Zelf gitaar leren spelen: zó doe je dat!


Is het jouw grote droom om gitaar te leren spelen, maar weet je niet hoe?

In dit artikel leg ik je uit of het mogelijk is om zelf gitaar te leren spelen, op welke manieren je dit kunt doen en welke voor- en nadelen hieraan kleven.

Hopelijk kom je er met behulp van dit artikel achter of zelf gitaar leren spelen voor jou geschikt is!

Is het mogelijk om zelf gitaar te leren spelen?

De grote vraag is natuurlijk of het mogelijk is om zelf gitaar te leren spelen, zonder de hulp van een professionele gitaarleraar.

Dit is zeker mogelijk, maar wanneer jij een beginnende gitarist bent is het van groot belang om stap voor stap op de basis in te gaan.

Te snel overgaan op moeilijkere technieken kan je erg ontmoedigen in je gitaarspel. Echter is het helemaal niet fout dat jij in het begin nog niet feilloos een C-akkoord kan spelen.

Om zelf gitaar te leren spelen is het belangrijk om een goede lesmethode te kiezen, waarin er genoeg tijd wordt genomen om de echte basis van het gitaarspel te leren.

Wanneer je nog nooit gitaar hebt gespeeld, moet je er dan ook van uit gaan dat het even duurt voordat jij de basisakkoorden onder de vingers hebt.

Hoe leer je zelf gitaar spelen zonder leraar?

Maar wat zijn dan goede methoden om zelf gitaar te leren spelen zonder een professionele gitaardocent?

Lesboek

Waarschijnlijk zal het je niet verbazen dat op het internet veel verschillende manieren zijn te vinden om jezelf gitaar te leren spelen.

Toch kun je ook kiezen voor een traditionele manier van gitaar leren spelen: via een lesboek. Er zijn talloze verschillende lesboeken op de markt.

Vaak wordt er bij gitaar leren spelen via een lesboek eerst ingegaan op de basis van gitaar spelen: je leert de akkoorden spelen, slagritmes, toonladders, riffs en power akkoorden.

Een nadeel van het leren spelen via een lesboek, is dat je vaak de basisakkoorden leert spelen van een voor jou onbekend nummer. Dit kan je interesse doen verliezen in het gitaarspel.

Je kan dit voorkomen door zelf liedjes op te zoeken op Youtube, en dit naast het boek erbij te leren spelen.

“Het kan zijn dat je als beginner met een te moeilijke les begint, waardoor je ongemotiveerd raakt of niet begint met de juiste basistechnieken.”

Youtube video’s

Als beginnende gitarist kun je veel leren via Youtube: je zoekt een tutorial van een liedje dat jij graag wil leren spelen, en speelt het na volgens de aanwijzingen in de video.

Een groot voordeel van leren spelen via Youtube, is dat vrijwel elk liedje wel te vinden is. Wel is het verschil in kwaliteit bij Youtube tutorials groot.

Als beginner kan het lastig zijn om dat verschil te herkennen en de goede tutorials er tussenuit te pikken.

Het kan zijn dat je als beginner met een te moeilijke les begint, waardoor je ongemotiveerd raakt of niet begint met de juiste basistechnieken.

Houd er bovendien rekening mee dat veel Youtube tutorials in het Engels zijn, en dat je dus goed Engels moet verstaan om de tutorial te kunnen volgen.

Online-cursus

Een andere manier, naar mijn mening de beste manier, om zelf gitaar te leren spelen is via een online-cursus. Er zijn veel verschillende online-cursussen te vinden om zelf gitaar te leren spelen.

Al met al is dit een goede optie voor een beginnende gitarist. Online-cursussen kunnen je structuur bieden in het leren spelen.

Het is van belang dat je de basistechniek goed onder controle krijgt voordat je overgaat tot moeilijkere stukken. Bij een online-cursus leer je de belangrijkste technieken op het juiste moment. Ook leer je technieken die passen bij jouw niveau.

Gitaar leren spelen via een online-cursus is een stuk goedkoper dan gitaarles van een professionele gitaarleraar. Je kunt bovendien zelf bepalen op welk tijdstip en welke dag je wilt leren spelen. Zo leer jij gitaarspelen op je eigen tempo!

De online cursus die ik je aanraad: Leer Gitaar Spelen In 22 Lessen!

Wil je geen les van een leraar, maar wil je wel een goede basis? Dan raad ik je aan om wel in ieder geval een online cursus te nemen.

De beste online cursus, naar mijn mening, is die van Koen Snoek.

Deze cursus heet ‘Gitaar Leren Spelen In 22 Lessen’ en leert je, zoals je misschien verwacht, om goed gitaar te kunnen spelen in slechts 22 lessen!

Duizenden mensen, inclusief ikzelf, hebben al gitaar leren spelen dankzij Koen.

De cursus zit goed gestructureerd in elkaar, zodat je via duidelijke stappen al snel de basis onder de knie hebt.

Dit in tegenstelling tot gratis YouTube filmpjes, waar je honderden verschillende filmpjes kan kijken, en waar je honderd verschillende adviezen krijgt hoe je het beste gitaar kan leren spelen.

Ook de prijs is erg laag, zeker vergeleken met wat je normaal betaalt voor les op een muziekschool of bij een privéleraar.

