Welke snaren moet ik kiezen voor mijn elektrische gitaar? [Handige gids!]


Gitaarsnaren

De snaren van een gitaar zijn van groot belang voor het geluid dat uiteindelijk geproduceerd wordt. Bij een elektrische gitaar wordt de trilling in de snaren opgepikt door elektromagnetische elementen.

Hier wordt het omgezet in elektrische stroom, wat via een kabel naar de luidspreker wordt geleid.

Het geluid dat hierdoor vrijkomt, wordt beïnvloed door de soort snaar die wordt aangeslagen. De snaren kunnen variëren in dikte, het soort materiaal dat is gebruikt, de kern, de wikkeling en het merk. Welke invloed hebben deze factoren op je keuze voor gitaarsnaren en hoe kun jij hiermee experimenteren?

Wat is van invloed op je keuze voor gitaarsnaren?

De juiste gitaarsnaar kiezen is belangrijk voor het geluid dat jij met jouw elektrische gitaar wilt produceren. Hierbij spelen een aantal factoren een rol, welke nu kort uitgelicht zullen worden.

1. Dikte van de snaren

De snaren van elektrische gitaren kunnen verschillende diktes hebben. Dit wordt aangegeven met een naam, wat loopt van “Extra super light” tot “Super heavy”. Daarnaast wordt een getal gegeven, wat voor zoveel duizendste van een inch staat.

De volgende diktes, van dik naar dun, zijn veelgebruikte voor elektrische gitaren:

 • Heavy: .012, .016, .020, .032, .042 en .054
 • Medium: .011, .015, .018, .026, .036 en .050
 • Light/Regular: .010, .013, .017, .026, .036 en .046
 • Extra Light: .009, .011, .016, .024, .032 en .042
 • Super Light: .008, .010, .015, .021, .030 en .038

Het lijken wellicht kleine verschillen, maar tijdens het spelen is het verschil wel degelijk op te merken. Je kunt het beste een aantal diktes uitproberen om te kijken wat het beste bij jou past.

Als je sologitaar speelt, is een dunnere snaar vaak fijner, zoals de standaard van .010. Dit geeft meer snelheid, wat ook voor het spelen in bands handig is. Wanneer je juist metal speelt, kun je beter een dikkere snaar kiezen uit de “Heavy”-categorie.

De dikte van een snaar heeft invloed op zijn trekkracht, waardoor een ander geluid ontstaat. Dikkere snaren zorgen wel voor een voller geluid, maar vergen ook meer kracht, waardoor je sneller vermoeid raakt.

2. Materiaal van de snaren

Een tweede factor die invloed heeft op het geluid van een elektrische gitaar is het materiaal dat gebruikt wordt voor de snaar. Deze snaren zijn altijd van metaal gemaakt, maar er zit wel een verschil in de materialen die worden gebruikt voor metalen snaren.

a. Nikkel

Nikkel is allereerst één van de meest gebruikte materialen voor de snaren van een gitaar. In dit geval zijn de snaren gemaakt van staal, welke vervolgens worden omwonden met nikkel. Het nikkel moet hierbij voorkomen dat het staal gaat roesten.

Doordat er veel mensen zijn die allergisch reageren op deze metaalsoort is RVS een aantrekkelijk alternatief.

b. Stainless steel (RVS)

Voor de snaren van een elektrische gitaar kan dus ook RVS, oftewel roestvast staal, gebruikt worden. Dit materiaal zorgt ervoor dat het geluid helder klinkt bij het aanslaan van de snaren.

Daarnaast wordt het gebruikt wanneer de gitarist een allergie voor nikkel heeft.

c. Pure nikkel snaren

Tot slot is het mogelijk om pure nikkel snaren voor je elektrische gitaar te kiezen. Hiervoor is het tevens belangrijk dat je geen allergie voor deze metaalsoort hebt.

Deze soort snaren zorgen voor een warm geluid dat doet denken aan de jaren 60. Het materiaal is vrij zacht, waardoor het, in tegenstelling tot RVS snaren, een warme klank aan het geluid geeft wanneer de snaren worden aangeslagen.

3. Kern van de snaren

De binnenkant, oftewel de kern, van een gitaarsnaar wordt gevormd door metaaldraad. Hieromheen wordt een metaallegering aangebracht, zoals het hierboven beschreven RVS en nikkel. Deze kern heeft invloed op de speelbaarheid van de snaar.

