Dit zijn de onderdelen van een drumstel!


Onderdelen van een drumstel

Een drumstel is een supervet instrument om te leren spelen. Zodra je de basis een beetje onder de knie hebt, kun je al snel met van alles en nog wat meespelen. Zo kun je al best gauw genieten van hoe het is om met een band te spelen.

Een drumstel bestaat uit verschillende losse onderdelen. Bij elkaar vormen ze een set waarmee de basis van pop, rock en andere moderne muziek ontstaat.

Maar wat zijn dan die onderdelen van een drumstel? Dat ga ik je in dit artikel vertellen!

Onderdelen van een drumstel

Waaruit bestaat een drumstel eigenlijk? We zullen proberen om je een goede uitleg te geven over de verschillende onderdelen van een drumstel. We gaan er hier voor het gemak van uit dat je rechtshandig bent.

Vanzelfsprekend geldt voor linkshandigen dat je dit verhaal precies moet omdraaien. Dus overal waar links staat, moet het rechts zijn, en andersom. Een drumstel voor een linkshandige wordt namelijk vaak anders opgesteld dan een drumstel voor een rechtshandige.

Je kunt makkelijk herkennen of een drummer linkshandig is of rechtshandig. Als je als toeschouwer kijkt naar het drumstel, dan zie je bij rechtshandige drummers de hi-hat voor jou rechts staan. Voor de rechtshandige drummer zelf staat de hi-hat dus links van hem.

Kick/basdrum

Er zijn veel soorten drumstellen, maar de basis is eigenlijk altijd hetzelfde. Om te beginnen heb je de kick- of basdrum. Dit is het meest opvallende deel aan een drumstel als je de set van de voorkant bekijkt. Hij staat in het midden van de drumstel op de grond.

De basdrum bestaat uit een grote trommel die met pootjes op de grond staat. Hij wordt bediend met een voetpedaal voor de kicker. Het voetpedaal wordt vastgezet tegen de basdrum aan. Aan het voetpedaal zit de kicker, een dikke ronde klopper.

Deze kicker heeft een veer die ervoor zorgt dat de klopper terugveert als je je voet optilt van het pedaal. Het geluid van de kicker is een stevige, harde “boem”.

Snare

Links voor de basdrum (vanuit het perspectief van de drummer) staat de snare of snaredum. Deze is platter dan de toms en heeft een setje snaren die op spanning onder de trommel door lopen. Dit zorgt voor het strakke “tsak” geluid van de snare. Hij staat op z’n eigen, lage standaardje.

De snare en de kick zijn samen de belangrijkste onderdelen van een drumstel, samen zorgen ze namelijk echt voor de drive en energie van een nummer.

Toms

Bovenop de basdrum zitten vaak twee tomtoms, ook wel toms genoemd.

Toms hebben verschillende afmetingen. Links zit de kleinste, rechts zit de grotere. Hoe groter de trommel, hoe lager de toon die eruit komt als je erop slaat.

Het geluid van de toms van links naar rechts is “ding – dong”, waarbij de linker tom de hoogste toon is en de rechter tom de laagste.

Vaak staat er rechts van de basdrum een staande hoge tom, die een lage toon heeft. Deze staat op vier pootjes en wordt ook wel de floor tom genoemd.

Rechts van je rechterbeen heb je dus je staande tom, en links van je rechterbeen staat je snaredum.

Hi-Hat

De Hi-Hat bestaat uit twee bekkens die door een voetpedaal door je linkervoet wordt bediend. Het onderste bekken ligt op een rubber en beweegt niet. Het bovenste bekken van de hi-hat zit vast aan een stang die naar beneden loopt.

Deze stang loopt naar het voetpedaal. Zodoende kun je het bovenste bekken op en neer bewegen met je linkervoet. Met een hi-hat kun je eindeloos veel geluiden maken. Bijvoorbeeld een “tik tik tik” met dichte bekkens of een “tsss tsss tsss” met je bekkens een beetje open.

Je kunt ook een “tsssaaa” geluid maken. Dat doe je met een hi-hat door de bekkens eerst dicht te houden en dan te openen. Of juist het omgekeerde: een “aaasp”. Die maak je door je bekkens eerst open te houden en dan te sluiten.

Met je hi-hat kun je veel detail en extra accentjes aan je ritme geven. Je bespeelt je hi-hat of alleen met je linkerhand, of met beide handen.

Bekkens/Cymbalen

Dan heb je heel veel verschillende soorten bekkens. Twee bekkens vormen je hi-hat, waar ik je net over verteld heb. Alle andere bekkens, of cymbals, staan op hun eigen standaards.

Bekkens kunnen groot zijn of bijzondere vormen hebben, of juist heel klein. En ze kunnen een boel herrie maken!

De dikte, grootte en het materiaal van een bekken bepaalt het geluid van het bekken. Dikke bekkens klinken harder en dieper. Dunne bekkens geven een lichter en helderder geluid.

Middenin het bekken zit een verhoging, die wordt de bel genoemd. Als je daar op slaat, krijg je inderdaad een soort bel geluid.

