Kan je piano leren spelen op een keyboard? [Spoiler: jazeker!]


Man heeft piano leren spelen op keyboard

De piano is een erg verleidelijke dame. Bijna niemand kan voorbij een piano lopen zonder even de zwart-witte toetsen aan te raken.

De piano is geschikt voor alle soorten muziek, want het is een enorm veelzijdig instrument. Maar ja, om nou gelijk een piano aan te schaffen, dat is misschien wel wat veel van het goede.

Is het dan geen goed idee eerst eens een keyboard uit te proberen? Kan dat wel?

Het is mogelijk om piano te leren spelen op een keyboard. Hoewel er verschillen zijn tussen beide, zijn er ook overeenkomsten. Bij een piano heb je te maken met gewogen toetsen en pedalen, wat bij een keyboard niet standaard het geval is. Dit maakt de overstap wat lastiger, maar zeker niet onmogelijk.

Een valse start

Sommige mensen beweren dat het niet mogelijk is piano te leren spelen op een keyboard, maar is dat wel zo?

Nee, dat is het niet. Hoewel een piano een ander instrument is dan een keyboard, zijn het beide toetsinstrumenten. Witte toetsen worden afgewisseld met zwarte toetsen en de afstand tussen de noten die die toetsen aanslaan is op beide instrumenten hetzelfde.

Een c-akkoord speel je op zowel een keyboard als een piano op dezelfde manier: je gebruikt dezelfde vingers, en slaat dezelfde toetsen aan.

Het is dus heel goed mogelijk een keyboard te gebruiken om kennis te maken met het spelen van piano. Veel toetsenisten stappen in de loop van hun muzikale carrière over op piano, maar in sommige gevallen is het zelfs andersom, omdat een keyboard een aantal voordelen kent, die een piano niet heeft.

Keyboard versus piano

Laten we eerlijk zijn: het geluid van een piano is anders dan dat van een keyboard. Ook het beste keyboard zal nooit helemaal hetzelfde klinken als een piano, omdat een keyboard een elektronisch instrument is en een piano een akoestisch instrument.

Maar een keyboard kent wel een aantal voordelen, die je als beginnende toetsenist mee kunt nemen wanneer je een keuze maakt voor een instrument.

Een keyboard is goedkoper dan een piano

Natuurlijk kun je het ook qua keyboard net zo bont maken als je het zelf wilt, maar een beetje keyboard heb je al voor een paar honderd euro, terwijl een fatsoenlijk klinkende piano al gauw in de duizend euro kan lopen.

Je weet natuurlijk zelf het beste wat je portemonnee toelaat, maar wanneer je wilt onderzoeken of het spelen van toetsen iets voor jou is, kan het interessant zijn toch voor de goedkopere optie te gaan.

Die piano komt later wel.

Een keyboard is kleiner dan een piano

De meeste mensen hebben geen ruimte voor een concertvleugel in hun huis, maar vergis je niet in de hoeveelheid ruimte een huiskamerpiano nog inneemt. Een keyboard is dan een stuk handzamer.

Hoewel ook dit instrument behoorlijke proporties aan kan nemen, is het veel makkelijker op te bergen. Maar ook als je je keyboard laat staan, neemt het beduidend minder ruimte in.

Een keyboard is diverser dan een piano

Als je echt helemaal gaat voor het leren spelen van piano, is het natuurlijk niet echt van belang dat een keyboard veel meer mogelijkheden heeft dan een piano.

Toch is het de moeite waard dit in je achterhoofd te houden, want voor hetzelfde geld blijk je die mogelijkheden toch wel leuk te vinden of nodig te hebben.

Een piano heeft exact één geluid: dat van een piano. Een keyboard kun je omtoveren in verschillende instrumenten.

Daarnaast heeft een keyboard vaak ook voorgeprogrammeerde ritmes, een metronoom en vooraf ingestelde akkoorden aan boord.

Met een paar akkoorden kun je dan al snel een heel behoorlijk nummer laten horen.

Een keyboard kun je altijd bespelen

Soms heb je pas laat op de avond tijd of zin om te oefenen. Met een piano zul je dan toch echt even moeten wachten, wil je geen ruzie krijgen met je buren.