Er zijn twee soorten mogelijk:

 • 1. Hex Core. Dit wordt ook wel een zeshoekige kern genoemd in het Nederlands.
 • 2. Round Core. Dit type kern wordt in het Nederlands ronde kern genoemd.

Een zeshoekige kern is stugger dan de ronde kern en zorgt voor een modern, helder geluid. De aanslag van een snaar met deze kern is scherp en na de aanslag klinkt de toon niet zo lang meer door. De toon is overigens gelijkmatig.

De ronde kern daarentegen is soepel en creëert een vintage, warm geluid. De aanslag is subtiel en de toon klinkt langer door. Deze toon is ongelijkmatiger dan het andere type kern.

4. Wikkeling van de snaren

Om de massieve kernen zijn er drie soorten wikkelingen, oftewel windingen, mogelijk:

 • Flatwound. Dit is een platte draad, waardoor de snaar een glad oppervlak krijgt.
 • Halfround. Deze draad is deels plat en wordt ook wel aangeduid met de term “Groundwound”.
 • Roundwound. Dit betreft een ronde draad die ervoor zorgt dat een snaar meer structuur verkrijgt.

Roundwounds zijn hierbij het meest populair en binnen dit type is er ook de grootste keuze. Ze hebben een helder geluid, de toon klinkt langer door en ze zorgen voor meer grip. Flatwounds zijn een duurdere variant, gaan langer mee dan roundwounds en hebben minder last van bijgeluiden.

Halfwounds zijn geschuurde en gepolijste snaren, waardoor een glad en vlak oppervlak ontstaat. De toon is helder en klinkt lang door en de klankeigenschappen vormen het midden van de roundwound en de flatwound snaren.

Halfwounds worden niet door de gemiddelde gitarist gebruikt.

5. Het merk

Tot slot draagt het merk bij aan de klank van het geluid van een elektrische gitaar. Elke fabrikant heeft zijn eigen manieren, waardoor verschillen ontstaan in het eindproduct.

Een aantal fabrikanten die bekendstaan vanwege hun goede gitaarsnaren zijn D’addario, Ernie Ball, Fender, Dean Markley en Elixir.

Experimenteer!

Er zijn dus veel verschillende mogelijkheden op het gebied van snaren voor je elektrische gitaren.

Om erachter te komen welke snaar het beste bij je past, kun je experimenteren met verschillende diktes, materialen, kernen, wikkelingen en merken.

De volgende tips kunnen helpen bij jouw zoektocht:

 • Wanneer je in een lagere stemming speelt, kun je beter dikkere snaren gebruiken om voldoende spanning op de snaren te houden.
 • Als je niet weet welke dikte het beste is voor jouw situatie kun je ook verschillende sets uitproberen.
 • Duurdere snaren gaan vaak een stuk langer mee, waardoor ze uiteindelijk voordeliger zijn. Ook hoef je ze dan minder vaak te vervangen.
 • Bepaal eerst wat voor soort muziekstijl jij graag speelt en wat voor soort geluid je wilt creëren. Op basis hiervan kun je dan een bijpassende snaar zoeken.

Mijn aanbevelingen!

Deze snaren zijn een goede keus om eens mee te beginnen met experimenteren!

Ik raad je aan om gelijk alle 3 de setjes tegelijk aan te schaffen en dan lekker de tijd te nemen om ze uit te proberen. Gewoon met een setje spelen totdat ze dof worden en je vindt dat ze aan vervanging toe zijn.

Op dat moment kan je de volgende set proberen.

Als je een fijne dikte hebt gevonden, kan je ook nog experimenteren met andere merken en andere soorten materialen en windingen.

Conclusie

De snaren van een elektrische gitaar zijn van grote invloed op het geluid dat hieruit voortkomt. Er zijn dan ook diverse factoren die een bijdrage leveren aan dit geluid. Zo is er variatie in de dikte, het materiaal, de kern, de wikkeling en het merk van de snaren.

Door te experimenteren met deze onderdelen van een snaar kun je erachter komen wat het beste past bij jou en je speelstijl.

Zo kan de trilling in de snaren, opgepikt door elektromagnetische elementen en omgezet in geluid via een luidspreker, geheel naar jouw smaak gevormd worden.

Meer artikelen

Hoe werkt een buizenversterker? [Simpel uitgelegd!]
Hoe wordt een gitaar gemaakt? [Stap voor stap uitgelegd!]
Elektrisch gitaar leren spelen: zó doe je dat!
Gitaar: 12 dringende vragen beantwoord!
Kan je nog gitaar leren spelen als volwassene? Zeker weten!

Recente artikelen