Top 10 betaalbare buizenversterkers!


Marshall betaalbare buizenversterker

Transistorversterkers voor gitaar zijn leuk, maar het beste geluid komt toch écht uit een buizenversterker. Dat wist je waarschijnlijk al, maar ja: waarom zijn buizenversterkers altijd zo duur?

Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg betaalbare opties, maar je moet dan wel oppassen dat je geen troep in huis haalt.

Om te zorgen dat dat je bespaard blijft, heb ik voor jou deze top 10 gemaakt van betaalbare buizenversterkers, die ook nog eens goed klinken!

De 3 beste per categorie!

Kiezen uit 10 verschillende buizenversterkers is lastig, zeker als je niet helemaal weet waar je naar moet kijken.

Daarom heb ik de goedkoopste, de beste prijs/kwaliteit en de best beoordeelde buizenversterkers er voor je tussenuit gepikt, om voor jou de keuze nog makkelijker te maken!

Nog niet gevonden wat je zoekt? Bekijk hier de volledige top 10 en vind de betaalbare buizenversterker die bij jou past.

1. Harley Benton TUBE15 Celestion

Snobberige muzikanten met een acute merkenfetisj halen hun neus op voor Harley Benton. Da’s toch maar het huismerk van die Duitse webshop Thomann?

Jazeker! En die Beierse muziekboer bouwde een budgetvriendelijke 15 watt buizenbak die op muziekfora terecht superlatieven oogst!

Over de prijs onderhandel je niet. Veel succes om een betere eenkanaals combo te vinden met deze specs. 3 12AX7 voortrapbuizen én 2EL84’s in de eindtrap. De Celestion Seventy 80 luidspreker blaast lekker hard op 15 watt.

15 watt door een 12 inch speaker? Daarmee houd je op repetities en zelfs kleine optredens zeker je drummer bij. Burenruzies vermijd je met de ‘power attenuator’. Eén druk op het knopje van deze geïntegreerde demper en het vermogen schakelt naar een acceptabele 1 watt.

Het geluid kneed je met de uitgebreide 3-bands toonregeling. De ingebouwde digitale reverb is mooi meegenomen. Alleen jammer dat er geen footswitch bijzit!

Harley Benton TUBE15

2. Blackstar HT-5R MkII

Opschudding in het ingedommelde versterkerland toen in 2007 enkele ex-Marshall-medewerkers Blackstar boven de doopvont hielden.

Het splinternieuwe Britse versterkermerk beukte als een Blitzkrieg de vertrouwde full stack-muren van het hardere gitaargenre in. Het Blackstar-logo dekt sindsdien o.a. de vaste snarenplukkers van Ozzy, Alice Cooper en Iggy Pop.

Ook op meer bescheiden podia werd Blackstar terstond een vaste waarde. De slaapkamervriendelijke HT-5 combo verzamelde bij zijn introductie in 2008 meteen een gigantische spionkop, verkoopcijfers én awards.

Blackstar behield het beste van deze veelzijdige buizenversterker. En gaf hem met de HT 5R MkII een machtige update. Want dit is géén doorsnee buizenversterker. Dit is een vers geslepen Zwitsers zakmes.

Een trouwe kompaan bij studio- en oefensessies. Het multifunctionele combootje dat ze op je sterfbed uit je dode klauwen zullen moeten rukken. En zelfs dan nog!

Gooi je scheurpedaaltjes maar weg. Deze tweekanaals versterker heeft genoeg gainvariatie en klankopties aan boord. Volume genoeg: zijn kloeke ‘Blackstar Designed’ 12 inch speaker blaast hard op 5 buizenwatt!

Moet je kijken wat er gebeurd als je er een extra luidspreker op aansluit.

Last van een identiteitscrisis? Zowel het clean- als overdrivekanaal hebben 2 voices. Knapperige UK mids? Of toch maar die strakke high gain USA bassen? Een trap op de bijgeleverde voetschakelaar en je schakelt tussen die typische Britse en Amerikaanse sounds.

Nog niet tevreden? Friemel gerust verder met de veelzijdige ISF-knop (‘Infinite Shape Feature’). En dan begint de pret pas. Ingebouwde reverb, USB-audio uitgang voor zorgeloze thuisopnames, MP3 line-in, en nog een rits andere fancy aansluitingsmogelijkheden.

