Ontdek alles over drumbekkens en cimbalen! [+ koopadvies]


Stapel drumbekkens / cimbalen

Hi-hats, ride, crash; dat zijn de standaard bekkens die je nodig hebt om een lekkere drumpartij te spelen. In de ouderwetse slagwerkwereld worden bekkens ook wel cimbalen genoemd.

Hieronder vertel ik je er alles over en pakken we er een beroemd rocknummer bij om uit te leggen hoe je ze gebruikt. Ik kan in ieder geval zeggen: bekkens zijn in alle opzichten een ongrijpbaar fenomeen.

Hi-hats

De belangrijkste bekkens voor met name de pop- en rockdrummer zijn de hi-hats, de twee kleinere bekkens die gespiegeld op elkaar gestapeld zijn. Ze zitten op een standaard die een mechanisme heeft, waarmee je met je voet de hi-hats open en dicht doet.

Op de hi-hats wordt in populaire muziek de tel aangegeven. Achtsten zijn het meest gangbaar, die geven het tempo van een standaard vierkwartsmaat aan. Rockdrummers houden ervan om niet met de stokken tegen elkaar, maar op de hi-hats af te tikken voor een intro.

Zet het nummer Smells Like Teen Spirit van Nirvana aan en beluister het couplet. Daarin hoor je hoe drummer Dave Grohl om de zestien tellen de hi-hats kort ‘opent’. Dit is meteen een goede standaard groove om je linkervoet (bij rechtshandige drummers de linkervoet) mee te laten doen in een drumbeat.

In deze standaard beat hoor je dat de hi-hats gesloten zijn en op vaste momenten kort opengaan. Naarmate het refrein nadert, wordt de beat met steeds meer geopende hi-hats gespeeld. Daarmee creëer je een soort spanning naar een overgang in een nummer.

Bekijk eens deze populaire hi-hats:

Fazley CYM Basic 14HH hihat 14 inch: Bax-Shop
Meinl HCSB10H HCS Bronze hi-hat 10 inch: Bax-Shop | Thomann
Sabian XSR Monarch Hats 14 inch: Bax-Shop | Thomann

Ride-bekken

Voor hetzelfde doel gebruik je het ride-bekken of ‘de ride’. Dit is het grootste en dikste bekken op je drumstel en je gebruikt het om lichtjes de tel mee aan te geven en tegelijk een andere sfeer te geven aan een gedeelte in een nummer.

Vaak wordt de ride in het refrein gebruikt en zijn de hi-hats er voor de coupletten, maar dit is geen wet van Meden en Perzen. Ook is het niet altijd zo dat er zachtjes op de ride getikt moet worden, punk-drummers slaan er wel eens hard op.

Bekijk eens deze populaire rides:

Meinl HCS18CR HCS Crash Ride 18 inch: Bax-Shop | Thomann
Sabian SBR 20 inch Ride bekken: Bax-Shop | Thomann
Paiste PST5 20 inch Medium Ride: Bax-Shop | Thomann

Een of meer crash-bekkens

Het crash-bekken of ‘de crash’ gebruik je meestal om accenten mee aan te geven. Pak datzelfde Nirvana-nummer erbij en zoek er een instructiefilmpje bij op: deze bijvoorbeeld.

Het aantal crash-bekkens op een drumkit varieert. Sommige drummers hebben er twee of meer, ook voor het showelement: het zier imposant uit als op twee bekkens tegelijk slaat. Er zijn ook drummers die helemáál geen crash-bekken gebruiken.

Je ziet hier dat het crash-bekken in de coupletten gebruikt wordt om accenten mee te leggen, en in de groove van het refrein om de tel aan te geven – in dit geval vierden. Dat laatste doen veel drummers, zo wordt een refrein heftiger.

Het crash-bekken is doorgaans dunner, lichter en kleiner dan een ride, hetgeen zich prima leent om zowel het tempo aan te geven als om accenten te leggen. Meestal doe je dit in combinatie met een klap op de snare of een trap op de bassdrum.

