Is gitaar leren spelen moeilijk? Niet met deze tips!


Jongen zit bij boom en leert gitaar spelen

Hoe moeilijk is het nu eigenlijk om gitaar te leren spelen? Hoewel de vraag natuurlijk subjectief is en afhangt van de persoon, zijn er verschillende dingen die je moet overwegen als je geïnteresseerd bent in het leren spelen van dit instrument.

Gitaar leren spelen is niet moeilijk, zolang je maar enthousiast genoeg bent om er mee bezig te gaan. Belangrijk hierbij is dat je de gitaar kiest waar jij enthousiast van wordt; akoestisch of elektrisch. Vervolgens kan gitaarles of een goede cursus je helpen om door die moeilijke eerste periode te komen.

Factoren die bepalen hoe moeilijk het is om gitaar te leren spelen

Dit is de meest gestelde vraag: “Hoe moeilijk is het om gitaar te leren spelen?” De waarheid is dat het echt van persoon tot persoon afhangt.

Voor sommigen kan het een van de moeilijkste dingen zijn die je ooit zult doen. Voor anderen is het misschien heel gemakkelijk en natuurlijk. Er zijn verschillende factoren die je moet overwegen om te bepalen hoe moeilijk het voor jou is om gitaar te leren spelen.

1. Wat zijn je doelstellingen als gitarist?

Je specifieke doelen als gitarist zullen bepalen hoe moeilijk het is om gitaar te leren. Hoe goed wil je zijn en wat voor soort muziek ga je spelen? Wil je de volgende ster worden die knalt op de lead gitaar? Als dat zo is, dan zal het zeker moeilijk zijn om dat niveau te bereiken.

Maar niet iedereen heeft het doel om een gitaarlegende te worden. Voor veel mensen is hun doel gewoon om een paar eenvoudige akkoorden op de gitaar te kunnen spelen om hun zang (of die van anderen) te begeleiden.

Nog anderen willen gewoon een paar van hun favoriete liedjes leren spelen om indruk te maken op hun vrienden (en daar is niets mis mee). In dit geval is het lang niet zo moeilijk om gitaar te leren spelen.

Afhankelijk van hoe ijverig je bent met oefenen, kun je binnen een paar maanden alle akkoorden leren die je nodig hebt.

2. De middelen die je gebruikt om gitaar te leren spelen

Hoe je uiteindelijk gitaar gaat leren spelen kan een grote rol spelen in hoe moeilijk het is om het te leren. Er zijn verschillende middelen die je daarbij kunnen helpen, maar deze zijn niet allemaal gelijk ‘geschapen’.

Het kiezen van de juiste leraar, website, of online gitaarles service kan een gigantische impact hebben op hoe moeilijk het is om gitaar te leren spelen.

Als je willekeurige lessen op YouTube vindt zonder enige structuur, dan kan dat het een stuk moeilijker maken dan het hoeft te zijn.

Als je les krijgt van mensen die niet gekwalificeerd zijn om les te geven, kun je slechte gewoontes ontwikkelen, waardoor het op de lange termijn moeilijker wordt om te leren en vooruitgang te boeken.

Aan de andere kant, als je een leraar hebt die begrijpt wat je als gitarist wil bereiken, die onderhoudend is en die je inspireert om te spelen, kan dat de hele ervaring van het gitaar leren spelen veel gemakkelijker maken.

Een goede manier om gitaar te leren spelen en het leerproces makkelijker te maken is met de online cursus ‘Leer gitaar spelen in 22 lessen’.

Dit is een duidelijke en goed gestructureerde cursus waarmee je in 22 lessen het gitaarspelen al flink onder de knie krijgt. Probeer het nu zelf!

3. Hoe effectief je oefent

Als je gitaar wil leren spelen, moet je oefenen. Daar kun je niet omheen. Net zoals niet alle hulpmiddelen gelijk zijn, is ook niet alle oefening gelijk.

