Kan een baby gehoorschade oplopen in de buik?


Baby luistert naar muziek die moeder op gitaar speelt

Werken in een lawaaierige baan als je zwanger bent, kan je gehoor aantasten en je stressniveau verhogen. Wanneer het geluidsniveau erg hoog is, zoals van een drilboor of bij een rockconcert, kan dit de kans op een slechthorende baby vergroten.

Lees meer over lawaai op het werk en wat je kunt doen om blootstelling eraan te verminderen voor een gezondere zwangerschap!

Kan een baby gehoorschade oplopen in de buik?

Een baby kan zeker gehoorschade oplopen in de buik. Geluid kan door je lichaam reizen en je baby bereiken. Hoewel dit geluid in de baarmoeder gedempt wordt, is dit niet zoveel als je zou denken: vaak maar zo’n 5 dB.

Hoge geluidsniveaus kunnen daarnaast ook stress veroorzaken. Dit kan veranderingen in het lichaam van een zwangere vrouw veroorzaken die van invloed kunnen zijn op haar zich ontwikkelende baby.

Gehoorbeschermers (oordopjes) kunnen je gehoor beschermen, maar als je zwanger bent, kun je het gehoor van je nog ongeboren baby alleen beschermen door zo veel mogelijk uit de buurt te blijven van harde geluiden.

Ontdek nu alvast de beste gehoorbeschermers voor je baby!

Ontwikkeling van het gehoor van de baby

Vóór de geboorte

Vanaf de derde week van de zwangerschap begint het gehoor van je baby zich te ontwikkelen. Het is in het tweede trimester van de zwangerschap wanneer de baby een volledig actief gehoor heeft.

In deze fase is hij al in staat om bewegingen in de baarmoeder te maken op basis van de geluiden die hij van buitenaf hoort. Hij is zelfs in staat om de meest bekende stemmen te herkennen, vooral die van zijn moeder, omdat die stem het dichtst in de buurt en geruststellend is.

Het slakkenhuis (dat is de buisachtige structuur opgerold in een spiraal die zich in het binnenste deel van het oor bevindt) werkt op dezelfde manier als dat van een volwassene vanaf de twintigste week van de zwangerschap.

Bovendien kan de foetus gedurende het derde trimester zijn hoofd op het bekken van de moeder leggen, waardoor het haar stem kan herkennen.

Na de geboorte

De pasgeborenen kan de stem van zijn moeder herkennen en deze ook onderscheiden van die van de vader. Later, tijdens de vroege kinderjaren, zal het zenuwstelsel rijpen en de zenuwbanen en centra die de auditieve processen zullen uitzenden, beetje bij beetje, in meer detail specialiseren.

Deze specifieke en delicate specialisatie zal de baby ertoe brengen dat hij, wanneer hij de geluidsgolven uit de omgeving ontvangt via het buiten- en middenoor, deze auditieve stimuli in het binnenoor kan transformeren.

Daarbij worden de ontvangen mechanische trillingen omgezet in een bio-elektrisch signaal dat zal aankomen bij gespecialiseerde gebieden van de linkerhersenhelft, voor verwerking door middel van de gehoorzenuwen.

Welke geluiden horen baby’s het liefst

Zodra de baby de baarmoeder van de moeder verlaat en een nieuwe omgeving onder ogen ziet, zal je bij hem een duidelijke voorkeur voor hoge tonen waarnemen.

Dit is de reden waarom veel kinderverzorgers ervoor kiezen om met de baby te communiceren met een hogere stem.

In de eerste levensmaand is het oor van de baby volledig aangepast. De geluiden zorgen voor een beweging van de ogen of het hoofd.

Geholpen door het gezichtsvermogen, zal de baby de geluiden die hem omringen proberen te begrijpen en zijn emoties tonen op basis van de prikkels waaraan hij wordt blootgesteld.

Studies hebben aangetoond dat baby’s die tijdens de zwangerschap en tijdens hun eerste levensmaanden naar muziek hebben geluisterd, een snellere of behendigere cognitieve ontwikkeling ervaren.

Dat is de reden waarom veel artsen aanbevelen om het gehoor van het kind zelfs tijdens de zwangerschap te stimuleren.

Tijdens de groei van de baby is het raadzaam om zijn gehoor te stimuleren met klassieke of instrumentale muziek, evenals met het lezen van kinderverhalen, aangezien de verschillende stemmen en intonaties de baby een hele wereld van geluiden helpen ontdekken.

Andere risico’s van harde geluiden tijdens de zwangerschap

Voor volwassenen kan geluid van 85 decibel (dBA) of meer gevaarlijk zijn voor het gehoor. Bij dit geluidsniveau zou je je stem moeten verheffen om gehoord te worden door iemand naast je.

