Leren drummen voor beginners: zo ga je van start! [+ beste tips!]


Man leert drummen

Aangezien je dit artikel leest, ga ik er vanuit dat je wil leren drummen. Maar hoe begin je daar nou mee? En wat heb je allemaal nodig om te leren drummen?

Leren drummen doe je het beste door les te nemen of een online cursus te volgen. Op deze manier ga je snel van start zonder dat je maar wat zit aan te klooien. Daarnaast heb je genoeg motivatie nodig om te willen leren drummen en veel te oefenen. Dat is namelijk het belangrijkst: blijven oefenen!

In dit artikel leg ik je uit wat je nodig hebt, leer je je eerste oefening en ontdek je wat de beste cursus is als je wil leren drummen.

Wat heb je nodig om te leren drummen?

Drums zijn een indrukwekkend instrument, zelfs als je eraan gewend bent geraakt om ze te zien. Maar het is meer dan dat, je moet het zien als een toevluchtsoord elke keer dat je tussen zoveel drums en cimbalen zit.

Leren drummen is gemakkelijk als je een open geest hebt en bereid bent je tijd ervoor op te offeren. Maar om dit percussie-instrument te kunnen bespelen, moet je twee dingen hebben: apparatuur en drumlessen.

Of je nu wilt leren met akoestische drums of elektrische drums, dit is het materiaal dat je nodig hebt om de drums te leren spelen:

Drumstokken

Het kiezen van de perfecte drumstok kost tijd. Bedenk dat dit de tool is waarmee je geluid kunt produceren en besteed daarom voldoende tijd eraan. De drumstokken zijn houten instrumenten waarmee je de verschillende delen van de drums zult raken.

Er zijn drumstokken in verschillende maten, vormen en materialen. Voordat je beslist welk drumstel je wilt kopen, moet je eigenlijk ook al weten welke drumstokken je moet kopen.

Drumstel

Hiermee kun je de ritmes en snelheid oefenen, terwijl het je ook zal helpen om de drumstokken goed te beheersen en de kunst van het drummen onder de knie te krijgen.

Het is trouwens niet absoluut noodzakelijk om een drumstel te kopen om het te leren spelen. Er zijn immers ook opties om een drumstel te huren.

Kortom, een paar goede drumstokken en een drumstel zijn de basis om te leren drummen. Als je het eenmaal onder de knie hebt, dan zal je ervaren dat het spelen ervan veel gemakkelijker is dan je dacht.

Heb je nog geen drumstel? Dan raad ik je aan mijn artikel te lezen over de top 10 elektronische drumstellen voor beginners.

Je kunt ook deze twee hulpmiddelen overwegen:

Metronoom

Dit apparaat wordt gebruikt om muziek te componeren en het tempo of ritme te bepalen. Een drummer moet vooral een goed gevoel voor ritme hebben.

Als het je doel is om deel uit te maken van een band, dan ben jij degene die de beats markeert en word je de spil van de groep. Daarom zal een metronoom je helpen om vertrouwd te raken met het ritme en jezelf uit te dagen.

Drum bladmuziek

Als je je verloren voelt en niet weet welk ritme je moet spelen of wat je moet doen, dan kan drumbladmuziek een groot hulpmiddel zijn waarmee je kunt oefenen totdat je het drummen onder de knie hebt.

Muziektheorie: noten leren lezen

Heb je al het nodige materiaal om te leren drummen? Dan gaan we verder met het theoretische deel van het leren drummen.

Hoewel theorie niet nodig is om te leren drummen, kan het wel van pas komen. Drums hebben hun eigen partituren die aangeven wanneer een drum of een bekken moet worden bespeeld.

Je zou er dus voor kunnen kiezen om drumpartituren te leren lezen. Of je nu op zoek bent naar drumlessen voor kinderen of drumlessen voor volwassenen, er zijn twee manieren om drumpartituren te leren lezen:

Leren via een professionele drummer

Wat is er mooier dan drums te leren spelen van iemand die actief is (geweest)? Het zou goed zijn om een drumprofessional te vinden, omdat die je niet alleen de kennis geeft die je nodig hebt, maar je ook leert hoe je dit instrument op de juiste manier kunt bespelen.