Bekijk een deze populaire crash bekkens:

Fazley CYM Excellence 18C crashbekken 18 inch: Bax-Shop
Sabian AAX 18 inch X-Plosion Crash bekken: Bax-Shop | Thomann
Meinl HCS HCS18C Crash bekken: Bax-Shop | Thomann

Andere bekkens als extra accessoires

Bekkens bestaan in allerlei maten en gewichten en wisselende kwaliteit. Dat geldt ook voor andere soorten buiten de al genoemde standaard set die je nodig hebt voor de meeste muziek. Zo zijn er splash- en China-bekkens. Die kun je zien als extra’s.

Zeker voor beginnende drummers, die al veel kosten hebben aan het standaardpakket bekkens, is het raadzaam om te overwegen of je die extra’s nodig hebt. Zo vaak als je hi-hats, ride en crash gebruik je ze namelijk niet.

Wil je toch meer geluiden toevoegen aan je drumstel: een China-bekken maakt een grof, hard en vooral ander geluid, met name door de vorm. Ze worden veel gebruikt in de progrock en allerlei metalgenres. Er wordt zelden een groove op geslagen.

Het splash-bekken is een klein bekkentje waarop je zelfs helemaal geen groove slaat, omdat het te licht is. Het is een geinige toevoeging om accenten mee te geven, maar vrijwel niemand mist het als je er niet op slaat of hem vergeet mee te nemen.

Bekijk een deze andere populaire bekkens:

Meinl 18″ Classics Extreme China: Bax-Shop | Thomann
Zildjian S Family 10 inch Splash: Bax-Shop | Thomann
Paiste 14″ PSTX Swiss Flanger Stack: Bax-Shop | Thomann

Techniek: van licht en jazzy tot zaagselproductie

De techniek die je hanteert, hangt af van het soort drummer dat je bent. De meeste drummers raken de crash en hi-hats met de stok onder een ruime hoek, terwijl ze met het tipje van de stok op de ride tikken. Voor accenten tikken ze op het midden van de ride: de zogenaamde ‘cup’.

Waar de ene drummer de hi-hats op schouderhoogte heeft staan en dus veel zaagsel produceert (zie Dave Grohl), stellen anderen deze lager op. Jazz-drummers bijvoorbeeld. Dit geldt ook voor crash-bekkens: hoe groter de hoek waaronder je ze raakt, hoe hoger het volume en de impact. En des te minder stokken je verslijt.

Bekkens kopen

Over verslijten gesproken. Bekkens zijn dure onderdelen. De bekendste fabrieken zijn Zildjian en Sabian, maar alle merken hebben modellen in diverse prijsklassen. De kwaliteit is niet per se beter als ze duurder zijn, de duurzaamheid en het geluid liggen mede aan jouw techniek.

Je maakt in de winkel kennis met bekkens door ze onder allerlei hoeken en met wisselende kracht te bespelen. Voor beginnende drummers zijn er betaalbare standaard setjes verkrijgbaar. Afdoende om zeker de eerste periode mee te oefenen.

Er zijn allerlei maten en diktes, deze eigenschappen bepalen het geluid. Net als bij trommels wordt daarbij niet in toonsoorten gedacht, maar meer in mate van impact en de sfeer die ze creëren.

Bekkens vervoeren en onderhouden

De bekkens zo nu en dan schoonmaken doe je niet met water! Er bestaan speciale poetsmiddeltjes voor. Het is het beste om dat van hetzelfde merk aan te schaffen. Heb je verschillende merken bekkens, neem dan een universeel poetsmiddel.

Universeel poetsmiddel: Bax-Shop | Thomann

Het vervoeren van je bekkens doe je in beschermende tassen. Het brons is kwetsbaar en mag niet schuren, dit tast het geluid aan. Voor de gevorderde drummer die vaak op tour is, bestaan er de zogenaamde hardcases.