Een piano maakt geluid. Heel veel geluid. Vergis je niet wat voor volume er uit zo’n grote kast kan komen.

Heerlijk, om je zo onder te dompelen in je muziek, maar wellicht zou de omgeving blijer zijn als je gekozen had voor een keyboard.

Daar zit namelijk een ingang voor een koptelefoon op, zodat je altijd op het door jou gekozen moment kunt oefenen.

Alleen maar voordelen?

Maar zitten er dan helemaal geen nadelen aan het spelen op een keyboard?

Het zou natuurlijk mooi zijn als dat niet zo was, maar helaas zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden.

In tegenstelling tot een keyboard heeft een piano niet alleen een manueel gedeelte waar je mee speelt, maar vaak ook een stuk of wat pedalen, die ervoor zorgen dat tonen langer, korter, harder of zachter gespeeld worden. Deze mis je dus als je voor een keyboard kiest.

Daarnaast heeft een keyboard vaak minder toetsen dan een piano. Sommige pianostukken kun je daardoor niet bespelen op een keyboard.

Verder hebben een keyboard en een piano een verschillende toetsaanslag. Een keyboard heeft veel lichtere toetsen dan een piano, dus als je eenmaal overstapt, zul je hier aan moeten wennen.

Toch zijn dit geen redenen het keyboard maar af te schrijven als instrument om piano te leren spelen.

Zeker in het begin zul je niet het volledige klavier gebruiken en ben je meer bezig met ontdekken wat die zwarte en witte toetsen precies doen, waardoor je echt niet meteen een piano nodig hebt.

Ja, ik wil piano leren spelen op een keyboard!

Als je de keuze hebt gemaakt te starten op een keyboard, is het verstandig een aantal dingen mee te nemen in je overwegingen.

Doe jezelf een lol en ga niet starten op een keyboard dat voor kinderen bedoeld is. Jouw oren hebben ook recht op een mooi geluid, dus geef liever toch iets meer uit voor een fatsoenlijk exemplaar.

Een keyboard met een groot klavier is altijd prettig, omdat je dan meer bereik hebt. Ook is het fijn als je een keyboard kiest waar op z’n minst een sustainpedaal aan gekoppeld kan worden, zodat je ook het voetenwerk een beetje onder de knie kunt krijgen.

Kies daarnaast voor een keyboard met toetsen die aanslaggevoelig zijn, zodat je al leert dat de kracht waarmee je een toets aanslaat van belang is voor de klank.

Maar met het juiste keyboard ben je er natuurlijk nog niet. Als je echt op een goede manier de eerste stappen wilt zetten richting het spelen van piano, dan is het verstandig een cursus te volgen.

Je kunt daarvoor naar de plaatselijke muziekschool, maar een andere goede optie is ‘Cursus Piano Spelen‘, die jou in je eigen tijd en tempo, op speelse wijze de geheimen van het pianospelen uit de doeken doet.

Cursus Piano Spelen

Wat je voor deze cursus nodig hebt? Een keyboard en zin om muziek te leren maken.

Wat je ook kiest, heb vooral plezier

Of je gelijk een piano wilt aanschaffen of eerst een poging wilt wagen op een keyboard is helemaal aan jou.

Als jij de ruimte, geld en mogelijkheden hebt om meteen met een piano te beginnen is dat natuurlijk uitstekend, maar het is dus wel degelijk mogelijk de eerste stappen richting pianospel op een keyboard te zetten.

Laat je dus niet weerhouden een keyboard aan te schaffen als je dat prettiger lijkt.

De overstap van keyboard naar piano is kleiner dan sommige mensen je willen doen geloven, dus koop dat keyboard, start met je pianocursus en vooral: geniet.

Lees ook

Keyboard of piano leren spelen op oudere leeftijd? Geen probleem!
Piano of keyboard leren spelen zonder noten lezen? Ontdek hier hoe!
Piano of keyboard leren spelen aan je kind? Ontdek hier hoe!
Keyboard of piano leren spelen met kleuren? Zo doe je dat!
Piano of keyboard leren spelen als volwassene? Dat kan zeker wel!

Recente artikelen