Met de Blackstar HT-5R ligt de ultieme compacte studio- en oefenamp binnen handbereik.

Blackstar HT 5R MKII

3. Marshall Origin 5C Combo

Marshall staat sinds jaar en dag synoniem voor podia vol overstuurde full stacks. Waarom zou je dan voor deze piepkleine Marshall Origin 5C Combo gaan? Omdat er op je slaapkamer geen 4×12 cabinet past, misschien?

De Britse versterkerreus belooft met de Origin 5C het onvolprezen Marshall-geluid. Je weet wel, die karakteristieke crunch die pioniers als Pete Townshend en Ritchie Blackmore tevergeefs in het bravere Fender-aanbod zochten. Tot ome Jim Marshall overstag ging en in 1963 sneaky een Bassman ombouwde tot de befaamde JTM45.

Tot daar de geschiedenisles.

Marshall staat vandaag nog steeds op eenzame hoogte in het zwaardere rockcircuit. Droom dus luidop van dat podium vol overstuurde stacks. En oefen in tussentijd je riffs en licks op dit compacte buizenbakje.

Met de ‘Tilt’-controle laveer je tussen oer-Marshall en trommelvlies perforerende ‘High Treble’.

8 inch is aan de kleine kant voor een luidsprekertje. Maar het is wel Celestion Eight 15. Welke speakerleverancier? Celestions en Marshall horen sinds mensenheugenis bij elkaar als kerst en kalkoen.

Aangename verrassing: de meegeleverde voetschakelaar waarmee je de gain boost en FX loop bestuurt. Toch niet onder de indruk van dit 5 watt eenkanaals versterkertje? Geduld! Straks komt de uitgebreidere Marshall DSL5CR nog aan bod!

Marshall Origin 5C Combo

4. Vox AC10C1 Custom

Geef toe. Je zou gewoon al een Vox in huis halen als decoratiestuk. Het is dat blinkende gouden logo. Die bruingroene diamanten grill. Dat bakelieten handvatje.

En het goede volk dat als vanouds in de buurt van deze tijdloze buizenbakken hangt. Vanzelfsprekend The Beatles en Brian May. Maar vandaag evenzeer de Foo Fighters en Wolf Alice. Nu jij nog?

Begin jaren 60 beraamde tal van Britse jonge honden hun muzikale wereldinvasie met Vox versterking. De oorspronkelijke AC10 bleek al snel een maatje te licht voor al die gillende groupies. De AC15 en AC30 moesten in prille ontoereikende PA-tijden soelaas bieden met hun extra vermogen.

Tegen 1965 stopte Vox dan ook de productie van de AC10. Doodzonde. Exact 50 jaar later kwam er eerherstel met de AC10C1 Custom. En hoe!

Je zoekt die goudeerlijke clean waarvoor andere versterkerfabrikanten een nier zouden verkopen? Maar je wil de 10 inch Celestion VX10 speaker ook flink op zijn donder geven met die onmiskenbare ‘Top Boost’ van zijn grote AC15/30-broers?

Geef dit eenkanaals 10 watt combootje dan vandaag nog een nieuwe thuis!

Toegegeven: de reverb is digitaal. Maar als je voor deze prijs óók nog eens hoopte op een authentieke ‘spring reverb’? Dan keer je best terug naar het sprookjesbos.

Vox AC10C1 Custom

5. Bugera V5 Infinium

Je zoekt een buizenversterkertje zonder veel toeters en bellen? Zo’n compact oefenbakje dat er smaakvol retro uitziet én ook zo klinkt? En bij voorkeur met buizen die niet na enkele maanden al het loodje leggen?

De Bugera V5 Infinium is het opgevoerd krachtpatsertje in dit lijstje. Hij lijkt weggewandeld uit de jaren 60, maar huist opvallend 21ste-eeuwse snufjes. Onder zijn retro design schuilt een voor zijn bescheiden 8 inch formaat opvallend pittig luidsprekertje van het gerenommeerde Britse Turbosound.

Een EL84 in de voorversterker en 12AX7 in de eindversterker? Die buizencombinatie keert haast standaard in dit lijstje terug. Je moet het wiel niet veranderen als het lekker draait, toch?

Toch onderscheidt Bugera zich met zijn revolutionaire Infinium-circuit. Hierdoor gaan de buizen wel 20 keer zo lang mee. Weet ons te zeggen of het waar is.

