Akoestische gitaar leren spelen: dit is de ultieme manier!


Kleine jongen die akoestische gitaar leert spelen

Een van de mooiste instrumenten die er is, maar ook een van de meest gebruikte instrumenten is de akoestische gitaar. Deze gitaar is zeer veelzijdig.

Zo kan het dienen als een instrument dat kan worden gebruikt om nummers mee te begeleiden terwijl andere instrumenten de melodie overnemen in het nummer, maar kan het ook makkelijk dienen als een solo-instrument waarmee je zelf de mooiste melodieën kan spelen.

Veel mensen hebben interesse in het leren bespelen van de akoestische gitaar en het vervolgens te gebruiken om liedjes mee te spelen of zelfs eigen nummers mee te schrijven.

Vele artiesten maken gebruik van een gitaar om er hun eigen nummers mee te schrijven. Voor je dit kan doen, is het wel belangrijk dat je goed weet hoe het instrument bespeeld moet worden en wat ervoor nodig is om de akoestische gitaar goed tot zijn recht te laten komen. Maar hoe doe je dit?

Het belangrijkste bij het leren spelen van akoestisch gitaar is door consistent te oefenen, de basis akkoorden te leren, en les te nemen of een cursus te volgen, aangezien dit ervoor zorgt dat je gestructureerd bezig bent met gitaar spelen.

Wat moet je weten voor je begint met akoestische gitaar spelen?

Gitaar spelen klinkt makkelijk, maar dit is niet helemaal waar. Het is wel een prachtig instrument om te spelen en het is het ook zeker de moeite waard om te leren spelen.

Net zoals bij elk muziekinstrument is het ook handig om te weten hoe een gitaar precies in elkaar zit, hoe het werkt en bespeeld moet worden, maar ook hoe je onderdelen kan vervangen wanneer deze aan vervanging toe zijn.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de snaren die wel eens kunnen breken of hoe je deze aan moet spannen zodat de gitaar goed gestemd wordt.

De beste manier om akoestische gitaar te leren spelen

Er zijn sommige mensen die zichzelf kunnen leren gitaarspelen, maar dit lukt lang niet iedereen. En dat is natuurlijk ook helemaal erg. Er zijn veel manieren waarop mensen kunnen leren gitaarspelen.

Een van die manieren is door een goede cursus te nemen. Een goede cursus die we je aanraden is ‘Leer gitaar spelen in 22 lessen‘.

Hier heb je verschillende mogelijkheden om op een gestructureerde manier gitaarlessen te volgen. Je krijgt al het materiaal dat je nodig hebt en daarnaast zijn de lessen duidelijk en makkelijk te volgen voor iedereen.

In al 22 lessen heb je de basis volledig onder de knie en ben je al aardig wegwijs met de gitaar. Al meer dan 4.000 mensen gingen je voor!

Het is vooral goed om je te focussen op de basis zodat je vanaf daar ook een uitstapje kan maken naar YouTube waar je nog meer filmpjes kan vinden die te maken hebben met gitaarlessen en waar je bekende liedjes mee kan spelen.

Wat heb je nodig om akoestische gitaar te leren spelen?

Akoestische gitaar leer je niet zomaar en ook is het niet mogelijk om gitaarlessen te volgen als je niet het juiste in huis hebt om dit te kunnen doen.

Allereerst moet je een gitaar hebben waarmee je de lessen wil volgen en waarmee je verder wil komen. Je kunt natuurlijk kiezen om een goedkope gitaar te kopen, maar dat is niet aan te raden.

Natuurlijk kun je hier wel voor kiezen als je even kort uit wil proberen hoe het is om gitaar te spelen. Als je serieus aan de slag wil gaan, is het aan te raden om vanaf het begin al een goede gitaar te kopen.

Naast een goede gitaar heb je natuurlijk ook andere benodigdheden nodig. Een van die benodigdheden is bijvoorbeeld een standaard waarop je je bladmuziek kan plaatsen.

Daarnaast heb je ook verzorgingsmaterialen nodig voor de gitaar. Een stemapparaatje is bijvoorbeeld handig om ervoor te zorgen dat je snaren op een goede manier gestemd zijn.

Een setje extra snaren die je kunt gebruiken om de huidige snaren te vervangen is ook handig om in huis te hebben wanneer deze aan vervanging toe zijn.

Waar je natuurlijk ook een hele hoop aan hebt, is een enthousiasme om akoestische gitaar te leren spelen en doorzettingsvermogen. Het zal natuurlijk niet meteen lukken om goed te spelen, maar met voldoende doorzettingsvermogen zal het je zeker lukken.

Waar begin je met het spelen van een akoestische gitaar?

