Zelf piano leren spelen zonder les? Easy!


Meisje leert zelf piano spelen

Misschien vind jij het wel tijd om een instrument te gaan leren spelen, zoals een piano of keyboard, maar heb je geen zin om les te nemen.

Piano’s en keyboards zijn ontzettend populaire instrumenten, omzat ze zeer toegankelijk zijn om te leren voor zowel jong als oud.

Er zijn verschillende manieren om aan de slag te gaan met het zelf leren spelen van piano of keyboard.

Ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan snel verder.

Hoe kun je jezelf piano leren spelen?

Er zijn verschillende manieren om aan de slag te gaan met het leren van piano of keyboard spelen.

Zo kun je natuurlijk simpelweg lessen gaan volgen. Maar in deze moderne tijd zijn er natuurlijk veel meer mogelijkheden om een instrument en dus ook piano te leren spelen, ook gewoon vanuit huis.

Ideaal? Zeker!

Als je een beetje muzikaal bent, heb je misschien al voldoende aan het bekijken van YouTube video’s, maar als je echt serieus aan de slag wil gaan raad ik je aan om een cursus te volgen.

Stap voor stap op weg naar een muzikale toekomst

Wat zijn de stappen wanneer je aan de slag gaat bij het leren van piano spelen vraag je je misschien af.

Hieronder zet ik de belangrijkste stappen, zodat jij een duidelijk beeld krijgt van hoe dit in zijn werk gaat:

 • Leer de basis van de piano. Welke onderdelen bevat een piano allemaal, en welke toetsen? Zodra je dit weet, kun je ook beter begrijpen waarom je op een bepaalde manier de piano bespeeld. Klinkt misschien simpel, maar beginnen bij de basis is zeer belangrijk.
 • Begin met simpele akkoorden. Natuurlijk kun je niet direct de muziek van Beethoven naspelen, begin daarom met het spelen van simpele akkoorden.

  Op het internet zijn talloze voorbeelden van simpele akkoorden te vinden, soms zelfs van jouw favoriete liedje zonder dat je dat misschien wist.

  Ook hier geldt: wanneer je de basis onder de knie hebt (akkoorden) kun je steeds een treetje hoger en wordt je beter in het spelen van diverse akkoorden.
 • Leer de correcte vingerzetting. Dan is het belangrijk om de juiste vingerzetting te leren door toonladders en andere oefeningen te doen. Dit zal helpen bij het soepel worden van jouw vingers, zo krijg jij die ware ‘pianovingers’!
 • Leer noten lezen. Wat natuurlijk ook zeer handig is op het moment dat je piano of keyboard wilt leren spelen, en wat misschien wel het meest lastig klinkt om mee aan de slag te gaan, is het lezen van noten.

  Hoewel het lezen van noten niet noodzakelijk is, is het wel een pre als je dit wel kunt.

  Wanneer je jezelf eenmaal piano hebt leren spelen zou dit namelijk betekenen dat jij simpelweg vanaf een papiertje een nummer tot leven kunt brengen, hoe tof is dat?
 • Begin bij het spelen van simpele nummers die jij zelf ook leuk vind. Dit is belangrijk om te vermelden omdat wanneer jij passie hebt voor een bepaald nummer, je dat ook extra leuk vindt om te leren spelen.

  Zo is het spelen van Vader Jacob niet heel inspirerend. Het spelen van muziek waar je zelf graag naar luistert triggert je dan ook om het beste uit jezelf te halen.
 • Misschien wel de allerbelangrijkste tip: oefenen! Oefening baart kunst is het spreekwoordelijk gezegde, en niets is minder waar.

  Wanneer jij consistent aan de slag gaat met het spelen van piano, zul je merken dat je dit letterlijk veel sneller in de vingers zult hebben.

  En wanneer je dit weer een tijdje laat liggen, zul je merken dat je even opnieuw kennis zult maken met het instrument. Zonde natuurlijk.

Zelf piano leren spelen, wel of niet?

We hebben het al even besproken, maar het zelf leren van piano spelen best veel vrijheid: Je bepaalt je eigen tijden, waardoor je dit makkelijk kunt combineren met andere zaken in jouw leven zoals bijvoorbeeld jouw baan.

Wel vergt dit enige zelfdiscipline, omdat er geen leraar aan de zijlijn staat die jou aanmoedigt.

Ben jij iemand die wel wat extra discipline kan gebruiken? Dan is het toch aan te raden om op piano les te gaan, zodat iemand jou op stap voor stap kan leren hoe dit in zijn werk gaat en waar nodig goed met jou mee kijkt.

Denk je dat het zelf aanleren van piano of keyboard spelen iets voor jou is? Dat is natuurlijk geweldig nieuws!

Het volgen van een cursus kan jou hierbij de uitkomst bieden om binnen enkele stappen indruk te kunnen maken op vrienden en familie tijdens die volgende verjaardag, achter de piano.

Dan is het ten zeerste aan te raden om een cursus te volgen zodat jij alle vrijheid hebt bij het leren spelen van piano op keyboard.

Je kan piano leren spelen met behulp van lessen op YouTube, maar het probleem hiermee is dat de lessen vaak van lage kwaliteit zijn, of je hebt zoveel lessen gevonden dat je het overzicht volledig kwijt bent, waardoor je nooit begint.

Daarom raad ik je ‘Cursus Piano Spelen’ aan. Dit is een fantastische, overzichtelijke cursus waarmee je stap voor stap piano of keyboard leert spelen.

Al ruim 20.000 mensen hebben succesvol piano leren spelen dankzij deze cursus. Probeer het nu zelf!

Cursus Piano Spelen

Een cursus biedt gemak en zekerheid

Wanneer je kiest voor het volgen van een cursus, ben je er zeker van dat je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt je hebt dus een compleet overzicht van wat de bedoeling is.

Zo kun je natuurlijk een perfecte planning maken voor jezelf, en binnen no-time aan de slag met het spelen van piano of keyboard! Om die reden is het volgen van een cursus aan te raden. Ben jij overtuigd?

Conclusie

Zoals je hebt gelezen is het dus zeker goed mogelijk om zelf piano te leren spelen zonder les te nemen. Het vergt alleen wel flink wat discipline.

Wil je wel heel graag piano leren spelen, maar is discipline een lastig dingetje voor je? Dan is les of een cursus toch zeker wel aan te bevelen.

Veel plezier met het leren spelen van dit prachtige instrument!

Recente artikelen