Kan je gitaar spelen met lange nagels? [+ lange vs korte nagels!]


lange nagels

Naar muziek luisteren is fijn. Je kunt hier vrolijk van worden, tot rust komen of je tranen de vrije loop laten.

Zelf muziek maken is echter geweldig. Wanneer je zelf een instrument bespeelt, kun je hiermee je gevoelens uiten of andere mensen vermaken.

Behalve het leren spelen van akkoorden of het lezen van noten, is er voor het goed kunnen gitaarspelen nog iets wat van belang is. Je denkt er misschien niet direct aan, maar het zijn je nagels.

Gitaar spelen met lange nagels aan je rechterhand is mogelijk. Voor je linkerhand zijn korte nagels echter aan te raden, aangezien dat het pakken van akkoorden een stuk makkelijker maakt. Voor linkshandigen is dit uiteraard omgedraaid.

Welke invloed de lengte én de vorm van je nagels op het goed gitaar kunnen spelen kunnen hebben, lees je allemaal in dit artikel!

Wat verstaan we onder lange nagels voor gitaar spelen?

Het begrip lange nagels is natuurlijk een ruim begrip. Wat de een lange nagels vindt, ervaart de ander als kort.

Wanneer we over lange nagels bij gitaar spelen spreken, is elke lengte van de nagel waardoor je je vingers van je linkerhand niet rechtop op de gitaarhals kunt zetten, te lang.

Wanneer je met je vinger rechtop de snaren kunt indrukken, hebben je nagels de juiste lengte. Let wel, het gaat hierbij dan alleen om de nagels van je linkerhand. Dat is de hand waarmee je akkoorden pakt.

De nagels van je rechterhand, waarmee je de snaren aanslaat, mogen juist langer zijn.

Of je nagels van je linkerhand de juiste lengte hebben, kun je heel eenvoudig controleren. Zet je vingertop(-pen) horizontaal tegen een liniaal of een vijl.

Wanneer nagel en vlees het oppervlak van de liniaal of de vijl tegelijk raken, is de lengte precies goed.

Verder is er de vuistregel die voorschrijft dat wanneer je je handpalm bekijkt en je vingernagel ongeveer een millimeter over je vingertop heen steekt, de lengte goed is.

Maak er een goede gewoonte van je nagels niet op lengte te knippen. Door te knippen kunnen er kleine scheurtjes en barsten ontstaan en neemt de sterkte van de nagel af. Vijl je nagels liever op lengte.

Qua vorm mogen je nagels niet te rond maar ook niet te puntig worden gevijld. Te ronde of te puntige nagels leveren weerstand op bij het aanraken van de snaren.

Wat voor invloed hebben lange nagels op het gitaar spelen?

Met te lange nagels van je linkerhand bouw je weerstand op en neemt de speelsnelheid en het gemak waarmee je kunt spelen enorm af. Bovendien kun je zelfs je gitaar met te lange nagels beschadigen.

Lange nagels aan je rechterhand, de hand waarmee je de gitaarsnaren aanslaat, zijn wel nodig wanneer je Spaanse of klassieke muziek wilt spelen. Dan wordt traditioneel met de nagels in plaats van je vingertoppen gespeeld.

Bij deze manier van spelen mogen je vingernagels niet al te kort zijn.

Helaas kunnen langere nagels snel slijten en zijn ze soms minder sterk dan korte nagels. Vooral bij stalen snaren kunnen je nagels snel slijten. Je kunt langere nagels echter versterken met een gellak.

Wees lief voor je nagels en gebruik een nagelkit. Hiermee kun je de nagelranden glad houden en vermindert de kans op scheuren.

Voor- en nadelen

Zoals hierboven al even aangehaald, hebben lange nagels aan je linkerhand nadelen bij het pakken van de akkoorden.

Lange nagels aan de rechterhand hebben echter weer voordelen wanneer je Spaanse of klassieke gitaarmuziek wilt spelen. Behalve het gebruik van je eigen nagels, kun je ook een plectrum gebruiken om de snaren aan te slaan.

Het nadeel van het gebruik van een plectrum is dat je wel een veel slechter gevoel voor de snaren hebt dan wanneer je je eigen nagels gebruikt.

Wil je gitaar leren spelen? Ontdek dan de cursus ‘Leer Gitaar Spelen In 22 Lessen!’

Er zijn veel verschillende online cursussen te vinden die je helpen om gitaar te leren spelen. Toch kan er maar een de beste zijn.

Ik vind ‘Leer Gitaar Spelen In 22 Lessen’ van Koen Snoek een hele fijne cursus. De cursus zit erg goed in elkaar en de video’s zijn makkelijk te volgen.

Je kunt volledig op je eigen tempo de cursus doorlopen en al snel de basis van het gitaar spelen onder de knie hebben.

Ook hoef je geen noten te kunnen lezen om met de cursus aan de slag te gaan. Dit is zeker als beginner erg fijn, omdat het leren lezen van noten best lastig is.

Ook zijn duizenden mensen, inclusief ikzelf, je al voorgegaan. Het grootste deel is erg te spreken over deze cursus en heeft dankzij Koen gitaar leren spelen.

Ben je nieuwsgierig? Probeer het nu zelf! ⇨

En werkt het om wat voor reden toch niet voor jou? Dan is dat geen probleem, je hebt namelijk 14 dagen niet-goed-geld-terug garantie.

Conclusie: kan je gitaar spelen met lange nagels? Of toch liever korte nagels?

De conclusie is dus dat je prima met lange nagels gitaar kunt spelen, mits het hier de nagels van je rechterhand betreft waarmee je de snaren aanslaat.

Voor het pakken van de akkoorden met je linkerhand zijn korte nagels raadzaam.

Meer artikelen

Zelf gitaar leren spelen: zó doe je dat!
Top 10 kleine & mini elektrische gitaarversterkers!
Gitaar effecten uitleg: verschillende soorten, beste volgorde, beste pedals!
Gitaar: 12 dringende vragen beantwoord!
De top 20 beste gitaar cadeau tips! Gegarandeerd een succes!

Recente artikelen