Om goed akoestische gitaar te leren spelen, is het belangrijk dat je een goede basis hebt.

 • Zorg dat je gitaar goed afgesteld is. Een gitaar moet goed afgesteld zijn. Zo kan bijvoorbeeld de actie (de afstand tussen de gitaarhals en de snaren) redelijk hoog zijn, waardoor het moeilijker wordt om de frets in te drukken.

  Breng hem langs bij je lokale gitaarbouwer zodat die hem goed af kan stellen.
 • Zorg dat er lichte snaren op je gitaar zitten. Speel niet met te dikke snaren. Dikke snaren zijn een stuk moeilijker om te spelen dan dunne snaren. Zeker als beginner is het dus prettiger om dunnere snaren op je gitaar te hebben zitten.

  Wij raden deze aan:
D'Addario akoestische gitaar snaren
 • Je gitaar goed vasthouden. Een goede houding is belangrijk tijdens het spelen. Deze houding zal je leren tijdens een van je eerste lessen.
 • Gitaar stemmen. Snaren van de gitaar moet je goed leren stemmen. Dit doe je vaak met een stemkastje of met een gitaar app.
 • Basis akkoorden en toonladders leren. Akkoorden en toonladers behoren tot een belangrijke theorie voor gitaar. Hiermee bouw je nummers op en speel je mooie melodieën weg.
 • Leer tabs of noten lezen. Net zoals vele instrumenten heb je ook met gitaarspelen te maken met bladmuziek. Dit is niet zomaar bladmuziek, maar je hebt te maken met tabs. Hierin zie je de snaren die je moet aanslaan en staan vaak de te spelen akkoorden erboven geschreven.
 • Ken de basis van je gitaar. Zonder het kennen van de basis van je gitaar, zal het je niet lukken om de gitaar goed te leren spelen. Daarom is het belangrijk om de basis van je instrument te leren kennen.
 • Les nemen of een online cursus volgen. Neem les of volg een online cursus. Deze lessen zijn makkelijk te volgen en geven je precies wat je nodig hebt om goed te leren spelen.
 • Begin met het spelen van simpele liedjes. Het motiveert enorm als je al snel begint met het spelen van simpele nummers. Feit blijft dat het een stuk leuker is om een volledig nummer te spelen dan om eindeloos toonladders te herhalen.

  3 redelijk simpele nummers die je al vrij snel kunt spelen zijn:
  • Deep Purple – Smoke On The Water
  • Johny Cash – Hurt
  • The Beatles – Let It Be

De meest gemaakte fouten bij het leren spelen van een akoestische gitaar

Gitaar spelen kan wat lastig zijn, maar er zijn enkele zaken waar je goed op moet letten om goed gitaar te kunnen spelen.

Als je basis hierin niet goed genoeg is, zal je al snel tegen een grens aanzitten die voorkomt dat je beter wordt. Er zijn enkele fouten die mensen maken wanneer ze beginnen met spelen of het volgen van lessen:

 • Gitaar verkeerd vasthouden. Het correct vasthouden van je akoestische gitaar is de basis waar heel je spel vanaf hangt. Als dit al niet goed is, dan wordt gitaar spelen heel lastig.
 • Niet stemmen voordat je gaat spelen. Je kan alle akkoorden nog zo goed aanslaan, maar als je gitaar niet goed gestemd is, dan klinkt het op z’n zachtst gezegd helemaal nergens naar.
 • Plectrum verkeerd vasthouden. Als je met plectrum speelt, is het van belang dat je deze goed vasthoudt, anders klinken noten slordig of speelt het niet lekker.
 • Verkeerde vingerzetting bij akkoorden. Door je vingers verkeerd neer te zetten bij het aanslaan van akkoorden kom je al snel in de problemen, doordat de akkoorden slordig klinken of dat het wisselen naar het volgende akkoord niet soepel kan.
 • Geen moeilijkere oefeningen doen of liedjes leren. Steeds maar dezelfde 4 akkoorden herhalen in verschillende nummers is leuk, maar hierdoor blijf je wel steken op hetzelfde niveau. Daag jezelf uit!
 • Moeilijke riffs of akkoorden in een nummer niet genoeg oefenen. Hierdoor blijven ze slordig klinken.
 • Gratis YouTube tutorials kijken. YouTube is een mooie plek met zeker veel waardevolle video’s. Het probleem is alleen dat je geen idee hebt waar je moet beginnen, waardoor je al snel van video naar video surft, zonder enige structuur, wat het leerproces niet ten goede komt.

Het voorkomen van deze fouten zal je al snel een stuk verder helpen en je een betere gitarist maken!