Privé drumles is niet altijd de goedkoopste optie, maar misschien wel de beste. De privé-drumdocenten geven je exclusieve aandacht en werken nauw met je samen zodat je op een zo eenvoudig mogelijke manier leert drummen.

Een andere optie is om naar een muziekschool of muziekacademie te gaan en drumlessen te volgen. Als je geen drumstel wilt kopen, dan is deze optie misschien beter voor je omdat de academie al beschikt over een drumstel.

Leren op de autodidactische manier

Als je geen zin hebt om door een onderwijsproces te gaan, dan kun je online leren drummen. Er zijn natuurlijk bepaalde risico’s hieraan verbonden, maar in principe is het mogelijk.

Allereerst moet je volhardend zijn. Je eigen drumleraar zijn is niet gemakkelijk, je zult discipline moeten hebben om te blijven oefenen.

Om online drums te leren spelen, moet je online drumcursussen of -lessen vinden en drummateriaal om te oefenen. Dit zijn de mogelijkheden:

 • YouTube video’s. Je kunt gratis video’s van drumleraren vinden op platforms zoals YouTube. Voordat je er eentje kiest, moet je goed zoeken en ervoor zorgen dat deze de beste is en kwaliteitsinhoud biedt. Vaak raak je echter door de enorme hoeveelheid video’s het overzicht kwijt en ‘leer’ je van alles door elkaar, waardoor het gevaar bestaat dat je geen stap verder komt.
 • Muziek programma’s. Er zijn ook muziekprogramma’s waarmee je een veel groter assortiment aan geluiden zult hebben. Het is ingewikkelder, maar als je er wat tijd aan besteedt, kun je binnen een paar weken interessante muziek produceren.
 • Online cursus. Ik ben zelf enorm fan van online cursussen. Het is helaas niet gratis, zoals YouTube video’s, maar het zit wel altijd goed gestructureerd in elkaar.

  Je leert namelijk stap voor stap de beste manier om te leren drummen. Vaak is het ook nog eens vele malen goedkoper dan een drumleraar.

  Ik ben zelf erg fan van de cursus ‘The 3D Drumming System’ van Bob Schillemans. Bob is zelf nederlands, maar de cursus is in het engels, zodat hij zoveel mogelijk mensen kan leren drummen met zijn ervaring.

  In deze cursus leer je namelijk stap voor stap drummen, door de oefeningen waar je mee aan de slag gaat. Van simpele oefeningen in het begin, naar steeds wat lastigere naarmate je vordert.

  Wat er allemaal in deze cursus zit is te veel om op te noemen, maar in deze cursus zit meer dan $25.000 aan waarde!

  En wat kost de cursus zelf dan? Nou, een schamele $97. Ja echt! Dat is ongeveer zo’n €90. Dat is insane als je bedenkt wat je er allemaal voor krijgt.

  Bij een drumleraar heb je hier waarschijnlijk 3 lessen van een half uur voor. Nu heb je gewoon een volledige cursus waarmee je van absolute beginner naar drumexpert gaat.

  Nieuwsgierig? Neem een kijkje op de website en lees rustig door wat je allemaal krijgt en hoe het in elkaar zit.
Skillz drum lessen

Leren drummen met een leraar of als autodidact?

Over het algemeen is het als beginner het beste als je een leraar hebt die je op zijn minst de basis leert. Het drummen vereist een goede coördinatie en flexibiliteit.

Voor de eerste pogingen is het raadzaam om naar een slagwerkschool te gaan. De voordelen zijn dat je de speeltechniek leert en je beschikt over een drumstel.

Autodidactische mensen kunnen het instrument zeker zelf leren en hulp krijgen van boeken, video’s of concerten. Als je echter een professionele docent inhuurt, kan die je wijzen op eventuele fouten en je de nodige correcties doorgeven.

Het drummen vereist fysieke en mentale behendigheid. Scholen zijn hier het beste alternatief, omdat drummen holistisch wordt getraind.

Een verkeerde houding op de drums kan rugpijn veroorzaken en ervoor zorgen dat je het plezier verliest om het instrument te bespelen. Dergelijke beginnersfouten worden op een school vermeden.

Heb je jouw eigen drumstel nodig?

Voor alle beginners is het zinvol om eerst te beginnen met een drumstel dat je kunt huren of waarvan je gebruik kunt maken via een muziekschool. Als je echter lang wilt spelen, zijn je eigen drums onvermijdelijk.