Toch nood aan meer vermogen, volume en instellingen? Kijk dan eens naar zijn grote broer, de V22!

Bugera V5 INFINIUM 5 Watt

6. Fender Bassbreaker 007

Prestige heeft een prijskaartje. Wil je een échte Fender buizenbak? Dan betaal je fors. Of je kijkt naar de handzamere Bassbreaker 007.

In 2016 introduceerde de Amerikaanse fabrikant zijn langverwachte Bassbreaker-serie. Rabiate fans proefden meteen de glorieuze ondertoon in die naam. De Fender Bassman!

En ja hoor. De Amerikaanse muziekmoloch stelde onomwonden dat dit de natuurlijke opvolger was van de legendarische versterker uit 1952.

Welke sound schuilt er achter deze smaakvolle ‘gray tweed’ eenkanaals versterker? Die ongerepte Fenderclean die je doet beseffen hoe puur en onbezoedeld en gitaar kan klinken.

Draai de gain royaal naar rechts. Hiervoor knielen zoveel gitaristen voor het heilige buizenversterkeraltaar. Voor die magistrale bluesy crunch. Duw nu de treble boost in. Een heerlijk groots snedig classic 70’s rock geluid scheurt door de 10 inch Celestion Ten 30 speaker.

Kortom: deze 7 watt combo ademt Fender. Maar donkerder en alternatiever dan je gewoon bent. Hebberigaards zullen sakkeren dat ze wat headroom, reverb en een FX loop missen. Jij niet.

En anders spaar je maar door voor de uitgebreidere Bassbreaker 15, schrale batser!

Fender Bassbreaker 007

7. Laney Cub-Super10

Als gitaristen doorbomen over dé klassieke buizenversterkermerken, passeren Fender, Marshall en Vox altijd de revue. Allemaal goed en wel. En Laney dan?

Het Britse Laney stak in 1967 haar neus aan het venster. De jonge Tony Iommi zag dat het goed was. Sterker nog: de Black Sabbath-gitarist is rechtstreeks verantwoordelijk voor het succes van Laney begin jaren 70.

Met hun Ironheart-reeks loert de Britse versterkerfabrikant vandaag vooral naar metalheads. Voor subtieler pure gitaarspel is er de Cub-Super-serie.

De Cub-Super10 geeft je 6 watt vermogen door een 10 inch HH Custom speaker. Hoe dat klinkt? Zoals de versterkerbouwer uit Birmingham het zelf beknopt samenvat: ‘Pure. Tube. Tone.’

De boost functie maakt deze eenkanaals versterker net dat tikkeltje veelzijdiger. Maar toch altijd een beetje zonde als je de footswitch daarvoor nog apart moet bijkopen.

Laney Cub Super10

8. Marshall DSL5CR

Je zoekt een 5 watt buizenbak, maar vond de eenkanaals Marshall Origin 5C van hierboven te beperkt? Je verkiest de tonale veelzijdigheid van twee kanalen? En dan liefst door een 10 inch Celestion Ten 30 speaker, die de bass, mids en treble alle eer aan doet? Welaan, dan!

DSL staat voor ‘Dual Super Lead’. Twee leadsounds voor de prijs van één, dus. Het eerste kanaal geeft je de vertrouwde ‘Classic Gain’ van weleer. Maar de wereld wordt er niet zachter op.

Met de meegeleverde footswitch schakel je naar tektonische platen verschuivende ‘Ultra Gain’.

Voorkom op tijd barsten in je plafond met de ‘power attenuator’. Ook je buren zullen blij zijn dat het vermogen met een eenvoudig schakelaarknipje naar 0,5 watt kan.

Wel een beetje zonde: de 2 kanalen hebben helaas een gedeelde toonregeling én reverb. Misschien toch maar dat extra EQ-pedaaltje aanschaffen?

Pluspuntje: die gedeelde 3-bands EQ is wel extra veelzijdig dankzij de aanvullende ‘Tone Shift’ en ‘Deep’ knopjes.

Marshall DSL5CR

9. VHT AV-SP1-6 Special 6

De vaktermen ‘boutique’ en ‘handwired’ zorgen al jaren voor pittige discussies in het gitaarwereldje. De ene gitarist valt er voor in katzwijm, de andere haalt achteloos zijn schouders op.