Een crash bekken dient om een explosief accent te geven, een harde “klesj”. Andere bekkens zoals een “ride” is meestal groter en vormt mooie zachte en constante vulling van een patroon (“ting ting tingeling”). Het ritme dat op een crash wordt gespeeld, wordt vaak ook op de hi-hat gespeeld.

Daarnaast heb je nog meer cimbalen zoals china’s, splashes, bel cimbalen, sizzle cimbalen, stacks en swish cimbalen. Allemaal hebben ze hun eigen unieke karakter en sound.

Drumkruk

Misschien niet direct onderdeel van een drumstel zelf, maar wel van cruciaal belang als je wil spelen. Drummen zonder ‘throne‘ is namelijk best lastig.

De drumkruk moet goed zitten en in hoogte instelbaar zijn. Hij moet stevig staan en comfortabel genoeg zijn om urenlang op te zitten. Daarnaast moet hij met je meedraaien en moet je voldoende bewegingsvrijheid hebben.

Percussie en drumstokken

Je kunt een standaard drumstel uitbreiden met percussie elementen. Er zijn maar weinig instrumenten die je zo ver kunt uitbreiden als een drumstel. Voorbeelden van uitbreidingen zijn extra setjes met toms of bijzondere bekkens bijvoorbeeld.

Maar ook een apart rack met daarop bevestigd een schellenring of tamboerijn, een koebel en dergelijke is al een mooi begin voor de uitbreiding van een drumstel.

Om je drumstel te bespelen heb je verschillende stokken en kwasten. Over het algemeen neem je als beginner de wat dikkere stokken, en als je gevorderd bent ga je over op wat dunnere stokken. Het uiteinde van je stok heet de tip.

Kwastjes worden vaak gebruikt om een schuifelend geluid op de snaredrum te maken zoals je dat bijvoorbeeld in slow jazz hoort. Ook toms worden bespeeld met kwastjes voor een zachter, diffuus geluid.

De tip van je drumstokken heb je in veel verschillende vormen en materialen. Als je een warm, donker geluid wilt produceren, kun je het best een stok met een traanvormige tip gebruiken. Ovale tips geven een ronder geluid dat even hard is in de middelste en lagere tonen.

Een tip in de vorm van een vat geeft een harder, knallend geluid en ronde tips klinken juist wat lichter en helderder. Ronde tips worden aangeraden voor beginners, omdat de ronde vorm wat meer vergevingsgezind is als je je techniek nog aan het ontwikkelen bent.

Het materiaal van de tip van je drumstok maakt ook verschil. De meest gangbare tips zijn nylon tips en houten tips. Nylon tips zijn beter omdat die veel langer meegaan dan houten tips. Ze geven een helderder geluid dan houten tips.

Er zijn ook rubberen opzet tips die je op je stokken kunt plaatsen om te oefenen op tafels en meubilair zodat je thuis niets beschadigt en het geluid gedempt blijft.

Wil je leren drummen? Bekijk dan ‘The 3D Drumming System!’

Als je wil leren drummen, dan is het belangrijk dat je in ieder geval alle onderdelen van een drumstel kent. Gelukkig weet je die nu!

Maar wat heb je daarnaast nog meer nodig? Een drumstel uiteraard. Maar dan? Waar begin je?

Hier komt Skillz Drum Lessons goed van pas met The 3D Drumming System. Dit is een online cursus van Bob Schillemans die je op weg helpt met leren drummen.

In deze cursus leer je namelijk stap voor stap drummen, door de oefeningen waar je mee aan de slag gaat. Van simpele oefeningen in het begin, naar steeds wat lastigere naarmate je vordert.

Wat er allemaal in deze cursus zit is te veel om op te noemen, maar in deze cursus zit meer dan $25.000 aan waarde!

En wat kost de cursus zelf dan? Nou, een schamele $97. Ja echt! Dat is ongeveer zo’n €90. Dat is insane als je bedenkt wat je er allemaal voor krijgt.

Bij een drumleraar heb je hier waarschijnlijk 3 lessen van een half uur voor. Nu heb je gewoon een volledige cursus waarmee je van absolute beginner naar drumexpert gaat.

Nieuwsgierig? Neem een kijkje op de website en lees rustig door wat je allemaal krijgt en hoe het in elkaar zit.

Skillz drum lessen

Conclusie

Zoals je ziet heeft een drumstel aardig wat onderdelen. Sommige onderdelen zijn belangrijker dan andere, maar allemaal kunnen ze iets unieks toevoegen aan een nummer.

Probeer zoveel mogelijk verschillende onderdelen uit en kijk hoe je jouw drumstel uit kunt breiden om jouw unieke drumsound en stijl te creëren!

Of als je nog wil beginnen met drummen, check dan mijn top 10 elektronische drumstellen voor beginners en mijn artikel waarin ik je uitleg hoe je als beginner kan leren drummen.

Meer artikelen

Leren drummen op latere leeftijd? Geen probleem!
10x een te gek elektronisch drumstel voor je kind!
Kan een baby gehoorschade oplopen in de buik?
Wil je je kind gitaar leren spelen? Ontdek het perfecte stappenplan!
De top 20 beste gitaar cadeau tips! Gegarandeerd een succes!

Recente artikelen