Het is niet omdat je er uren in stopt, dat je ook maar enige vooruitgang boekt.

Het hebben van een gestructureerde en efficiënte oefenroutine zal resulteren in een veel gemakkelijkere leerervaring, waardoor je meer vooruitgang boekt met minder tijd.

4. Je natuurtalent en muzikale aanleg

Feit is dat je natuurtalent wel degelijk een rol speelt bij hoe moeilijk het is om gitaar te leren spelen.

Mensen zijn verschillend. Voor sommige mensen zal gitaar leren spelen niet zo moeilijk zijn en ze zullen het vrij snel oppikken. Voor anderen zal gitaar leren spelen heel moeilijk zijn en zal het veel langer duren voor het klikt.

Of je nu een 10-jarig kind bent of een 50-jarige volwassene, het is nooit te laat om gitaar te leren spelen. Je natuurlijke aanleg voor muziek zal tot op zekere hoogte beïnvloeden hoe moeilijk het is om gitaar te leren voor jou.

Er zijn mensen die een natuurlijk oor voor muziek hebben en die een liedje een keer kunnen horen en meteen kunnen bedenken hoe ze het moeten spelen. Anderen moeten er het dubbele van de tijd insteken voor de helft van de resultaten.

Maar je weet wat ze zeggen: “Hard work beats talent.” Ook al heb je dus niet zoveel talent, als je het maar graag genoeg wil, dan lukt het je wel!

Met maar 4 akkoorden kan je gemakkelijk gitaar spelen

Wanneer je gitaar wil leren spelen hoef je echt niet veel te weten om functioneel te zijn. Er is zeker wel veel om te leren, maar afhankelijk van wat je doelen zijn als gitarist, hoef je misschien niet de meer geavanceerde technieken en ‘tactieken’ te kennen.

Als je in de eerste plaats zingt en alleen gitaar wil leren spelen als begeleiding, dan volstaan een paar akkoorden.

Als je de basis open majeur en mineur akkoorden kent, dan kun je letterlijk duizenden liedjes spelen. Je zou niet geloven hoeveel klassiekers bestaan uit slechts twee of drie basis akkoordenschema’s.

Als je alleen wat basisakkoorden gaat leren, dan is gitaar leren spelen helemaal niet zo moeilijk. Je hoeft alleen maar de vingerposities voor de akkoorden te leren en te oefenen om tussen de akkoorden te wisselen. Je kunt hier binnen een paar maanden een pro in zijn!

Bekijk bijvoorbeeld dit filmpje. Met maar 4 akkoorden spelen ze maar liefst 38 (!) nummers achter elkaar.

Het leren van muziektheorie is niet nodig om gitaar te spelen

Geloof het of niet, maar veel van de beste gitaristen uit de geschiedenis kenden helemaal geen muziektheorie. Jimi Hendrix kon zelfs geen enkele noot lezen en was toch een van de beste gitaristen ooit.

Eén ding dat gitaar leren spelen gemakkelijk maakt in vergelijking met andere instrumenten is dat je een uitstekende gitarist kunt worden zonder te weten hoe je muziek moet lezen of zonder dat je muziektheorie begrijpt.

Natuurlijk is het nuttig om muziektheorie te kennen als je gitaarleraar wil worden of je eigen liedjes op de gitaar wil schrijven, maar je kunt beslist een doorgewinterde gitarist worden zonder.

Vergelijk dat nu eens met andere instrumenten, zoals een piano en een viool. Er is geen enkele professionele pianospeler die de muziektheorie niet begrijpt. Het is een essentiële vaardigheid voor iedereen die leert hoe dit soort instrumenten te bespelen.

Is een akoestische of elektrische gitaar makkelijker te leren spelen?

Wat is nou de beste gitaar om op te leren spelen: een akoestische of een elektrische?

Een elektrische gitaar is fysiek makkelijker te spelen dan een akoestische gitaar, door de slankere hals, lagere actie (de afstand tussen de fret en de snaren) en dunnere snaren. Het belangrijkste is echter welke soort gitaar je wil leren om de muziek te spelen die jij wil.

