Kan je een basgitaar aansluiten op een gitaarversterker?


Man speelt basgitaar aangesloten op gitaarversterker

Ben je een gitarist die ook bas wil leren spelen? Of wil je bas spelen en heb je toevallig een gitaarversterker liggen?

Dan vraag je je misschien af of je een gitaarversterker kan gebruiken om je basgitaar op aan te sluiten. Maar is dat wel een goed idee?

Je kan zeker een basgitaar aansluiten op een transistorversterker, maar niet op een buizenversterker. Je moet er echter wel op letten dat je het volume niet te hard zet, dan is er namelijk de kans dat je je speakers opblaast. Ook klinkt een bas niet zo goed op een gitaarversterker als op een échte basversterker.

Lees verder voor nog meer belangrijke informatie of bekijk meteen m’n top 10 kleine basgitaarversterkers!

Kan je een basgitaar aansluiten op een gitaarversterker?

Een versterker is een elektronisch apparaat dat signaal van een gitaar of basgitaar versterkt. Voor een elektrische basgitaar geldt dat het geluidssignaal voornamelijk de laagste tonen binnen het hoorbare geluidsspectrum bevatten.

Een basgitaarversterker heeft doorgaans meer vermogen nodig dan een gewone gitaarversterker.

Hoewel je bij een versterker voor een gewone elektrische gitaar al goed zit met een versterker van 30 watt aan vermogen, heb je bij een basgitaar een versterker nodig met een minimaal vermogen van zo’n 50 tot 60 watt.

Tijdens een optreden op een groot podium heb je zelfs een versterker nodig van 500 watt om goed hoorbaar te zijn voor het publiek.

Kortom: het is mogelijk om een basgitaar aan te sluiten op een gewone gitaarversterker, maar of het aan te raden is, is punt twee. Naast dat het voor een vervormd of brommend geluid kan zorgen, kan er ook schade aan speakers ontstaan. Een gewone gitaarversterker is simpelweg niet geschikt voor het versterken van de lage tonen.

Sluit je bas niet aan op een buizengitaarversterker!

Hoewel je je bas wel aan kan sluiten op een transistorgitaarversterker, is het zeker niet aan te raden om je bas aan te sluiten op een buizenversterker.

Buizengitaarversterkers zijn namelijk erg fragiel. De onderdelen in een buizenversterker hebben een stuk minder nodig om kapot te gaan dan de onderdelen van een transistorversterker.

Vaak zijn buizenversterkers al niet goedkoop, en is het dus ook een stuk prijziger om onderdelen hiervan te vervangen.

Om deze reden zou ik dus niet je bas aansluiten op een buizengitaarversterker. Het is een stuk goedkoper om een simpele oefenversterker voor je bas te kopen dan een nieuwe buizenversterker.

Waar moet je op letten als je je bas aansluit op een gitaarversterker?

Zoals eerder omschreven is het wel mogelijk om een basgitaar aan te sluiten op een gitaarversterker. Maar waar let je op wanneer je een bas aansluit?

Pas er vooral op dat je het volume niet te hoog zet. Het frequentie bereik van een basgitaar is een stuk lager dan die van een gewone elektrische gitaar. Wanneer je het volume te hard zet, kun je de speakers opblazen.

Een gewone gitaarversterker kun je prima gebruiken wanneer je bijvoorbeeld thuis zelf aan het oefenen bent, en het volume niet te hard hoeft te zetten.

Uiteindelijk kiezen de meeste basgitaristen toch voor een speciale basversterker. Zo creëer je een diepere sound en klinken de lage tonen een stuk beter.

Klankverschil van een bas op een gitaarversterker vs een basversterker

In de jaren vijftig en zestig werden basgitaren versterkt met behulp van gewone gitaarversterkers. Hoewel basversterkers en gitaarversterkers in de basis veel op elkaar lijken, klonk dit niet optimaal.

Het aansluiten van een basgitaar op een gewone versterker had als gevolg dat geluid enorm vervormde. Op het moment dat een versterker van een gewone gitaar de lage tonen niet kan leveren hoor je een brommend geluid.

Om het basgeluid optimaal te laten klinken, worden er tegenwoordig speciale versterkers voor elektrische basgitaren ontwikkeld.

Verschillen basversterkers en gitaarversterkers

In de basis zijn de verschillen tussen basversterkers en gewone gitaarversterkers niet zo groot. Toch zijn er een aantal kleine verschillen:

  • Basgitaar versterkers hebben een groter vermogen nodig dan gewone gitaarversterkers. Zo heb je bij een gewone versterker voor een elektrische gitaarversterker genoeg aan 30 watt. Een versterker voor een basgitaar heeft minimaal 50 tot 60 watt nodig.
  • Versterkers voor basgitaren zijn robuuster opgezet. Dit heeft er mee te maken dat er een grotere marge is met betrekking tot stroomverbruik en de temperatuur.
  • Minder aandacht voor de snelheid en de vervorming. Omdat een basgitaarversterker vooral lage tonen hoeft te versterken, is de vervorming en snelheid minder belangrijk.
  • Je hebt voor een basgitaar niet echt een laagfrequent filter nodig. Omdat een basgitaar nauwelijks hoge tonen produceert, is het wegfilteren ook overbodig.

Conclusie

Ben jij een basgitarist en ben je op zoek naar een geschikte versterker? Wanneer je slechts thuis gaat oefenen/spelen kom je al een heel eind met een gewone gitaarversterker.

Kijk er wel mee uit dat je het volume niet te hoog opendraait, want daar zijn gewone gitaarversterkers niet geschikt voor.

Wanneer je van plan bent om te spelen op een podium, of een versterker professioneel wil inzetten is het aan te raden om toch eens te kijken naar een speciale basgitaarversterker!

Bekijk hier mijn artikel met de top 10 beste kleine basversterkers!

Meer artikelen

De top 20 beste gitaar cadeau tips! Gegarandeerd een succes!
Hoeveel snaren heeft een basgitaar?
Basgitaar kopen voor een beginner? Ontdek dé top 10!
Kan een baby gehoorschade oplopen in de buik?
Je slaapkamer isoleren tegen geluid? Met deze tips weer rust!

Recente artikelen