Je moet minimaal drie tot vier keer per week kunnen spelen. Om te beginnen zijn ongeveer 20 minuten voldoende. Hoe meer je echter oefent, hoe sneller je vooruitgang boekt.

Hoe meer kneepjes je onder de knie hebt, hoe meer nieuwe dingen er zullen zijn om te oefenen. Voor langdurig succes is het raadzaam om zelf een drumstel te kopen en een ruimte te zoeken waar je ongestoord je passie kunt uitleven.

Welk drumstel heb je nodig?

Een complete drumkit die speelklaar is, bevat 1 kick drum, 2 tot 3 toms, 1 ridebekken, 1 crashbekken, 2 bekkenstandaards, 1 hi-hat, 1 snaredrum, drumstokken en een lessenaar. Een volledig drumstel bestaat uit hardware, kruk en drumstokken.

Als het drumstel in een ruimte moet staan, dan is het raadzaam om de drums op een kleine sokkel te plaatsen. Anders kan het te luid worden en onaangename geluiden produceren.

simpele oefeningen om te beginnen met drummen

RECHTS – Trainen met/zonder drumstel

Je begint met het bewegen van je voeten en handen, het bespelen van je drums of welk oppervlak dan ook dat je bij de hand hebt, of het nu een tafel, een stoel of je eigen lichaam is. Het begint met het tellen van 1, 2, 3, 4 – 1, 2, 3, 4 – 1, 2, 3, 4 enzovoort, met een niet erg hoge snelheid (gebruik de secondewijzer van een horloge als referentie).

Nu ken je aan elk nummer een ledemaat van je lichaam toe:

1- Rechtervoet – Basdrum

2 -Rechterhand – Hi-Hat

3 -Linkerhand – Snaredrum

4 -Rechterhand – Hi-Hat

En je begint: terwijl je aan het tellen bent, beweeg je elke ledemaat op het ritme van je eigen….

1: Rechtervoet – 2: Rechterhand – 3: Linkerhand – 4: Rechterhand

Dus:

1: Basdrum – 2: Hi-Hat – 3: Snare – 4: Hi-Hat

LINKERHAND – Oefening met / zonder drumstel

Soms veranderen druminstellingen voor mensen die linkshandig zijn, maar dit is een kwestie van houding. Er zijn veel linkshandige mensen die rechtshandig hebben leren spelen en zonder enige complicaties het vermogen hebben ontwikkeld om drums te spelen.

In dit geval ga je linkshandig werken. Je begint met het toewijzen aan elk nummer, een ledemaat van het lichaam (of een deel van het drumstel):

1- Linkervoet – Basdrum

2 -Linkerhand – Hi-Hat

3 -Rechterhand – Snaredrum

4 -Linkerhand – Hi-Hat

En je begint te tellen en je lichaam te bewegen:

1: linkervoet – 2: linkerhand – 3: rechterhand – 4: linkerhand

Dus:

1: Basdrum – 2: Hi-Hat – 3: Snaredrum – 4: Hi-Hat

Je bent al je eerste ritme aan het creëren, gefeliciteerd! Probeer het lang vast te houden (1-2 minuten of meer) om je coördinatie te ontwikkelen en het in je geheugen te laten blijven.

Ik hoop dat deze oefeningen je zullen helpen om de komende dagen te beginnen met oefenen op drums.

Een positieve houding is trouwens erg belangrijk om de eerste drumlessen onder ogen te zien, aangezien het doel dat altijd moet prevaleren boven de rest is om plezier te hebben.

Conclusie

Zoals je ziet hoeft leren drummen niet moeilijk te zijn. Zolang je gemotiveerd genoeg bent en de tijd maakt om te oefenen, dan kom je er wel.

Door een online cursus aan te schaffen of les te nemen begin je al met een enorme voorsprong bij het leren spelen van de drums.

Veel plezier bij het leren spelen van dit geweldige instrument!

Meer artikelen

Leren drummen op latere leeftijd? Geen probleem!
10x een te gek elektronisch drumstel voor je kind!
Kan je gitaar spelen met lange nagels? [+ lange vs korte nagels!]
Kan je een basgitaar aansluiten op een gitaarversterker?
Top 10 betaalbare buizenversterkers!

Recente artikelen