Piano of keyboard leren spelen als volwassene? Dat kan zeker wel!


Volwassene leert piano spelen

Veel volwassenen zijn wat terughoudender als het gaat om het leren spelen van een piano of een keyboard. Als kind leer je natuurlijk veel sneller.

Kan je überhaupt als volwassene nog wel een instrument leren spelen?

Het is zeker als volwassene nog steeds mogelijk om piano of keyboard te leren spelen. Met behulp van les of een cursus en door goed te oefenen is het goed te doen om als volwassene nog piano of keyboard te leren spelen.

In dit artikel leggen we je uit waarom het zeker geen onmogelijke taak is om als volwassene piano te leren spelen en je ontdekt de beste manier om te beginnen!

Kan je piano leren spelen als volwassene?

Als volwassene is het zeker mogelijk om ook piano te leren spelen. Je hebt alleen wat meer geduld met jezelf nodig omdat het leren ervan misschien iets meer tijd kost dan wanneer je nog een kind was.

Als volwassene is het alleen wel belangrijk dat je een andere aanpak aanneemt. De beste manier is bijvoorbeeld door het nemen van een cursus.

Tijdens een cursus krijg je precies de handvatten die je nodig hebt om op een goede manier te leren spelen.

Zonder een cursus of les wil het niet meteen zeggen dat het onmogelijk is, maar het zal wel meer tijd in beslag nemen omdat een piano of een keyboard een vrij lastig instrument is. Deze instrumenten vereisen veel vaardigheden en deze leer je tijdens je lessen bij een cursus.

De cursus die wij je aanraden is ‘Cursus Piano Spelen’. Dit is een gestructureerde cursus waar je stap voor stap begeleidt wordt met het leren spelen van keyboard of piano.

Al ruim 20.000 mensen gingen je voor, waaronder ook een aantal BN’ers als Gordon en Sonja Bakker!

Cursus Piano Spelen

Je hebt niet bepaald talent nodig wanneer je piano of keyboard wilt spelen. Het is wel handig, omdat je met talent alleen nog maar beter en beter kan worden, maar het is niet noodzakelijk.

Zelfs wanneer je helemaal nooit piano of keyboard hebt gespeeld, kan je helemaal aan het begin van de ladder beginnen met spelen. Als je het maar graag genoeg wil, dan kan je binnen no-time piano spelen!

7 tips voor het leren van piano spelen als volwassene

Als je goed wilt leren pianospelen als een volwassene is het belangrijk om dit op een juiste manier te doen.

Door alles meteen goed aan te leren, zul je merken dat je op een snellere en meer efficiënte manier zal leren piano spelen.

1. Heb een duidelijk doel voor jezelf

Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om vooraf een duidelijk doel in te stellen. Zo maak je het voor jezelf een uitdaging om goed te leren spelen.

Misschien heb je wel een bepaald nummer dat je graag zou willen leren spelen. Dan is het van belang dat je je dan ook goed genoeg blijft oefenen totdat je dit nummer ook echt kan spelen.

Zo kan je niet alleen trots zijn op jezelf, maar heb je ook een prachtige prestatie die je graag met anderen wil delen.

Daarnaast kan het ook zijn dat je geen nummer van een ander wilt spelen, maar dat je zelf een nummer wilt leren schrijven. Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar als je daar ambitie in hebt, dan is dit ook zeker een mooi en goed doel om voor te gaan.

2. Blijf goed oefenen

Bovenal is het belangrijk om altijd te blijven oefenen. Het is niet mogelijk om zomaar even een instrument te bespelen. Je hebt hier wel oefening voor nodig.

Alleen door veel en goed te oefenen, kan je erin slagen om goed genoeg een instrument te leren bespelen. Het komt helaas niet vanzelf.

3. Neem jezelf op

Een van de handigste tips die ik je als beginnend muzikant kan geven is om jezelf op te nemen. Door dit te doen, hoor je meteen op welke punten je nog kan verbeteren.

Zeker als je niet elke dag les hebt, kan dit goed van pas komen. Laat je recordings ook aan anderen luisteren zodat ze hier feedback op kunnen geven.

4. Leer nummers die je leuk vindt

Het leren van nummers als ‘Vader Jacob’ is niet altijd even inspirerend. Leer daarom nummers die je zelf leuk vindt.

