Wanneer moet je de buizen vervangen van je gitaarversterker? [+ meer tips!]


Buizen van gitaar buizenversterker

Niets kan het vette gitaargeluid van een buizenversterker evenaren. Als je eenmaal “hooked” bent aan het geluid van een buizenversterker, wil je niet meer anders.

Maar wanneer moet je de buizen in je gitaar buizenversterker vervangen? En is dat iets dat je zomaar zelf kunt doen? Deze vragen hoor je vaak.

Dan is het goed om te weten dat een buis een gevoelig stuk glas is met gassen erin. Buizen beschadigen makkelijk, dus moet je ze met zorg behandelen.

Hier leg ik je uit hoe je je buizen behandelt en geef ik je tips over het helpen voorkomen van problemen.

Wanneer moet je je buizen vervangen?

Vroeg of laat zul je merken dat je buizen versterker op de een of andere manier wat afneemt in potentie. Dat merk je onder andere doordat je maximale volume afneemt, of dat je geluid verandert.

Het kan zijn ook zijn dat er een ruis ontstaat.

Het komt ook wel eens voor dat je versterker ineens vreemde geluiden produceert. Of er komt bijna geen geluid meer uit je speaker. Kortom: Je merkt vanzelf wanneer er een buis of meerdere buizen van je versterker aan vervanging toe zijn.

Waarom moet je je buizen vervangen?

Buizen moet je regelmatig controleren. Zodra je een verkleuring ziet aan de buitenkant van het glas is dat een teken dat je die buis moet vervangen.

Buizen gaan normaliter overigens heel erg lang mee, maar een verkleuring is geen goed teken.

Zorg er altijd voor dat je je buizen goed behandelt, dan gaan ze het langst mee. Een verkleuring kan een teken zijn dat je buis te heet wordt. Oververhitting kan gevolgen hebben voor je transformator dus moet je de buis vervangen.


Aanbevolen voor jou: Gitaar: 12 dringende vragen beantwoord!


Kun je zelf je buizen vervangen?

Ja, dat kan, maar dat moet je heel voorzichtig doen. Neem een doek en wees enorm voorzichtig als je een buis verwijdert.

Je mag een buis nooit aanraken met je handen, want dan beschadig je hem.  

Is je buis niet verkleurd, maar vermoed je dat hij niet meer goed functioneert, doe dan de volgende test. Haal de buis uit de houder en schud er voorzichtig mee zoals je met een gloeilamp zou doen.

Als hij een beetje rammelt, is je buis ook aan vervanging toe.

Waar op letten bij het vervangen van buizen?

Zoals eerder gesteld mag je buizen absoluut niet met je vingers aanraken. Haal allereerst alle stroom van de versterker af.

Dat betekent niet alleen de aan- en uitknop uitzetten, maar ook de stekker uit het stopcontact halen. Geef je buizen vervolgens de tijd om helemaal af te koelen.

Zorg dat je buizen helemaal zijn afgekoeld voordat je de buizen met een doek of zachte handschoen aanraakt. Verwijder de buis voorzichtig en inspecteer hem.

Als er geen zichtbare mankementen zijn, kun je nu de volgende buis inspecteren.

Waarom mag je een buis niet aanraken?

Er zijn mensen die gewoon met hun vingers een buis eruit halen om hem te inspecteren. Maar de oliën en vetten aan je vingers worden dan afgegeven op het glas van je buis.

Dat zorgt voor aantasting van je buis en het verlies van de overdracht van warmte. Je buizen zullen te heet worden. En dat reduceert het leven van je buis enorm.

Daarom gebruik ik het liefst een schone doek, een paar vellen keukenrol of iets anders dat de olie tegenhoudt.

Wat ik ook gezien heb, is dat sommige mensen hun kabels achterin hun gitaar versterker gooien na het spelen. Dat kan tot beschadiging van het glas van je buizen leiden. Een klein barstje kan al de veroorzaker zijn van veel ellende.

Voorkom beschadigingen

Het gas dat in de buis zit kan ontsnappen door kleine scheurtjes. Als je daarna de versterker weer aanzet, verbrand je je versterker. Voorzichtigheid met je spullen is dus geboden!

Berg je kabels altijd netjes op in een katoenen zak met een trekkoord of in je gitaarkoffer. Dan zijn ze beter beschermd en is de rest van je apparatuur ook beveiligd tegen krassen.

Vroeger was het heel normaal dat je na het spelen je buizen uit je versterker verwijderde en opborg in een wollen sok. Je kon je buizen ook meenemen naar de muziekwinkel om ze te laten testen op de eventuele emissie van de kathode en op voltage.

Tegenwoordig moet je je buizen gewoon laten vervangen. Ga langs een muziekwinkel, zij kunnen je verder helpen.

Meest voorkomende problemen met buizen in gitaarversterkers

De meest voorkomende problemen met buizen in gitaarversterkers zijn:

  • Storing in je gloeidraad (geen rode gloed uit de buis)
  • Vacuümstoring (veroorzaakt paarse of roze neonlicht effecten in de buis)
  • Emissiestoring (laag uitgangsvermogen, zwak geluid)
  • Een storing in de uitgangstransformator, wat zich meestal uit als een hoge vervorming die vaak gepaard gaat met roodgloeiende buisplaten (dat is de cilinder die zich het dichtst bij het glas bevindt)

En in zeldzame gevallen kunnen buizen zich als microfoons gaan gedragen. Dat betekent dat ze zodanig beschadigd zijn dat de buis hoorbaar is door je versterker.

Je speaker gaat dan mee-vibreren en dat is een rotgeluid.

Je kunt hierop zelf eenvoudig testen. Zet je versterker aan, maar plug je gitaar niet in. Klop nu op de buitenkant van je versterker. Als je een flinke ratel hoort door je speaker, is dat vaak een teken dat je buizen aan vervanging toe zijn.

Conclusie

Kortom, als je buizen aan vervanging toe zijn, dan merk je dat vanzelf. Je versterker klinkt niet goed meer, of valt zelfs helemaal stil. Als je erachter wilt komen welke buis het is, kan dat nog wel eens een probleem zijn.

Als je twee kanalen hebt, kun je switchen tussen de kanalen om erachter te komen welke buis het is.

Mocht dit allemaal niet helpen, of kies je liever het zekere voor het onzekere, neem je versterker dan mee naar een specialist.

Meer artikelen

Hoe werkt een buizenversterker? [Simpel uitgelegd!]
De top 20 beste gitaar cadeau tips! Gegarandeerd een succes!
Welke snaren moet ik kiezen voor mijn elektrische gitaar? [Handige gids!]
Wil je je kind gitaar leren spelen? Ontdek het perfecte stappenplan!
Wat is een audio interface? [Opgelost!]

Recente artikelen