Tama Powerpad Designer Cymbal Bag 22 inch: Bax-Shop | Thomann
Hardcase HN6CYM20 20 inch bekkenkoffer: Bax-Shop | Thomann

Scheurende bekkens

Het kan gebeuren dat een bekken scheurt en dan is meteen alle galm ervan af. Dit kan liggen aan de kwaliteit, de ouderdom of je techniek. Vooral dat laatste is van invloed. Rockdrummers verslijten doorgaans meer crash-bekkens dan anderen.

Crash-bekkens zitten losser op de standaard bevestigd dan de ride. Raak je een crash in vierden of achtsten, dan gaat hij zwiepen en heb je niet meer echt de controle over de hoek waarin je hem raakt. Na verloop van tijd wordt de kans op een scheur dan groter.

Ook de hi-hats, met name de bovenste (top hi-hat, de onderste heet bottom), kunnen scheuren, maar doordat het hier twee bekkens betreft die tegen elkaar aan zitten, heeft dit minder invloed op de klank en kun je langer doorspelen.

Het is dus geen gek idee om je te laten adviseren aan de hand van de stijl waarin je speelt. Sommigen, denk aan jazz-drummers die zachtjes spelen, doen jaren met hun set bekkens.

Er valt over het algemeen weinig over de levensduur van een bekken te zeggen omdat die van zo veel factoren afhankelijk is: onder welke hoek sla je erop, hoe hard doe je dat, wat is de kwaliteit en hoe vervoer (en onderhoud) je ze?

Laat je dus niet verleiden tot het aanschaffen van de duurste bekkens. Ook de dikte zegt niks over de kwaliteit. Het is vaak zelfs zo dat dunnere bekkens flexibeler zijn, dus juist langer meegaan.

Maar! Schrijf een bekken niet meteen af als er een scheur in zit of als er een stuk afvliegt. Hij gaat wel anders klinken, maar misschien is dit nog steeds een sound die bij jouw drumkit past.

Ook kan je bijvoorbeeld zelf een stack maken (meerdere cimbalen op elkaar) als je meerdere kapotte cimbalen heb. Dit kan je ook weer een unieke sound geven. Niet meteen weggooien en vervangen dus!

Bekkenstandaards

Bekkenstandaards zijn ook in diverse soorten verkrijgbaar. Zorg voor een lage, wat zwaardere standaard voor de ride en hogere met een verstelbare arm voor de crashes. Kleinere bekkens (splash) bevestig je met losse armen aan de standaards je al hebt.

De standaards zijn belangrijke sub-onderdelen omdat te lichte exemplaren sneller omvallen, waardoor je bekkens ook kunnen scheuren. Beknibbel hier dus niet op. De standaards zelf gaan, mits sterk, namelijk veel langer mee dan je bekkens zelf.

De productie van bekkens

Producenten van bekkens stellen een legering (mengsel van twee metalen) samen, gieten dit in een vorm en hameren het bekken dan als het ware tot gewenste dikte. Dit gebeurt handmatig of lasergestuurd.

In de soort brons bestaan ook weer allerlei gradaties. Dure bekkens zijn vervaardigd uit B20-brons dat een legering is van 80% koper en 20% tin. B8-brons heeft weer de verhouding 92-8. Om het nog verwarrender te maken: dit kan per fabriek verschillen.

Messing bekkens zijn goedkoper en samengesteld uit pakweg 63% koper en 37% zink. Deze zijn over het algemeen kwetsbaarder en niet aan te raden als investering. Nogmaals: bevriende drummers en andere deskundigen kunnen je het beste adviseren.

Bekkens zijn dus niet zelden een levendig, ongrijpbaar fenomeen, temeer omdat het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, ergens een natuurproduct is. Althans, de metalen die ervoor gewonnen worden. De natuur geeft immers nooit garantie. Sommige fabrikanten geven die overigens wel op hun bekkens.

Meer artikelen

Dit zijn de onderdelen van een drumstel!
Leren drummen voor beginners: zo ga je van start! [+ beste tips!]
Top 10 elektronisch drumstel voor een beginner!
Leren drummen op latere leeftijd? Geen probleem!
10 gouden tips om je kind te leren drummen! [+ Simpele oefening!]

Recente artikelen