Elektrisch gitaar leren spelen: zó doe je dat!


Man leert elektrisch gitaar spelen

Muziek is alles en muziek maken is fantastisch. Samen muziek maken is pure magie!

Heerlijk met je bandje samen “in the groove” komen. Gitaar spelen is zo’n beetje het coolste instrument dat je kunt leren.

In dit artikel leg ik je uit hoe je elektrisch gitaar kunt leren spelen. Dus… hoe ga je te werk en wat heb je allemaal nodig?

Wat heb je nodig?

Een gitaar

Uiteraard heb je een gitaar nodig, anders wordt gitaar leren spelen wel erg lastig.

Een basis elektrische gitaar heb je in alle prijsklassen. Voor beginners is het misschien moeilijk kiezen als je een muziekwinkel binnenloopt of online gaat shoppen.

Je kunt natuurlijk ook gaan speuren naar een goede tweedehands gitaar, maar tegenwoordig heb je voor mooie prijzen ook al een gloednieuwe.

Probeer sowieso een paar gitaren gewoon uit in de muziekwinkel. Je doet dat door ze op te pakken en vast te houden. Hoe voelt het aan?

Vaak is het voor beginners makkelijker om een gitaar te kiezen met een iets bredere nek. Dan hebben je vingers meer ruimte om te wennen aan de posities voor je akkoorden.

Als je nog niet 100% overtuigd bent dat je gitaar wil leren spelen, dan kan je eventueel ook een gitaar huren, bijvoorbeeld bij Bax-Shop, maar dan ben je eerlijk gezegd vaak wel duurder uit.

Een versterker en kabel

Je versterker bepaalt samen met je effectenpedalen de kleur van je geluid. Een versterker wordt ook wel “amp” genoemd (amplifier). Als je leert gitaar spelen heb je vaak aan een klein handzaam versterkertje al voldoende.

Een goede kabel gaat een leven lang mee. Het is dus verstandig om te investeren in topkwaliteit. Hij groeit met je mee, dus een miskoop doe je niet gauw met een kabel van uitstekende kwaliteit.

Plectrum en stemapparaat

Elektrische gitaar speel je met een plectrum. Ook deze heb je in alle soorten en maten.

Zelf heb ik gewoon een Variety Pack gekocht. Hier zitten meerdere plectrums in met verschillende diktes en gemaakt van verschillende materialen.

Zo kan je er gemakkelijk meerdere uitproberen en kijken wat je lekker vindt spelen en klinken.

Daarnaast heb je een tuner nodig, om je gitaar te kunnen stemmen. Deze zijn er in veel soorten en maten. Kies er eentje die het best bij jouw behoefte past.

Om je gitaar te stemmen zijn er eigenlijk 2 goede opties: een clip-on tuner of een tuner pedal.

Beide werken prima, maar als je van plan bent om live te gaan spelen, is een pedaal wel aan te raden, omdat de trillingen van alle andere instrumenten en speakers de clip-on tuner wel eens in de war kunnen brengen.

Daarnaast mute een pedal je gitaar vaak ook, waardoor je sneller in stilte kunt tunen als je aangesloten bent op een amp.

Verder is het ook vooral voorkeur waar je voor kiest.

Waar begin je?

Allereerst moet je leren om je gitaar te stemmen. In de loop der tijd zul je zien dat je gitaar afwijkt, daarom is het verstandig om je gitaar regelmatig te stemmen.

Nieuwe snaren op je gitaar moeten zelfs meerdere keren per dag worden gestemd omdat ze op spanning moeten komen.

Je begint met je basis akkoorden en toonladders te leren. Toonladders zijn fantastisch, maar je moet er wel op studeren.

Als je eenmaal je toonladders “hebt”, dan gaan er veel dingen gebeuren en kun je alle kanten op met je gitaar.

Je kunt ook tabs of noten leren lezen. Dan heb je het voordeel dat je al snel heel veel muziek mee kunt gaan spelen in de basis. Dus neem online les of ga een cursus volgen.