7 tips om goed akoestische gitaar te spelen

 1. Leer hoe hard je de fret in moet drukken. Een akoestische gitaar is voorzien van fretten. Dit zijn de ijzeren streepjes die je op de hals van de gitaar ziet. Deze hoef je niet met volle kracht in te drukken, daar raakt je hand alleen maar meer vermoeid van.

  Daarom is het goed om te leren hoe hard je de frets in kan drukken, zodat de noten en akkoorden toch mooi klinken, zonder dat je na 2 akkoorden al een zere hand hebt.
 2. Consistent oefenen. Je hebt het al vaak genoeg gehoord, maar elke dag een kwartiertje is beter dan een keer per week 2 uur achter elkaar. Blijf vaak en met regelmaat oefenen.
 3. Weet vooraf wat je gaat oefenen. Als je een beetje een plan hebt van wat je gaat oefenen, dan is dat beter dan dat je doelloos maar wat gaat pingelen. Dit is makkelijker als je een cursus volgt, aangezien je dan elke les met focus aan de slag gaat.
 4. Oefenen met metronoom. Zodra je de techniek een beetje in de vingers hebt, is timing ook erg belangrijk om te oefenen, zodat je in de maat blijft spelen. Oefen daarom ook regelmatig met een metronoom.
 5. Jezelf opnemen. Hierdoor kun je je eigen fouten horen. Daarnaast kun je later je progressie zien en horen die je gemaakt hebt.
 6. Met andere muzikanten spelen. Het is gezellig en je leert van en met elkaar.
 7. Muziek theorie leren. Hoewel het kennen van theorie niet 100% noodzakelijk is om gitaar te kunnen spelen, kan het je wel verder helpen met muziek begrijpen en helpen bij het schrijven van nummers.

Tips om sneller akoestisch gitaar te kunnen spelen

Het lijkt misschien een lange weg wanneer je net begint met het spelen van een akoestische gitaar.

Het is natuurlijk geen makkelijk instrument en er zijn veel onderdelen binnen de theorie achter dit instrument die ervoor zorgen dat je het instrument goed kan bespelen.

Daarnaast zijn er ook praktische aspecten waar je rekening mee moet houden. Je kunt jezelf wel helpen om steeds beter te worden en om je leerproces te versnellen.

1. Neem les

Een akoestische gitaar kun je jezelf aanleren als je er aanleg voor hebt. Lang niet iedereen heeft hier aanleg voor en daarnaast hoeft het ook niet te betekenen dat je jezelf de juiste technieken aan kan leren.

Daarom is het aan te raden om altijd op les te gaan. Dan leer je vanaf het begin al wat de juiste technieken zijn om het instrument goed te bespelen.

Daarnaast krijg je ook meer structuur in je lessen waardoor je geleidelijk aan steeds beter word.

2. Volg een cursus

Als je er geen interesse hebt om fysiek op les te gaan, dan is er ook een mogelijkheid om een cursus te volgen waarmee je net zo goed kan worden in het bespelen van een gitaar als wanneer je fysiek op les gaat.

Deze cursussen bieden je wat je nodig hebt, zoals materialen en lesmateriaal waardoor je het instrument goed zal kunnen bespelen.

Leer gitaar spelen in 22 lessen

3. Veel oefenen

Wat misschien nog wel veel belangrijker is, is dat je veel oefent. Door veel te oefenen zul je steeds beter worden.

Conclusie

Met een goed doorzettingsvermogen en door de juiste theorieën te kennen, zul je steeds beter worden in het bespelen van een akoestische gitaar.

Het is een prachtig instrument waar je veel aan zult hebben naarmate je steeds beter kan spelen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je niet uit de weg laat slaan door tegenslagen en door moeilijkheden.

Een instrument goed leren bespelen vergt wat tijd en daar heb je geduld voor nodig. Door goed vol te houden en daarnaast ook door de juiste lessen te nemen, zul je zien dat je ook tegenslagen onderweg kan verslaan.

Probeer ook niet teveel van jezelf te verwachten. Door jezelf druk op te leggen, zal het alleen maar moeilijker worden om goed te spelen.

Muziekles mag nooit geforceerd zijn en het moet wel leuk blijven. Anders zal je merken dat je het alleen maar moeilijker maakt voor jezelf om goed te worden.

Lees ook

Akoestische gitaar kopen voor een beginner? Dit zijn de 10 beste!
10x de beste elektrische gitaar voor een kind!
De top 20 beste gitaar cadeau tips! Gegarandeerd een succes!
Je slaapkamer isoleren tegen geluid? Met deze tips weer rust!
Goedkoop je akoestiek verbeteren? Zó doe je dat!

Recente artikelen