Drumstel opstellen: stap voor stap!


Drumstel wordt opgezet

Hoe zet je nu je beste je drumstel op? In welke volgorde doe je dit, onder welke hoek plaats je je trommels en bekkens, welke speelhouding is belangrijk?

In dit artikel lees je hoe je de zogenaamde potten en pannen afstelt en waar je op moet letten.

Let op: gaandeweg vind je je eigen favoriete houding en stijl die hiervan af kunnen wijken, maar onderstaande tips zijn het beste uitgangspunt.

We gaan hier uit van een rechtshandige drummer, linkshandige drummers zetten de boel gewoon in spiegelbeeld neer.

Eerst leggen we je stap voor stap uit hoe je de onderdelen van je drumstel neerzet, en aan het eind zie je ook een video waarin je het hele proces kan zien.

De hoogte van je drumkruk

Staat je kruk te hoog, dan heb je kans dat je met de hand waarop je op de snare-drum slaat, constant op je been zit te rammen en dat is niet prettig.

Idealiter stel je je drumkruk zo op dat je knieën, wanneer de voeten op de pedalen staan, een iets grotere hoek dan 90 graden hebben. Zeker niet kleiner!

Kijk je naar je favoriete drummers, dan zie je dat bijvoorbeeld jazzdrummers wat hoger zitten. Zij slaan ook wat zachter en vaak onderhands.

Veel rockdrummers maken daarentegen rimshots, waarbij de rand en het vel van de snare tegelijk geraakt worden. Zij zitten dus graag wat lager.

De basdrum

De basdrum staat gewoon rechtop. Ze hebben wel pootjes aan de zijkant waarmee je ze iets schuin kunt plaatsen, maar in het gros van de gevallen fungeren deze vooral als steun en om de basdrum niet naar voren te laten schuiven. Een drumkleed als ondergrond heeft bijna elke drummer: dit helpt het beste.

Schuift je basdrum toch, dan moet je misschien de rubbers onderaan de pootjes vervangen. De pootjes wijzen sowieso iets naar voren, richting het publiek, om weerstand te bieden aan het pedaal.

Wat je gegarandeerd helpt om dit tegen te gaan is om een KickBlock (Bax-Shop | Thomann) te kopen. Dit is een blok schuim die met klittenband vastplakt op je kleed, tegen je basdrum aan. Zo schuift hij nergens meer heen.

Basdrumpedaal goed zetten en vastmaken aan de basdrum

Er zit een klem aan je basdrumpedaal die je bevestigt aan de ring van je basdrum. Wanneer je basdrum opgesteld staat, plaats je deze zo recht mogelijk aan die ring. Je draait alles aan met de vleugelmoer die zich onder het trapgedeelte bevindt.

Doe dit secuur: het onderblad van het pedaal moet over de gehele oppervlakte op de ondergrond rusten. Zet je hem iets scheef, dan kan op den duur zowel je pedaal als de ring van de basdrum verbuigen.

Snare-drum opstellen

Zoals gezegd ligt het aan je stijl hoe de snare-drum staat. Standaard-opstelling voor pop- en rockdrummers is een licht omhoog lopende stand, vanuit jezelf gezien.

Test vooral verschillende standen om te kijken wat je prettig vindt.

De snare-standaard heeft drie armen waar de snare-drum op rust. Met het aandraai-systeem in het midden laat je die armen de trommel omklemmen. Zet de pootjes van de standaard op zo’n manier neer dat het geheel niet kan gaan wiebelen.

Tom-toms en floor-tom

De floor-tom staat bij voorkeur rechtop en iets lager dan je snare-drum, rechts van je rechterbeen. Geef dat been voldoende bewegingsruimte. Met de pootjes bepaal je de hoogte. Draai deze poten naar buiten, zodat ze voldoende steun bieden.

De stand van je tom-toms is ook weer afhankelijk van je voorkeuren, en het aantal tom-toms dat je hebt. Iron Maiden-drummer Nicko McBrain heeft bijvoorbeeld zijn vele tom-toms vrijwel haaks opgesteld. Zijn collega van Metallica vond het jammer dat hierdoor moeilijk te zien is wat de virtuoos allemaal uitspookt.

De meeste drummers plaatsen de tom-toms onder een wat meer natuurlijke hoek, iets schuiner dan de snare, zodat ze er goed bij kunnen.

Hoe je alles bevestigt, ligt aan het systeem van je drumkit. Maar dat is geen hogere wiskunde.

Hi-hat opzetten

De hi-hat, die je links van je snare neerzet, heeft een top en een bottom, let daarop. Je bedient hem met je linkervoet, met de vleugelmoer bovenaan de hi-hat – de zogenaamde clutch – bepaal je in hoeverre de hi-hat open kan.

