Hoe werkt een buizenversterker? [Simpel uitgelegd!]


gitaar staat tegen buizenversterker aan

Om het geluid van een elektrische gitaar dieper en warmer te laten klinken, kan je een buizenversterker gebruiken. Deze elektronische versterker bestaat uit diverse onderdelen en veroorzaakt een bepaalde sound, wat verschilt van andere soorten versterkers.

In dit artikel kom je erachter hoe zo’n buizenversterker werkt, wat het verschil is met een transistorversterker en waar dit door komt en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Hoe werkt een buizenversterker?

Betekenis

Een buizenversterker, ook wel buizenbak genoemd, is dus een elektronische versterker die is opgebouwd rond transformatoren en elektronenbuizen. Veelal bestaat dit apparaat uit een voor- en eindversterker en een voeding.

Muzikanten maken veel gebruik van buizenversterkers in plaats van andere soorten versterkers door de diepe, warme klank die het creëert. Het zorgt voor een authentiek, vintage geluid, wat veel mensen aangenaam vinden.

Een buizenversterker wordt veelal gebruikt voor het versterken van het geluid van een elektrische gitaar. Er zijn daarnaast ook buizenversterkers voor basgitaren, maar die worden iets minder vaak gebruikt.

Werking

De werking van een buizenversterker gaat als volgt. Allereerst heeft de voorversterker allerlei aansluitingen voor apparaten en het regelen van het volume en het beschikt over een toonregelcircuit.

In de voorversterker zitten veelal drie buizen, welke samen het ingangssignaal, oftewel de gemaakte muziek, versterken.

Dit versterkte geluid wordt aan de eindversterker aangeleverd. Dit onderdeel wordt ook wel de eindtrap genoemd en het bestaat vaak uit minimaal twee buizen en een uitgangstransformator.

Tot slot is er de voeding, welke bestaat uit een gelijkrichter en een voedingstransformator. Hier komt een spanning uit voort die naar de buizen wordt geleid, zodat deze de muziek kunnen versterken. De spanning die door de voeding wordt aangeleverd, wordt zodoende naar de voor- en eindversterker geleid.

Door de buizenversterker aan te sluiten op een elektrische gitaar wordt een extra diepe klank veroorzaakt. Dit komt doordat een buizenversterker vaak een hoger piekvermogen heeft dan andere versterkers.

De voeding van deze versterkers zorgt namelijk voor een hogere spanning, waardoor de buizen een geluid beter versterken.

De buizenversterker geeft ook kleur aan een geluid, wat te maken heeft met het vormingsgedrag van de versterker. Als gevolg wordt er een vervormd signaal geproduceerd, door de vervorming van bepaalde frequenties, wat veel muzikanten aangenaam vinden.


Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Wil je gitaar leren spelen, maar wel zo snel mogelijk? In maar 22 lessen leer je gemakkelijk gitaar spelen met behulp van deze handige cursus.

Al duizenden mensen leerden zonder al te veel moeite gitaar spelen in 22 lessen!

Cursus Gitaarles van Koen

Verschil in werking met een transistorversterker

Bij een transistorversterker worden eveneens elektrische signalen versterkt, maar er wordt gebruikgemaakt van een andere techniek, namelijk de transistor.

Deze techniek is een vervanger van de elektronenbuis, zoals de buizenversterker. De transistors kunnen kleiner en daardoor goedkoper gebouwd worden en gebruiken tevens minder stroom.

Een transistorversterker wordt ook wel een audioversterker genoemd en bestaat uit één of meerdere transistoren. Deze versterker werkt op stroom en door de basisstroom te variëren, wordt de versterkingsspanning van de transistors veranderd. In feite versterkt een transistor dus de stroom die wordt aangeleverd.

Bij een buizenversterker daarentegen is de voeding verantwoordelijk voor de versterking van het geluid.

Dit verschil in werking kan een grote invloed hebben op het geluid dat geproduceerd wordt, aangezien de buizenversterker langer tot een bepaald vermogen heeft en daardoor diepere klanken uitzendt.

Verschil in sound met transistorversterker en waar komt dat door?

Geluid transistorversterker

Het geluid van een transistorversterker is vaak vlak en eendimensionaal. Dit komt doordat er bij de productie meer aandacht is uitgegaan naar de commerciële voordelen dan de geluidskwaliteit.

Bij een transistorversterker moet de afweging gemaakt worden tussen dynamiek en klank. Versterkers met een natuurlijkere en rijkere klank klinken sloom en traag en daardoor minder levendig. Aan de andere kant moeten dynamische transistorversterkers inleveren aan natuurlijkheid, aangezien deze juist wat agressiever klinken.

Geluid buizenversterker

Buizenversterkers zijn vaak rijk van klank en geven een romantische kleur aan muziek. Zo wordt het geluidsbeeld luchtiger en enigszins zwevend.

De controle en de kracht van de muziek kunnen overigens verbeterd worden door een vergroting van het aantal eindbuizen.