Door nummers te leren spelen die je zelf heel gaaf vindt, zit je boordevol motivatie en blijf je net zolang oefenen totdat het nummer kan spelen. Dat is alleen maar goed.

Hierdoor wordt je steeds beter en kan je steeds moeilijkere stukken leren spelen, als dat je ambitie is natuurlijk.

5. Waardeer de voortgang die je al gemaakt hebt

Erken de voortgang die je hebt gemaakt. Het vergt een heleboel aandacht en ook veel tijd om goed te leren spelen.

Daarom moet je ook zeker niet vergeten om jezelf te waarderen wanneer je stappen maakt. De kleinste stappen zijn al zeker de waardering waard dus geef dat jezelf ook.

Vergelijk jezelf niet met Beethoven, maar met jezelf een week, een maand, of een jaar geleden en zie de sprongen die je hebt gemaakt!

6. Neem les of volg een cursus

Neem lessen en cursussen waarmee je steeds beter kan worden en waarin je ook de juiste stappen leert om een goede progressie te maken in het pianospelen.

Gratis YouTube video’s kunnen een optie zijn, maar het nadeel hiervan is wel dat er totaal geen structuur zit de video’s die je kijkt.

Je springt ook van het ene naar het andere filmpje, waardoor je volledig het overzicht kwijtraakt en information overload krijgt.

Daarom raden we je zeker aan om een cursus te overwegen, zodat je gewoon van a tot z begeleidt wordt in het hele leerproces.

Cursus Piano Spelen

7. Houd het leuk!

Waar veel mensen ook de mist in gaan is dat ze het te moeilijk maken voor zichzelf. Dit doen ze door eisen te stellen die soms niet eens haalbaar zijn of door zo serieus aan de slag te gaan met het bespelen van een instrument dat ze er niet eens de lol meer van inzien.

Dit is zeker niet nodig en dit werkt ook averechts.

Vergeet niet dat je veel sneller leert wanneer je plezier hebt in wat je doet. Ditzelfde geldt ook voor het leren spelen van een muziekinstrument.

Heb veel plezier in het spelen en het leren van het instrument en houd het altijd leuk, want zo leer je veel meer in een veel kortere tijd. Geniet van het leerproces!

Voor- en nadelen van piano leren spelen als volwassene

Er kleven een aantal voordelen en nadelen aan wanneer je op latere leeftijd begint met het leren spelen van een piano of een keyboard.

Voordelen

Bij de voordelen hoort bijvoorbeeld dat je meer tijd hebt gehad door de jaren heen om je te oriënteren op verschillende muziekstijlen. Je ontwikkelt dan voor jezelf een repertoire waar je interesse in hebt en welke liedjes je zou willen spelen.

Daarnaast zul je qua theorie de meest complexe theorieën ook beter kunnen relativeren en verklaren waardoor je dit misschien beter en sneller kunt begrijpen.

Nadelen

Nadelen die je hebt in tegenstelling tot kinderen is dat kinderen vaak sneller leren. Hun hersenen zijn net zoals zijzelf nog in ontwikkeling en verschillende hersengebieden worden nog gevormd.

Alle informatie die ze op hun leeftijd tot zich nemen, zal beter en langer blijven hangen en daardoor zullen ze ook minder moeite hebben met het leren van de praktijk en de theorie van het pianospelen.

Als volwassene heb je wat meer moeite om deze theorie en de praktijklessen tot je te nemen. Je hebt wat meer tijd en aandacht nodig.

Conclusie

Als volwassene is het zeker geen onmogelijke taak om piano en keyboard te leren spelen.

Zolang je hebt maar leuk vind om te doen, je les neemt of een cursus volgt en er ook de tijd voor neemt om de lessen goed te doorlopen, zal het ook zeker als volwassene lukken om een ervaren pianist of keyboard speler te worden!

Lees ook

Wat is een MIDI Keyboard?
Kan je piano leren spelen op een keyboard? [Spoiler: jazeker!]
Kan je nog gitaar leren spelen als volwassene? Zeker weten!
Piano of keyboard leren spelen zonder noten lezen? Ontdek hier hoe!
Keyboard of piano leren spelen op oudere leeftijd? Geen probleem!

Recente artikelen