Buizenversterker vs transistorversterker: deze is beter dan de ander!


transistorversterker versus buizenversterker

Het kopen van een gitaarversterker doen de meeste mensen niet iedere dag. Het is daarom verstandig om je van tevoren goed te verdiepen in de verschillen tussen gitaarversterkers.

Ga jij voor een buizenversterker of voor een transistorversterker? Wij leggen je uit wat de verschilllen zijn!

Wat is een transistorversterker?

Bij een transistorversterker (ook wel audioversterker) worden elektrische signalen versterkt door middel van een transistor. Dit is eigenlijk een vervanger voor een elektronenbuis die in een buizenversterker gebruikt wordt.

Een transistorversterker werkt op stroom en bestaat uit één of meerdere transistoren. De versterkingsspanning in de transistors wordt anders door de basisstroom te variëren.

De aangeleverde stroom wordt dus door de transistor versterkt. Dit is in tegenstelling tot een buizenversterker, waarbij de voeding eigenlijk verantwoordelijk is voor het versterken van geluid.

Doordat er bij een transistorversterker gebruik wordt gemaakt van een transistor in plaats van een elektronenbuis, kunnen transistorversterkers een stuk compacter en goedkoper gebouwd worden.

Wat is een buizenversterker?

Een elektronische versterker die opgebouwd is rond elektronenbuizen en transformatoren, noemen we een buizenversterker of een buizenbak.

Deze versterkers zorgen voor een warme en diepe klank, en zijn daarom erg populair bij muzikanten. Kenmerkend is een vintage, authentiek en aangenaam geluid.

Een buizenversterker is een apparaat dat voornamelijk bestaat uit een voor- en eindversterker en voeding. De meeste buizenversterkers worden gebruikt voor het versterken van geluid van een elektrische gitaar.

Ook voor basgitaren zijn er buizenversterkers op de markt, maar die worden minder vaak gebruikt.

Een buizenversterker beschikt over een toonregelcircuit en allerlei aansluitingen. De voorversterker is uitgerust met meestal drie buizen.

Door deze drie buizen wordt het ingangssignaal versterkt waarna het aangeleverd wordt aan de eindversterker. Dit noemen we ook wel een ‘eindtrap’.

De voeding van een buizenversterker bestaat uit de voedingstransformator en een gelijkrichter. Spanning uit de voeding wordt naar buizen geleid, waardoor de muziek versterkt kan worden.

De aangeleverde spanning vanaf de voeding wordt zowel door de eindversterker, als door de voorversterker geleid.

Voor- en nadelen van een transistorversterker

Maar wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen van een transistorversterker? Wij zetten ze voor je op een rijtje:

Voordelen

– Transistorversterkers zijn eenvoudig te monteren

– Compacte modellen met kleine afmetingen

– Gaan lang mee

– Weinig warmteontwikkeling en geen last van gloeidraden

– Werkt met lage spanning van 60 volt

Nadelen

– Meestal thermisch beveiligd

– Grote koelvakken nodig voor eindtransistoren die veel vermogen leveren

– Vaak niet kortsluitvast

– Bij storingen gaan er vaak tegelijk meerdere transistoren kapot

– Zijn gevoelig voor misaanpassingen

Voor- en nadelen van een buizenversterker

En ook een buizenversterker heeft natuurlijk zo z’n voor- en nadelen:

Voordelen

– De buizenversterker bevat minder componenten

– Kan zonder terugkoppeling functioneren

– Hoog rendement (tot 50%)

– Bevat minder componenten

– Makkelijk

Nadelen

– Hoge warmteontwikkeling

– Werkt met hoge spanning van 300 volt

– Vaak grote afmetingen

– Is gevoelig voor slijtage

– Uitganstransformatoren zijn eigenlijk altijd noodzakelijk

Belangrijkste verschillen tussen beide

Het belangrijkste verschil tussen een transistorversterker en een buizenversterker is het geluid. Het geluid van een buizenversterker is vaak rijk van klank, en heeft een zwoel en romantisch tintje.

Dit maakt het geluidsbeeld zwevender en luchtiger.

De sound van een transistorversterker daarentegen, is vaak een stuk vlakker en eendimensionaal.

De oorzaak hiervan is dat er tijdens de productie van het apparaat meer aandacht wordt gevestigd op de commerciële voordelen, dus er worden goedkopere componenten gebruikt.

Ook simpelweg de manier waarop de versterker werkt heeft invloed op de sound van de versterker. De afweging moet bij een transistorversterker gemaakt worden tussen de klank en dynamiek.

Er moet bij dynamische transistorversterkers veel ingeleverd worden op natuurlijkheid, en over het algemeen klinken deze versterkers dan ook een stuk agressiever.

Buizen slijten een stuk sneller dan transistoren. Echter is het moeilijk om aan te geven hoe veel sneller een buizenversterker slijt. De slijtage is afhankelijk van hoe het apparaat ontworpen is.

Ook de instelling van een buis heeft veel invloed op slijtage: wanneer je de buis instelt op 85% van zijn specificatie is het aannemelijk dat het slijten sneller gaat dan bij een instelling van 40%.

Omdat transistorversterkers een andere soort voeding hebben, kunnen deze versterkers minder piekvermogen leveren dan buizenversterkers. Zeker bij een continue vermogen.

Welke is het beste voor jou?

Maar welke versterker is geschikt voor jou? Over het algemeen is bekend dat een buizenversterker “vriendelijker”, warmer en realistischer vervormt dan een transistorversterker.

Je kunt een buizenversterker nog wat boven de vervormingsgrens uitsturen zonder dat dit meteen heel slecht klinkt.

Echter zijn transistoren een stuk goedkoper en vaak ook een stuk compacter. Handig dus om mee te nemen naar oefensessies e.d. Deze vorm van versterking wordt door gebruikers vaak wat “digitaler” ervaren.

Welke versterker het beste past bij jou is uiteraard afhankelijk van de sound die jij wilt creëren en het budget dat je te besteden hebt!

Conclusie

In de basis is het verschil tussen een transistorversterker en een buizenversterker best groot. Maar om erachter te komen wat nou werkelijk het verschil is in sound, is het aan te raden om naar een gitaarwinkel te gaan en het zelf te ervaren!

Meer artikelen

Hoe werkt een buizenversterker? [Simpel uitgelegd!]
Wanneer moet je de buizen vervangen van je gitaarversterker? [+ meer tips!]
Top 10 kleine & mini elektrische gitaarversterkers!
Top 10 elektrische gitaren voor beginners!
Kan je nog gitaar leren spelen als volwassene? Zeker weten!

Recente artikelen