Een buizenversterker klinkt overigens niet automatisch goed, aangezien ook op dit gebied minder goede varianten zijn. De levensduur van de eindbuizen is daarnaast beperkt, waardoor deze om de zoveel jaar vervangen moeten worden. Echter, hierna klinkt de versterker weer als vanouds en wordt een krachtige performance neergezet.

Oorzaak van dit verschil

Door de lagere en andere soort voeding van transistorversterkers kunnen deze apparaten minder piekvermogen leveren bij een continu vermogen dan buizenversterkers.

De buizenversterker profiteert langer van een een hogere spanning, waardoor bij staccato geluidssignalen uit een elektrische gitaar in korte tijd veel vermogen aan de luidspreker kan worden afgegeven.

Door dit verschil wordt extra diepte gecreëerd. Tevens wordt meer kleur aan het geluid gegeven door de lagere demping van de luidspreker.

Een transistorversterker zorgt voor een enigszins onnatuurlijk vervormd geluid, wat als onaangenaam kan worden ervaren. De buizen zorgen daarentegen voor een harmonische vervorming die door veel muzikanten als prettig wordt ervaren.

Waar op letten bij het kopen van een buizenversterker?

Buizenversterkers zijn dus niet automatisch goed en je moet dan ook op een aantal zaken letten bij de aanschaf van zo’n versterker. Deze worden hieronder kort benoemd.

1. Combinaties

Er zijn bepaalde combinaties van een luidspreker en een versterker te verkrijgen, waarbij deze twee componenten in één kast zitten.

Versterkers zijn uiteraard ook als aparte eenheid te verkrijgen, waardoor je elke willekeurige luidspreker erbij kunt gebruiken.

Gescheiden zijn een luidspreker en een versterker makkelijker te verplaatsen. Echter, in een combinatie is het gebruik eenvoudiger en zijn er minder aansluitingen nodig. Het is belangrijk om dit mee te nemen in je besluit.

2. Constructie

Daarnaast wordt de kwaliteit van het geproduceerde geluid beïnvloed door de constructie van de kast. Ook het materiaal dat hiervoor wordt gebruikt, is van invloed.

Bij dunner hout zullen meer trillingen ontstaan, maar hierdoor kunnen onderdelen ook sneller losraken.

Als uitgangspunt wordt genomen dat een hogere dikte een steviger geluid creëert. Versterkers met een gesloten achterkant zorgen meestal ook voor een betere basrespons dan een open achterkant. Om beschadigingen te voorkomen, kan een versterker met hoekbeschermers tevens handig zijn, zeker wanneer het veel verplaatst wordt.

3. Grootte en kracht

Tot slot is het vermogen belangrijk voor het geluid dat vrijkomt. Hierbij moet je kijken hoeveel vermogen jij nodig hebt en waar je de versterker voor gaat gebruiken.

Op kleinere locaties is een buizenversterker van een aantal Watt al voldoende. 5 Watt is vaak al meer dan genoeg om je buren mee te laten trillen op de bank. Voor de oefenruimte wil je toch net iets meer

Op grotere locaties kun je beter kiezen voor een versterker van 50 Watt of meer. Qua vermogen kunnen versterkers variëren tussen de 1 en 1000(!) Watt, hoewel extreem hoge wattages niet heel vaak voorkomen.

Op zoek naar een goede buizenversterker? Dan beveel ik je deze aan!

Als je op zoek bent naar een goede buizenversterker voor thuis, dan zit je met de Vox AC15 C1 goed!

De Vox AC15 C1 is een prachtige 1×12 inch buizenversterker combo van 15 Watt. Hij biedt een scala aan mogelijkheden, waardoor je helemaal je eigen sound kan creëren.

Daarnaast scoort hij ook een 4.7 uit meer dan 250 reviews op Thomann!

Vox AC15 C1 Buizenversterker

Conclusie

Een buizenversterker is dus een elektronische versterker met een voorversterker, eindversterker en een voeding.

In tegenstelling tot een transistorversterker creëert het een diepe, warme klank, waardoor een authentiek geluid aan de muziek wordt gegeven.

Dit verschil wordt veroorzaakt door het lagere piekvermogen van transistorversterkers, waardoor buizenversterkers langer van een hogere spanning kunnen profiteren. Hierdoor is een buizenversterker een betere, maar wel duurdere optie voor het versterken van een elektrische gitaar.

Bij de aanschaf van een buizenversterker moet je op een aantal zaken letten.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een combinatie van een versterker en een luidspreker, verschillende constructies en een hoger of juist lager vermogen. Wat voor buizenversterker kies jij?

Meer artikelen

Is gitaar leren spelen moeilijk? Niet met deze tips!
Kan je nog gitaar leren spelen als volwassene? Zeker weten!
Gitaar: 12 dringende vragen beantwoord!
De top 20 beste gitaar cadeau tips! Gegarandeerd een succes!
Hoe wordt een gitaar gemaakt? [Stap voor stap uitgelegd!]

Recente artikelen