De meeste geluidsniveaus op werkplekken zijn lager dan 95 dBA. Draag daarom gehoorbescherming om je eigen gehoor te beschermen als je wordt blootgesteld aan harde geluiden.

Vraag aan je leidinggevende wat het geluidsniveau is waar je werkt. Bescherm je ongeboren baby tegen zeer harde geluiden:

  • Geluiden die buiten het lichaam van de moeder optreden, zijn lager in de baarmoeder. Op basis hiervan zijn sommige experts van mening dat zwangere vrouwen niet routinematig mogen worden blootgesteld aan geluid harder dan 115 dBA.

    Dit is ongeveer net zo sterk als het bedienen van een kettingzaag. Vermijd plaatsen met veel lawaai (meer dan 115 dBA) tijdens de zwangerschap, ook als je gehoorbescherming draagt.
  • Vermijd plotselinge en harde geluiden (stoot- of impulsgeluiden) die luid genoeg zijn om gehoorbescherming nodig te hebben of te overheersen.
  • Geluiden zijn het luidst voor je baby wanneer je buik dichter bij de bron van het geluid is. Leun niet op de geluidsbron en breng je lichaam er niet mee in contact. Probeer ook te vermijden om op trillingsbronnen te leunen.
  • Het kan soms moeilijk zijn om lawaai op het werk te vermijden. Ga zo ver mogelijk van het geluid vandaan of vraag je werkgever of je tijdens je zwangerschap aan iets minder lawaaiigs kunt werken.

Kan je wel naar een concert tijdens je zwangerschap?

Jazeker. Luisteren naar allerlei soorten muziek stimuleert de vroege hersenontwikkeling bij de foetus, omdat muziek de neuronverbindingen in de hersenen faciliteert. Luisteren naar muziek stimuleert het brein van de foetus en helpt bij de groei van hersenstructuren.

Hierbij is het alleen wel belangrijk dat je het liefst zover mogelijk van de speakers staat. Hoe dichterbij je komt, hoe harder het wordt. In dat geval kan het wel gevaarlijk worden voor je ongeboren kindje.

Ga ook zeker niet pal naast de speakers staan, of er zelfs op of tegenaan leunen!

Voordelen van muziek luisteren tijdens de zwangerschap

Prenatale muziekstimulatie vindt plaats wanneer je jouw ongeboren baby in de baarmoeder blootstelt aan muziek. Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken beginnen de voordelen aan te tonen van het spelen van muziek in de baarmoeder, voor zowel moeder als baby.

Het is bekend dat de foetus actief kan luisteren in week 24. Echo’s onthullen dat de foetus kan horen en op zijn beurt kan reageren op geluid in week 16.

Muziek en zang hebben een rustgevend effect op zowel de aanstaande moeder als de ongeboren baby en dragen bij aan een gezonde en gelukkige baby op latere leeftijd.

Kies elke soort muziek die je leuk vindt, van een Beethoven-klassieker tot het zingen van slaapliedjes.

Enkele tips om muziek af te spelen voor je ongeboren baby

Belangrijke tips voor het afspelen van muziek in de baarmoeder:

  • Speel niet te veel muziek. Je hoeft niet te overdrijven door tijdens je zwangerschap constant muziek voor je baby te spelen. Luister naar muziek voor je eigen plezier en niet uitsluitend om te helpen bij de ontwikkeling van je baby.
  • Zet de muziek niet te hard. Harde geluiden storen opgroeiende baby’s vaak.
  • Zing vooral mee. Het geluid van de stem van de moeder is ongelooflijk rustgevend voor de baby en helpt bij het ontwikkelen van een band, lang voordat de baby wordt geboren.

Naar muziek luisteren tijdens je zwangerschap

Muziek is een belangrijk onderdeel van prenatale binding. Luisteren naar een ontspannend lied of het zingen van slaapliedjes stuurt kalmerende chemicaliën door het lichaam en in de placenta, wat de binding en ontspanning bevordert.

Een nieuwe studie heeft uitgewezen dat klassieke muziek, en vooral Mozart, het meest stimulerende genre is voor baby’s in de baarmoeder.

Er zijn ook andere studies die suggereren dat baby’s zich tot vier maanden na de geboorte de muziek herinneren waarnaar ze in de baarmoeder hebben geluisterd.

Naar muziek luisteren terwijl je zwanger bent, is dus zeker een goed idee, zowel voor jou als moeder als voor je baby!

Meer artikelen

10x een te gek elektronisch drumstel voor je kind!
Piano of keyboard leren spelen aan je kind? Ontdek hier hoe!
10x de beste elektrische gitaar voor een kind!
Wil je je kind gitaar leren spelen? Ontdek het perfecte stappenplan!
Top 10 elektrische gitaren voor beginners!

Recente artikelen