Duurbetaalde marketingpraatjes? Of vertaalt exclusiviteit zich effectief in een beduidend betere gitaarversterker?

Nou. Koop deze VHT AV-SP1-6 Special 6 en je weet het meteen. Want VHT profileert zich met deze ‘true vintage-style handwiring’ 6 watt buizencombo als hét budgetvriendelijk antwoord voor boutique-liefhebbers.

Kortom: je zoekt handgemaakte buizenkwaliteit? Je wil je verdiepen in de wonderlijke wereld van zelf versterkers ‘modden’? En je leeft volgens ome Goethes leuze ‘in de beperking toont zich de meester’?

Dan wordt deze Special 6 je speelplatform. Geen massaproductie PCB (‘printed circuit board’), maar een sober ‘Mod-Friendly Handwired Eyelet Board’ als uitgangspunt.

De buizencombinatie is ook verrassend. De 12AX7 komt terug in de voorversterkers van alle combo’s uit dit lijstje. Maar een 6V6 in de eindversterker? Dat is toch andere koek. Waar zit het addertje? De huidige generatie VHT’s komt uit China.

Rest nog de vraag: ben je zelfverzekerd genoeg voor zo’n sober bedieningspaneel? Want nee, je misrekent je zeker niet. Je telt slechts 2 controls voor deze 10 inch versterker: tone en volume (weliswaar met een ‘pull boost’). Al kan je altijd nog de gain boost intrappen met de bijgeleverde footswitch.

VHT AV SP1 6 Special 6

10. Koch Jupiter Junior J20C

Volgens de legende prutste Dolf Koch al als negenjarig snaak zijn eerste buizenversterker in elkaar. In 1988 stichtte de handige Hagenees Koch Guitar Electronics. En de rest is, zoals men dat zo mooi zegt, geschiedenis.

Vandaag geniet de Nederlandse fabrikant wereldwijd een ijzersterke reputatie dankzij zijn breed inzetbare high-end versterkers. Ja, het moeten niet altijd tulpen of klompen zijn.

Bijzonder beestje, deze Koch Jupiter. Het is namelijk géén volledige buizenbak. Het is een ‘hybride’. Zeg maar een mengvorm die het authentieke dynamische buizengeluid combineert met het gebruiksgemak van een moderne ‘solid state’ transistorversterker.

Een 12AX7-buis in de voor- en eindversterker gloeien warm voor die ongeëvenaarde ‘tube sound’. De ATR-technologie (‘Authentic Tube Respons’) zorgt voor de afwerking.

Met drie voetschakelbare kanalen (‘Cool’, ‘Hot’ en de schroeiende ‘Hot Gain Boost’) én een sprankelende spring reverb vind je sowieso een geluid dat enthousiast met een knallende 20 watt door de Jensen Falcon C10-40 speaker drukt.

Toch niet? Misschien dan beter eerst nog wat oefenen voor je deze fraaie vintage vormgegeven Koch bezoedeld!

Koch Amps Jupiter Junior J20C

Conclusie

Je goed inlezen is bij buizenversterkers cruciaal. Vraag jezelf vooraf ook af wat je nu wél en niet zoekt. Eenvoud siert vaak.

Laat je geen duurdere tweekanaals versterker of ingewikkelde toonopties aanpraten als een simpel ‘single-channel’ ampje volstaat.

Besef ook dat zelfs al een 5 watt buizencombo geweldig luid gaat als je hem opendraait. Wil je op slaapkamerniveau dat sublieme buizengeluid? Dát kan perfect!

Buizenversterkers komen steeds vaker met een ‘power attenuator’. Met zo’n geïntegreerde demper schakel je het vermogen terug van bijvoorbeeld 5 naar 1 watt. Sommige reduceren zelfs tot 0,1 watt!

Misschien verlang je soms net naar méér volume? Check dan zeker in de kleine lettertjes welke mogelijkheden er zijn voor het aansluiten van een externe speaker.

Meer artikelen

Hoe werkt een buizenversterker? [Simpel uitgelegd!]
Wanneer moet je de buizen vervangen van je gitaarversterker? [+ meer tips!]
Buizenversterker vs transistorversterker: deze is beter dan de ander!
Zelf gitaar leren spelen: zó doe je dat!
Kan je gitaar spelen met lange nagels? [+ lange vs korte nagels!]

Recente artikelen