Kan je nog gitaar leren spelen als volwassene? Zeker weten!


volwassen jongen leert gitaar spelen

Misschien is het een oude droom van je en heb je al jaren een gitaar in huis, die maar blijft lonken. Of misschien weet je het ineens zeker dat je gitaar wilt leren spelen, gewoon, uit het niets.

Veel mensen leren een instrument bespelen als ze jong zijn. Kinderen leren makkelijk, maar wat nou als je al wat ouder bent en alsnog gitaar wil leren spelen?

Is dat wel mogelijk? Zijn je hersenen nog in staat alle informatie op te slaan? Werkt je lichaam wel mee?

Kun je die muscle memory, die je nodig hebt om soepel een instrument te bespelen, nog wel aanleren op latere leeftijd?

Het is zeker mogelijk om als volwassene nog gitaar te leren spelen. Het kost misschien wat meer moeite dan wanneer je als kind begonnen was, maar als je het graag wil, is het goed te doen!

Je bent nooit te oud om te leren musiceren

Het antwoord op al die bovenstaande vragen is heel simpel: ja, dat kan. Is het makkelijk? Nee, dat is het niet.

Moet je daarom op voorhand je gitaar maar aan de wilgen hangen? Nee, natuurlijk niet, want als je het niet probeert, weet je ook niet of het je lukt.

Het kan wel zijn dat je fysiek wat meer moeite zult hebben met het spelen van gitaar (denk aan bijvoorbeeld wat stijvere handgewrichten) of wellicht pik je dingen wat minder snel op dan vroeger, maar een instrument leren bespelen is zeker niet voorbehouden aan kinderen en jongeren.

Je hersenen blijven zich ontwikkelen tot je een jaar op 23 bent. Daarna zou je je brein zo goed als ‘af’ kunnen noemen.

Je hersenen zijn tot die leeftijd lekker flexibel en omdat ze ingericht zijn op het aanleggen van nieuwe verbanden, zou het volgens experts makkelijker zijn informatie op te slaan.

Anderen zeggen echter weer dat het makkelijker is op latere leeftijd iets nieuws te leren, omdat je dan meer basiskennis hebt, onder andere over wie je bent en wat je nodig hebt om goed te leren.

Heb je talent nodig om gitaar te leren spelen?

Goed, leren is dus wel degelijk mogelijk op latere leeftijd, maar heb je geen bergen met talent nodig om goed gitaar te leren spelen?

“Hard work beats talent, when talent doesn’t work hard.”

Henry Ford

Een aangeboren vaardigheid is zeker handig, maar het is absoluut geen vereiste. Want talent of niet, als je gitaar wilt leren spelen, zul je vooral moeten oefenen en nog eens moeten oefenen.

Juist die herhaling is hard nodig om de eerder genoemde muscle memory, ook wel spiergeheugen genoemd, op te bouwen en dat staat los van talent.

Je wil immers na verloop van tijd muziek maken zonder bij elke noot na te moeten denken waar je je vingers precies neer moet zetten.

Welke soort gitaar is het beste om mee te beginnen?

Nu je weet dat er geen belemmeringen zijn om op latere leeftijd gitaar te leren spelen, zul je een keuze moeten maken welke soort gitaar je gaat bespelen.

Misschien hou je van het warme geluid van de Spaanse gitaar, vind je het heldere geluid van de westerngitaar heerlijk of kies je liever voor de mogelijkheden van de elektrische gitaar.

Uiteraard heeft elke gitaar zo zijn voor- en nadelen.

Een Spaanse gitaar heeft nylon snaren, wat soms prettiger is voor je vingers, maar hij heeft ook een brede hals, waardoor je je vingers wel heel erg moet trainen.

Een westerngitaar heeft dan weer vaak een smallere hals, maar heeft stalen snaren, die zeker in het begin een behoorlijke aanslag op je vingertoppen kunnen zijn.

De elektrische gitaar heeft weer zo zijn eigen charme en biedt veel mogelijkheden qua geluid, maar deze gitaar speelt vaak weer wat zwaarder. Ook heeft deze eveneens metalen snaren.

Een goede keuze

Maar kies vooral wat jou aanspreekt, wat je mooi vindt.

Een instrument dat jou aanspreekt zul je veel sneller pakken dan een instrument dat wel makkelijker lijkt, maar waar je verder niet zo veel mee hebt.

Die mooie Spaanse gitaar heeft dan wel een bredere hals, maar als je er eenmaal op kunt spelen, heb je ook wel erg soepele vingers.

En die stalen snaren snijden in eerste instantie in je vingertoppen, maar na een paar weken hebben je vingers een eeltlaagje, waardoor de pijn een stuk minder wordt.