Je betaalt namelijk eenmalig maar 77 euro (hij is nu tijdelijk afgeprijsd, normaal kost hij namelijk 147 euro).

Bij een privéleraar betaal je al gauw zo’n 780 euro per jaar! Dat scheelt nogal!

Maar ben je toch niet tevreden? Geen probleem, dan krijg je binnen 14 dagen gewoon je geld terug, no questions asked.

Probeer het nu zelf en leer gitaar spelen in 22 lessen! ⇨

Voor- en nadelen van jezelf leren spelen

Zelf gitaar leren spelen heeft een aantal voor- en nadelen. Wij benoemen ze voor je:

Voordelen:

– Flexibele indeling

Eén van de grootste voordelen voor zelf gitaar leren spelen, zonder docent, is dat je flexibel kan inplannen wanneer je gaat oefenen. Ook kun je zelf bepalen hoeveel tijd je hiervoor neemt.

Wanneer je gitaarlessen afneemt van een gitaarleraar zul je de lessen zelf moeten inplannen op een tijd die voor jullie beide past. Je moet dus rekening houden met de agenda van de gitaardocent.

Dit kan vervelend zijn wanneer je zelf een overvolle agenda hebt. Wanneer je zelf aan de slag gaat met gitaar spelen, kun je zelf bepalen wanneer je aan de slag gaat.

– Goedkoper

Wanneer je gitaar leert spelen via een professionele docent, kan dit hoog oplopen in kosten. Vaak begint het afnemen van lessen al bij zo’n 25 euro per uur. Ga je zelf leren spelen met een online-cursus, boeken of via YouTube? Dan kan dit al kosteloos of erg goedkoop.

– Tempo

Het derde voordeel van zelf gitaar leren spelen is dat je dit kunt doen op je eigen tempo. Je hebt de regie in eigen handen en kunt dus zelf bepalen welke oefeningen je wil doen, en in welk tempo.

Wanneer je lessen neemt via een gitaarleraar zul je de verplichting aangaan, en wordt er verwacht dat je bepaalde oefeningen kent binnen een bepaalde tijd.

Nadelen:

– Discipline

Een groot nadeel van jezelf leren gitaar spelen kan zijn dat je niet vaak genoeg oefent. Dit kan er tevens ook voor zorgen dat je minder lol krijgt in het gitaarspel.

Met een gitaarleraar die je vertelt hoe belangrijk het is dat je genoeg oefent kan dit een stuk makkelijker zijn.

– Verkeerde technieken

Een ander groot nadeel is dat je misschien de verkeerde technieken aanleert. Vooral in het begin is het belangrijk dat je moet beginnen met de juiste technieken, en dat je hier de tijd voor moet nemen.

Het kan enige tijd duren tot je vooruitgang boekt in de basistechnieken. Zorg dat je niet blijft hangen op een bepaald niveau.

– Je oefent alleen

Wanneer je zelf wil leren gitaarspelen zal je dit in je eentje moeten doen. Je krijgt geen aanwijzingen of directe feedback.

Samen spelen kan bovendien goed zijn voor je ritmegevoel en gehoor. Ook is dit voor veel mensen een motiverende en inspirerende manier van leren.

Je kunt niet om iemands mening of hulp vragen tijdens het oefenen. Een eenvoudige oplossing kan zijn om te oefenen in het gezelschap van een familielid, vriend of vriendin.

Conclusie

Wanneer je als beginner gitaar wil leren spelen is het van belang om de basistechnieken eerst goed onder de knie te krijgen.

Zelf gitaar leren spelen is relatief goedkoop, en het is prettig dat je zelf kunt indelen waar, wanneer en op welk tempo je wilt leren spelen.

Maar beschik jij over genoeg discipline om vol te kunnen houden? Wellicht is de keuze voor een online-cursus een mooie tussenweg om mee te beginnen.

Binnenkort speel jij de sterren van de hemel!

Gitaar leren spelen in slechts 22 lessen? Het is mogelijk!

Ik heb het al genoemd, maar ik wil niet dat je deze kans mist. Zeker met de huidige korting die je krijgt is het zonde als je dit zou missen.

Gitaar Leren Spelen In 22 Lessen zit erg goed in elkaar en de video’s zijn makkelijk te volgen.

Je kunt volledig op je eigen tempo de cursus doorlopen en al snel de basis van het gitaar spelen onder de knie hebben.

Ook hoef je geen noten te kunnen lezen om met de cursus aan de slag te gaan. Dit is zeker als beginner erg fijn, omdat het leren lezen van noten best lastig is.

Ook zijn duizenden mensen, inclusief ikzelf, je al voorgegaan. Het grootste deel is erg te spreken over deze cursus en heeft dankzij Koen gitaar leren spelen.

En werkt het om wat voor reden toch niet voor jou? Dan is dat geen probleem, je hebt namelijk 14 dagen niet-goed-geld-terug garantie.

Meer artikelen

Gitaar: 12 dringende vragen beantwoord!
Top 10 kleine & mini elektrische gitaarversterkers!
Gitaar stemmen met stemapparaat: het hoe en waarom + de beste tuner!
Gitaar effecten uitleg: verschillende soorten, beste volgorde, beste pedals!
Wanneer moet je de buizen vervangen van je gitaarversterker? [+ meer tips!]

Recente artikelen