Je zult zien dat met een paar basisakkoorden je al snel veel simpele liedjes kunt spelen. Online vind je veel nummers met teksten en akkoorden, ook voor beginners.

Wat zijn de meest gemaakte fouten bij het gitaar spelen?

Veel beginners maken vaak een aantal dezelfde fouten. Als je deze leert voorkomen, dan ben je al gauw een stap dichterbij het goed leren spelen van elektrisch gitaar.

  • Leer je zelf vanaf het begin meteen goed aan hoe je je gitaar vasthoudt. Dat scheelt je later veel als je moeilijkere loopjes en akkoorden gaat leren. Let op de stand van je handen en de richting van de nek van je gitaar.
  • Zorg voor een comfortabele gitaarband om je schouder. Investeer ook hier in een goede gitaarband, want ook deze gaat je hele leven mee als je voor goede kwaliteit kiest.
  • Maak er een routine van om telkens als je gaat spelen, je gitaar eerst te stemmen. In het begin duurt dat even, maar je zult zien dat je er steeds beter in wordt naarmate je het vaker hebt gedaan.
  • Ook de manier waarop je je plectrum vasthoudt is belangrijk. Doe het meteen goed, dan wordt het vanzelfsprekend en daar heb je later veel profijt van als je moeilijkere stukken gaat spelen.
  • Ook je vingerzetting bij het spelen van akkoorden is belangrijk. Misschien ben je geneigd om, zoals velen, een beetje te smokkelen door niet je pink te gebruiken, maar je ringvinger.
  • Ook hier is het advies om het meten goed te doen, dat bespaart je later veel tijd en moeite om het weer af te leren.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen!

Daag jezelf uit en leer steeds moeilijkere dingen. Blijf niet hangen in de makkelijkere liedjes en leer steeds iets bij.

Veel oefenen baart kunst! De grote gitaargoden der aarde hebben het ook allemaal moeten leren, dus jij kunt het ook. Investeer in jezelf, neem de tijd en motiveer jezelf om te blijven oefenen.

Volg een online cursus gitaar spelen. Er is al een cursus van 22 lessen die je de basis aanleert zoals het hoort. Super praktisch en toch grondig. Je bent met zo’n cursus na 22 lessen al klaar voor het beter werk.

Als je uiteindelijk met een echte band wilt gaan spelen, ga dan spelen met een metronoom.

Installeer een metronoom appje op je telefoon en probeer het tempo vast te houden. Dat is moeilijker dan het misschien in eerste instantie lijkt. En wel zo prettig voor de bassist en drummer als je je tempo strak weet te houden!

Speel samen met andere muzikanten. Het gevoel van samen muziek maken is fantastisch, magisch en kan je zomaar kippenvel bezorgen.

Gun jezelf gitaarles!

Leer je muziek theorie. Ook hier geldt dat alles wat je nu in jezelf investeert, je veel plezier en extra skills oplevert zodra je met anderen samenspeelt.

Als de theorie je niet genoeg interesseert, probeer jezelf dan te motiveren. Stel je voor dat je op een enorm podium staat met tienduizenden mensen voor je. Dat is je doel, je moet er wat voor doen!

Als je gitaar kunt spelen, gaat er een wereld voor je open. Je hebt er de rest van je leven plezier van, waar ook ter wereld je naar toe gaat.

Steel de show bij een kampvuur op het strand, val in bij een plaatselijk bandje op een druk plein, ga op in je spel. Geniet!

Dus, ben je er klaar voor?

  • Investeer in jezelf en volg een cursus
  • Oefenen, oefenen en oefenen!
  • Blijf jezelf uitdagen
  • Geniet van iedere stap

Conclusie

Ik hoop je hiermee voldoende basis gegeven te hebben om te beginnen met het leren spelen van elektrisch gitaar. Het is zeker aan te raden om les te nemen of een cursus te volgen, zodat je gefocust en gestructureerd aan de slag gaat.

Muziek is de internationale taal van verbinding, en als jij hem spreekt, heb je een streepje voor. Heb jij even mazzel dat je voor gitaar hebt gekozen!

Recente artikelen