Het is niet zo dat de ene objectief beter is dan de andere voor beginners. Laten we hier wat dieper op in gaan.

Akoestische gitaren zijn zeer eenvoudig, vereisen weinig extra apparatuur en zijn zeer ‘pick-up-and-play’. Bovendien kunnen ze vaak voor een lagere prijs worden gekocht dan elektrische gitaren.

Dit, gecombineerd met het feit dat ze geen versterker nodig hebben, maakt ze meestal de goedkoopste beginnersoptie.

Er zijn echter wel een aantal punten om rekening mee te houden.

Vergeleken met elektrische gitaren hebben akoestische modellen vaak een dikkere hals, dikkere snaren en een hogere actie (de afstand tussen de snaar en de toets).

Dit kan het bespelen van een akoestische gitaar fysiek een grotere uitdaging maken. Met name de vingertoppen, die bij het aanleren op de juiste plaatsen moeten ‘uitharden’, ondervinden wat meer ongemak.

Misschien moet je gaan voor een akoestische gitaar als je niet zeker weet of je gitaar gaat blijven spelen, of als je doel is om akoestische muziek te spelen.

Voor velen is het hele doel om te leren spelen op een elektrische gitaar. Als rock of metal je muzikale ‘liefdes’ zijn, is een elektrische gitaar de enige manier om het geluid te bereiken waarnaar je op zoek bent.

Metal gitarist op podium speelt met gemak gitaar

Elektrische gitaarhalzen zijn over het algemeen veel slanker, met een lagere speelactie en snaren met een lagere snaardikte. Dit maakt ze veel gemakkelijker voor de vingers.

Vaak zitten de snaren echter dichter op elkaar dan bij akoestische gitaren, waardoor het voor spelers met een vingerstijl iets lastiger wordt.

Je hoort vaak zeggen dat gitaristen op een akoestisch instrument moeten beginnen, omdat de vingertoppen dan sterker worden en de vingerspieren sterker.

Je moet je echter altijd afvragen in hoeverre een instrument je zal motiveren om te spelen. De eerste maanden van het leren gitaarspelen kunnen moeilijk zijn.

Je zult aanvankelijk niets kunnen spelen, en oefenen zal ook pijn doen aan je vingers. Als je een instrument bespeelt dat je niet op zijn minst een beetje ‘buzz’ geeft om het op te pakken, dan kunnen de obstakels te veel blijken.

Uiteindelijk komt het dus vooral neer op voorkeur; wat lijkt jou het leukst en welke muziek wil je gaan spelen?

Conclusie

De moeilijkheidsgraad bij het gitaar leren spelen zal dus uiteindelijk afhangen van hoe efficiënt je oefening is, hoeveel tijd en werk je erin steekt en welke middelen je gebruikt.

Ook zullen je doelen als muzikant een rol spelen: wil je de nieuwe John Petrucci of Slash worden, of enkel wat akkoorden kunnen spelen? Een muziekinstrument leren bespelen is in het begin altijd moeilijk, maar hoe meer je oefent, hoe gemakkelijker het wordt.

Vergeleken met andere instrumenten, zoals piano en viool, is het leren van gitaar relatief eenvoudig omdat het leren van muziektheorie niet verplicht is en er een oneindige hoeveelheid online bronnen zijn die je leren hoe je gitaar moet spelen, vanwege de populariteit van het instrument.

Dus laat je zeker niet tegenhouden om het te proberen!

Lees ook

Akoestische gitaar leren spelen: dit is de ultieme manier!
Akoestische gitaar kopen voor een beginner? Dit zijn de 10 beste!
10x de beste elektrische gitaar voor een kind!
De top 20 beste gitaar cadeau tips! Gegarandeerd een succes!
10x de beste geluiddempende wanddecoratie!

Recente artikelen