Hoeveel snaren heeft een basgitaar?


Foto waaraan je ziet hoeveel snaren een basgitaar heeft

Bas leren spelen is een fijne muzikale ervaring en een die, als je geluk hebt en er hard aan werkt, je veel kan brengen op muzikaal gebied.

De bas is een belangrijk onderdeel van bijna elk bekend nummer, maar veel ongetrainde luisteraars en muziekliefhebbers weten niet eens dat hij aanwezig is, ondanks deze cruciale rol die hij speelt bij het ondersteunen van de melodie.

Misschien denk je erover om bas te gaan spelen of ben je gewoon geïnteresseerd, en vraag je je af: “Hoeveel snaren heeft een basgitaar eigenlijk?”

Het antwoord is simpel:

Standaard heeft een basgitaar 4 snaren die – net als de 4 laagste snaren van een gitaar – van laag naar hoog E-A-D-G zijn gestemd. Er bestaan ook basgitaren met 5, 6 of zelfs nog meer snaren. Deze worden over het algemeen alleen gebruikt in specifieke genres, denk bijvoorbeeld aan Jazz of de extremere vormen van Metal.

Hoeveel snaren heeft een basgitaar?

Je las het net al, maar een standaard basgitaar heeft 4 snaren.

Er zijn veel verschillende stijlen, vormen en maten basgitaren, maar hoewel de vroege basgitaarontwerpen enigszins verschilden qua schaallengte, werden ze allemaal gepresenteerd als 4-snarige instrumenten.

Dit werd ontleend aan de populaire contrabassen. Tot halverwege de jaren vijftig was de contrabas nog steeds het favoriete instrument van de ritmespeler.

Pas met de innovatie van de Fender P-Bass begon de elektrische bas echt populair te worden bij een grote groep basspelers.

De 4-snarige bas bestaat het langst en er is veel bekende muziek op gemaakt en gespeeld. Voor de meeste mensen is 4 snaren meer dan genoeg.

Waarom heeft een basgitaar maar 4 snaren?

De reden dat een standaard basgitaar ‘maar’ 4 snaren heeft in plaats van 6, zoals op een elektrische gitaar, is dat de elektrische basgitaar gebaseerd is op de contrabas.

De contrabas had in het begin van zijn bestaan maar 3 snaren, maar daar is later toch een vierde snaar aan toegevoegd om mee te komen met de rest van de instrumenten.

Leo Fender, de uitvinder van de elektrische bas, wilde een aantrekkelijke basgitaar maken voor rock en jazz bassisten.

Hiervoor bedacht hij de elektrische basgitaar, die een aantal voordelen had:

  • Hij was makkelijker speelbaar door de frets.
  • Hij was makkelijker mee te nemen, omdat hij kleiner en lichter was dan een contrabas .
  • En doordat hij elektrisch was, kon de bassist gemakkelijker boven de band uit komen met behulp van een versterker.

Leo Fender zag de elektrische basgitaar dus zelf als de vervanging voor een contrabas, vandaar dat deze evenveel snaren heeft.

Voor- en nadelen van het hebben van meer dan 4 snaren

Het belangrijkste verschil tussen 4-snarige bassen en 5-snarige bassen komt neer op een bekend woord in de muziekwereld: smaak. Terwijl je een extra octaaf wint voor drie noten, komt het grootste verschil tussen een 4-snarige en een 5-snarige bas allemaal neer op een kwestie van je eigen smaak.

Er zijn verschillende beroemde bassisten die zowel graag op een 4-snarige bas als een 5-snarige bas spelen. Een van de bekendere basspelers Leland Sklar doet dit. Dit is een bassist die veel gespeeld heeft in de studio en jarenlang Phil Collins heeft begeleid tijdens zijn grote wereldtournees.

Er is zeker meer te controleren en bij te houden naarmate je meer snaren hebt op je bas. Beginners realiseren zich vaak niet dat het veel werk is om de bassnaren die je niet speelt stil te houden, naast het spelen van de juiste noten.