De hoogte verschilt per drummer. Bekijk een concert van Nirvana en je ziet dat Dave Grohl deze bijna op schouderhoogte heeft opgesteld. Dit maakt het geluid heftiger en je bewegingsruimte groter, maar je slaat de bekkens wel eerder kapot.

Het is vooral zaak het ding niet te laag op te stellen, anders krijgen je stokken geheid ruzie met elkaar.

Er zijn echter drummers die niet ‘kruislings’ drummen, zoals Niles van Kensington. Deze rechtshandige drummer slaat met links op zijn hi-hat en met rechts op zijn snare – een onorthodoxe techniek.

Bekijk het verschil maar door eerst Nirvana en daarna Kensington aan te zetten op YouTube. Speel je zoals die laatste, dan maakt de hoogte van je hi-hat niet zo heel veel uit.

Crash- en ride cymbals ophangen

Staan alle trommels en bekkens in je ideale stand, dan volgen de bekkens: de crash en de ride. Hoe groter de hoek waaronder je ze raakt (hoe ‘platter’ de stok op het metaal belandt), des te langer gaan ze mee. Aan de andere kant klinken ze dan minder hard.

Hanteer om te beginnen dezelfde hoek als je snare-drum, plaats de bekkens zo’n 30 centimter hoger dan je tom-toms en ontdek al spelende welke hoogte en hoek het fijnst spelen. Zorg voor stabiliteit door de drie poten van de standaards eerder te breed uit te zetten dan te smal.

Een sessiedrummer als Hans Eijkenaar heeft zijn cymbals onnatuurlijk hoog en in een vreemde hoek staan, hij raakt ze redelijk ‘plat’. Eijkenaar is een veelgevraagde drummer, dus kennelijk werkt het. Al wil het oog ook wat – daarover straks meer.

Aanbevolen voor jou: Ontdek alles over drumbekkens en cimbalen! [+ koopadvies]

Hoe zitten?

Het mooie van de diverse drummers die je kent, is dat ze allemaal een andere houding hebben. Je komt er vanzelf achter hoe je je houding van een show-aspect voorziet. Begin je net met spelen, dan hanteer je de standaard houding.

De standaard houding is rechtop, met je ellebogen langs je lichaam en praktisch alleen je onderarmen die bewegen. Je slaat uit de pols en houdt de stokken losjes vast.

Een goed voorbeeld van deze houding is Stef Broks van de Nederlandse metalband Textures.

Manieren om je drumstokken vast te houden

Rolling Stones-drummer Charlie Watts speelde met zijn linkerhand in de jazz-stand, oftewel onderhands en zeer losjes. De meeste drummers spelen bovenhands. Dat losjes vasthouden is echter wel belangrijk. Niet knijpen!

Pak beide stokken tussen duim en wijsvinger en klem daarna je andere vingers er zacht omheen. De duim en wijsvinger bepalen de flexibiliteit en het evenwicht, probeer zo maar eens te roffelen.

De rest van je vingers zorgen vooral voor steun.

Stap voor stap video

Ben jij een Copeland of een Bonham?

Zowel voor de manier waarop je je kit opstelt als je houding en het vasthouden van de stokken geldt: al doende leert men. We zeiden net al, het oog wil ook wat.

Er zijn wat dat betreft grofweg twee soorten drummers: de houthakker (John Bonham van Led Zeppelin) en de subtiele virtuoos (Stewart Copeland van The Police). Al zijn er veel tussenwegen. Taylof Hawkins (Foo Fighters) is daar een goed voorbeeld van.

Voor de één is het geweldig om te zien hoe een achteloos spelende Copeland-drummer een band van de meest ingewikkelde en geniale drumpartijen voorziet, kijk nog maar eens naar Stef Broks.

Anderen kijken graag naar ‘rechtdoor’ drummende, Bonham-achtige slagwerkers, die hun drumstel afranselen alsof het ding hun familie iets aangedaan heeft, en het liefst elke maat openen met een dubbele slag op twee bekkens. Grohl heeft dat overgenomen en zelfs het logo van Bonham op zijn onderarm getatoeëerd.

Je gaat het hoe dan ook vanzelf allemaal ontdekken.

Ga in het begin uit van de heersende standaard, en ontdek al spelend je voorkeuren, je stijl en hoe je drumstel eruit komt te zien.

Meer artikelen

Top 10 akoestische drumstellen voor beginners!
10 gouden tips om je kind te leren drummen! [+ Simpele oefening!]
Leren drummen voor beginners: zo ga je van start! [+ beste tips!]
Top 10 elektronisch drumstel voor een beginner!
Leren drummen op latere leeftijd? Geen probleem!

Recente artikelen