Als je voor het eerst gaat sporten heb je ook spierpijn en zo moet je lichaam dus ook wennen aan het in eerste instantie vreemde gebruik van je vingers.

De eerste stap

Je hebt je gitaar, je bent er helemaal klaar voor en daarna ga je de eerste stap richting het daadwerkelijk gitaar spelen zetten: leer je gitaar stemmen.

Er zijn genoeg filmpjes die jou uitleggen wat je moet doen, maar je kunt ook gebruik maken van een stemapparaatje of een speciale app die jou helpt de goede noten te vinden.

Spelen op een gestemde gitaar traint namelijk ook je gehoor én het klinkt gewoon veel aangenamer, ook als je net begint met spelen.

Jezelf gitaar leren spelen

Als je je gitaar kunt stemmen is het tijd voor het echte werk: het leren spelen.

Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Veel mensen kiezen ervoor zichzelf de basisbeginselen van het gitaar spelen aan te leren.

Zo kun je bijvoorbeeld een liedje zoeken dat je leuk vindt en dat niet teveel akkoorden bevat (begin met eenvoudige akkoorden als A, D, E of C, G en F) en leren dat specifieke liedje te gaan spelen.

Vaak is dat een eenvoudig begin als je gitaar wilt spelen om deze te gebruiken als begeleidingsinstrument.

Maar er zijn veel meer manieren om jezelf gitaar te leren spelen. Zo kun je bijvoorbeeld een blik werpen op YouTube en je zult achteroverslaan van de hoeveelheid gitaarlessen die er gratis en voor niets te vinden zijn.

Kijk en luister veel filmpjes en kies vooral voor video’s die eenvoudige oefeningen bevatten, je toonladders leren spelen of je helpen een eenvoudig liedje te spelen.

De nadelen van jezelf leren spelen

Het grote nadeel van deze manier is echter dat je al gauw teveel aan informatie krijgt. Niet alleen is de enorme hoeveelheid filmpje al overweldigend, ook de kwaliteit van uitleggen verschilt van persoon tot persoon.

Veel mensen die geen ervaring hebben met gitaarles geven, bombarderen je met allerlei zaken die je eigenlijk (nog) helemaal niet hoeft te kunnen of te weten óf ze slaan juist stappen over, waardoor het onduidelijk is wat je nou precies moet doen.

Daarbij ontbreekt elke structuur als je jezelf op deze manier probeert gitaar te leren spelen.

Een beter plan: volg een cursus

Als je echt van plan bent je op het spelen te storten, dan is een cursus een beter idee.

Zo heb je de cursus ‘Gitaar leren spelen in 22 lessen’. Met deze cursus ontdek je op eigen tempo in 22 lessen de volledige basis van het gitaar spelen die je nodig hebt.

Het is op een makkelijke en gestructureerde manier in elkaar gezet, zodat het gitaar leren spelen een feestje wordt!

Al ruim 4.000 mensen hebben succesvol gitaar leren spelen dankzij deze gitaarlessen van Koen.

Gitaarles, altijd een goed idee

Je kunt kiezen voor een online cursus bij een muziekschool of een gitaardocent.

Er zijn zelfs instituten voor zelfstudie die gitaarcursussen op afstand aanbieden. Het voordeel van deze cursussen is dat ze vaak niet al te prijzig zijn én dat je in elk geval de stof in hapklare brokken aangeboden krijgt.

Nog beter is het echter om fysiek les te volgen. Je krijgt dan vaak een-op-een les of in een klein groepje, waardoor je zeker weet dat je waar voor je geld krijgt.

Een geoefende gitaardocent luistert naar jouw wensen en weet jou te bieden wat je nodig hebt om goed te leren spelen.

Ook kan hij of zij je helpen foutieve gewoontes, zoals bijvoorbeeld je duim over de bovenkant van de hals van je gitaar slaan, te voorkomen.

Gewoon doen!

Al met al is het heel goed mogelijk op latere leeftijd de gitaar ter hand te nemen en de sterren van de hemel te leren spelen.

Of je dit nou doet door boeken vol akkoorden en liedjes door te nemen, YouTube volledig uit te spitten of kiest voor een gestructureerde cursus die jou van meet af aan de fijne kneepjes leert, uiteindelijk zul je het zelf moeten doen.

Door elke dag minimaal een half uur te oefenen en lekker te experimenteren, zul je zien dat je sneller leert dan je verwacht had.

Lees ook

Piano of keyboard leren spelen als volwassene? Dat kan zeker wel!
Akoestische gitaar kopen voor een beginner? Dit zijn de 10 beste!
Kan je piano leren spelen op een keyboard? [Spoiler: jazeker!]
Keyboard of piano leren spelen op oudere leeftijd? Geen probleem!
10x de beste geluiddempende wanddecoratie!

Recente artikelen