij 88 toetsen moet denken aan het klavierformaat van een piano.

Een klein keyboard neemt weinig ruimte in en is makkelijk om mee te nemen. Je kunt je laptop en keyboard bij wijze van in je rugzak gooien en overal waar je maar wilt muziek creëren.

Kleinere keyboards zijn ook vaak goedkoper dan keyboards met veel toetsen, dus ook dat kan een overweging zijn die je maakt.

Maar een groter klavier biedt ook meer mogelijkheden, dus hoe professioneler je wilt werken, hoe meer toetsen je nodig zult hebben.

Je kunt immers verschillende functies aan toetsen toewijzen, waardoor je het ene gedeelte van een groot klavier kunt gebruiken voor het spelen van melodieën en een ander gedeelte voor bijvoorbeeld het kunnen veranderen van het geluid van het betreffende instrument.

Als je echter het keyboard vooral gebruikt voor het spelen van eenvoudige melodieën, dan kun je toe met een kleiner klavier.

Een ander voordeel van een groot aantal toetsen is de mogelijkheid instrumenten met een groot bereik te kunnen simuleren, zoals een harp of een piano.

Conclusie

Al met al is een MIDI-keyboard een veelzijdig middel om je creativiteit tot grote hoogten te kunnen brengen. Je kunt die melodieën, ritmes en sounds die jij in je hoofd hebt via één apparaat op een eenvoudige manier op je computer opslaan.

Van amateur tot professional, voor iedereen is er wel een MIDI-keyboard te vinden dat precies aan zijn wensen en eisen voldoet.

Lees je in, oriënteer je goed en vooral: geniet daarna van de onbegrensde mogelijkheden die jouw MIDI-keyboard je biedt.

Specialist in toetsinstrumenten

Lees ook

Keyboard of piano leren spelen op oudere leeftijd? Geen probleem!
Piano of keyboard leren spelen zonder noten lezen? Ontdek hier hoe!
Piano of keyboard leren spelen aan je kind? Ontdek hier hoe!
Keyboard of piano leren spelen met kleuren? Zo doe je dat!
Leren drummen op latere leeftijd? Geen probleem!

Recente artikelen