Voor de meeste stijlen ben je waarschijnlijk in orde met een 4-snarige bas. Als je van zwaardere muziek houdt die tegenwoordig populair is, wil je misschien een 5-snarige bas waarmee je die lagere noten kunt bereiken zonder dat je je bas omlaag hoeft te stemmen.

De belangrijkste reden voor het toevoegen van een vijfde snaar is om meer bereik aan de bas toe te voegen. Meer bereik betekent dat je noten met een lagere of hogere toon kunt spelen.

Het spreekt voor zich dat hoe meer snaren je onder je vingers hebt, hoe meer noten je direct binnen handbereik hebt, wat betekent dat we onze handen niet zo veel over de hals hoeven te bewegen.

De 5-snarige basgitaren stegen aan populariteit in de jaren 80 dankzij de komst van elektronische muziek. Terwijl bassisten concurreerden met computers en keyboards, begonnen bassisten een vijfde snaar aan hun arsenaal toe te voegen, waarschijnlijk om tegemoet te komen aan de behoefte van een groter bereik.

Hierdoor bleef de bassist populair gedurende de elektronische jaren 1980, waar in feite alles over de synthesizer werd gespeeld, tot vervelends aan toe.

Advies: hoeveel snaren voor een beginnend bassist?

Voor de meeste mensen die beginnen is het aanschaffen van een 4-snarige basgitaar voldoende. Je moet immers eerst leren kruipen voordat je kan lopen. En waarom zou je een 5-snarige bas kopen als je de extra snaar toch niet nodig hebt?

De 4-snarige basgitaar bestaat al het langst van alle bassen en er is zeker veel muziek mee opgenomen.

Voor de meeste stijlen zul je waarschijnlijk prima overweg kunnen met een 4-snarige basgitaar, maar als je houdt van de zwaardere metal- en hardrockgenres die tegenwoordig populair zijn, wil je misschien een 5-snarige basgitaar hebben.

Dus als je je eerste basgitaar koopt, is het waarschijnlijk gebruikelijker om met een 4-snarige basgitaar te beginnen, maar wees niet bang om voor een 5-snarige basgitaar te gaan, omdat deze misschien een stijl en geluid onthult die je misschien niet oorspronkelijk hebt bedacht.

Uiteraard kun je in een later stadium zelfs gaan voor een 6-snarige basgitaar of een akoestische bas. Het is uiteraard net in welke muziekfase je terecht bent gekomen.

Ook het wel of niet spelen in een band laat je uiteraard een keuze maken tussen verschillende bassen.

Wat is het record van meeste snaren op een bas?

Er zijn steeds meer bassisten die snakken naar een groter bereik op hun basgitaar. Waar het eerst ging om extra octaven en extra functionaliteit op de bas, voegen bassisten tegenwoordig meer snaren toe ‘voor de memes.’

Het filmpje hieronder is een klassieker. Het is Jean Baudin die de Super Mario theme song speelt op een 11-snarige basgitaar.

Dit is zeker niet altijd praktisch (vaak verre van), maar levert wel grappige beelden op en zorgt voor nieuwe records.

Het huidige record staat op naam van Davie504, een bekende YouTuber in de muziekwereld. Hij heeft een bas met maar liefst 36 snaren!

Check het filmpje hieronder maar even.

Conclusie

Als je eenmaal om bent en gek wordt op het bassen, kun je alle kanten op.

Met dikke versterkers, gekke effecten en uiteraard met vele verschillende bassen met een variatie aan het aantal snaren, zo gek als je het maar kan bedenken.

Het bassen is een leuke muzikale hobby die je leven een positieve vibe zal geven.

Lees ook

Basgitaar kopen voor een beginner? Ontdek dé top 10!
Top 10 beste mini, kleine en draagbare basversterkers!
De top 20 beste gitaar cadeau tips! Gegarandeerd een succes!
Akoestische gitaar kopen voor een beginner? Dit zijn de 10 beste!
Is gitaar leren spelen moeilijk? Niet met deze tips!

Recente artikelen