Top 10 akoestische drumstellen voor beginners!


Beginner speelt op akoestische drums

Ben je net begonnen met drummen en op zoek naar je eerste echte drumstel? Dan zit je hier goed!

Ik heb namelijk 10 van de beste akoestische drumstellen uitgezocht die perfect zijn voor beginners. Daarnaast heb ik van deze top 10 nog een kleine top 3 gemaakt om de keuze nog makkelijker te maken voor je.

Lees lekker verder en ontdek jouw nieuwe drumstel.

De 3 winnaars!

Hier zijn de 3 winnaars waar ik het net over had. Ik heb deze winnaars gekozen op basis van welke de goedkoopste is, welke de beste prijs/kwaliteit verhouding heeft en welke het best beoordeeld wordt door andere mensen.

Ontdek snel hieronder de hele top 10.

1. Millenium Focus 20 Drum Set White

Oude drummers met de iconische merken ‘Pearl’, ‘Tama’ en ‘Sonor’ in matzwarte gotische kapitalen op hun grijsharige borstkas geïnkt, halen hun massieve schouders op als je zegt dat je op een Millenium-startersetje broedt.

Deze trommelveteranen geloven niet dat Thomanns drumhuismerk wat kan zijn.

Trommelveteranen moeten niet zo vooringenomen zijn. De huismerken van de Duitse webshop Thomann hebben al lang de vooroordelen van zich afgeschud. En hoe.

Succes als je onder de € 300 een degelijk vijfdelige set vindt mét alle ketels, dubbelbenige hardware, 2 bekkens én zelfs een kwalitatieve drumkruk en stokken bij.

Hier leer je het zeker op. Tot de fraaie witte blinkende folie rond de ketels van deze Focus 20 doordrenkt is met het opgedroogd bloed van je opengebarsten vingerknokkels.

Vraag misschien wel eerst lief aan zo’n oude drummer of-ie je even helpt deze set in elkaar te vijzen? Of dacht je dat zo’n webshopdrum kant-en-klaar geleverd werd? In welke scheepscontainer wou je hem soms voor je deur hebben?

Even alles in elkaar puzzelen, dus. En als beginner kan je daarbij zéker wat hulp gebruiken!

Millenium Focus 20

2. Millenium MX420 Studio Set BL

Je vertoeft nog steeds in de wonderlijke wereld van de Millenium-beginnersdrums. Wat rechtvaardigt het hogere prijskaartje van deze blauwe schoonheid? Als leek kunnen ze je tenslotte nog alles wijsmaken, toch?

Kijk eens naar het aantal bekkens van deze MX420 Studio. Je weet wel, die grappige ronde metalen schijven. Je telt er eentje extra. Namelijk een 20 inch ride.

De vorige Focus 20 Millenium set had enkel een 14 inch hi-hat en een 16 inch crash die ook nog moest bijklussen als ride. Een bezuinigingsoperatie die je wel vaker ziet bij beginnerssets.

Nogal idioot om daar op te besparen. Een crash heeft namelijk een héél andere functie dan een ride. De kleinere crash is een afslagbekken. Hier mep je die typische scherpe accenten op.

De grote ride is een ritmebekken: met dit fors geschapen cymbaal geef je eerder het tempo aan.

Check ook die expliciete vermelding dat de 9-laags ketels van populieren- en berkenhout zijn. Het hout bepaalt de kwaliteit van je geluid. Een goed teken, die openhartigheid!

Want het is altijd verdacht als de fabrikant in alle talen verzwijgt welke bomen voor je toekomstige drumstel sneuvelde. Doorgaans gaat het dan om inferieur waaierhout waarmee je hoogstens een vuurtje kan stoken.

Millenium MX 420 drumstel

3. Startone Star Drum Set Studio -BK

Ook Startone draagt de Thomann-signatuur. Maar dan met een beduidend goedkoper prijskaartje. Kan je het geld missen? Ga dan voor de blauwe Millenium met het extra ridebekken.

Leef je nog zuiniger dan Dagobert Duck? Zwier dan deze Startone in je digitaal winkelmandje. Maar besef wel: dit is een écht instapmodel. Dat zie je bijvoorbeeld aan het formaat van de bassdrum. De bovenste twee Millenium-jongens kwamen met een 20” x 16” bastrommel.

Deze Startone-bassdrum is met zijn 20” x 14” een tikkeltje minder diep. Ook is het multifunctionele crash/ridecymbaal met zijn 15” diameter net een inchje kleiner. Maar misschien vinden je bejaarde buren dat wel net fijn?

En vraag je je af wat dat ge-emmer over al die inches nou precies inhoudt? Je bent niet de enige. Een inch is een veelgebruikte lengtemaat in Engelstalige landen.

Muziekwebshops nemen hem haast standaard over uit de handleiding met de meegeleverde fabrikantsspecificaties. Anders moeten die luie donders iedere keer alles omzetten naar het metriek stelsel.

Bij deze dus: één inch is exact 2,54 centimeter.

Startone Star Drum set drumstel

4. Mapex TND5294FTC Tornado Standard BL

Nu komen we er! De naam Mapex pronkt al eens op de basdrumvellen van professionele percussiegoden met bont getatoeëerde armen als boomstammen en de temporele accuraatheid van een Zwitsers horloge met een viercijferig prijskaartje. Zoals Chris Adler van Lamb of God, om maar even een langharige metalgigant te namedroppen.

Het Taiwanees merk is van vele markten thuis. De vaste slagwerkers van BB King, Aimee Mann en levende baslegende Meshell Ndegeocello leggen hun strakke grooves evenzeer neer op een Mapex.

En terecht. Want Mapex is niet voor niets een acroniem voor ‘Music And Percussion Excellence’. De Taiwanese fabrikant reikt met zijn Tornado-reeks de hand naar de ambitieuze beginner die hoopt dat zijn lindenhouten ketels niet na zes maanden al uit elkaar vallen.

De 14” hi-hat en 16” crashbekken krijg je er bij. En de ride, dat fors uit de kluiten gewassen metalen cymbaal dat lekker ‘pingy’ doet als je er het tempo op aftikt? Daarvoor moet je elders shoppen.

Tip: dé molochs van de cymbalenwereld zijn Sabian en Zildjian. Maar het Zwitserse Paiste maakt ook verdomd goede bekkens. Vraag maar aan Nicko ‘Iron Maiden’ McBrain. En onderschat zeker de cymbalen van het Duitse Meinl niet!

Wellicht is dit artikel wel interessant voor je: Ontdek alles over drumbekkens en cimbalen! [+ koopadvies]

Mapex TND5294FTC drumstel

5. Fazley FDK-100-BK Spirit Basic Black 5-delig drumstel

Met Fazley beukt er opnieuw een huismerkdrumstel op dit beginnerslijstje. En wel dat van de onbetwistbare Nederlandse muziekwebshopreus Bax.

Huismerken hebben zo hun voor- en tegenstanders. Tegenstanders willen nog niet dood gevonden worden met een instrument waar Fazley op staat. Of het moet een stemfluitje zijn.

Voorstanders zijn heel anders. Ze gaan niet gebukt onder het juk van de gevestigde merkenfetisj. Ze kijken met een onbevangen blik naar instrumentarium en staan altijd open voor iets nieuws. Zeker als het geen drol kost.

En in hun ontdekkingstocht stuiten ze zo op tal van aangename verrassingen. Zoals deze Fazley FDK-100 Spirit Basic die heel wat starterssets uit dezelfde prijsklasse naar huis roffelt.

Neem er wel even een lintmeter bij. Deze fusion-configuratie komt met een basdrum van 20 i.p.v. 22 inch. Ook de andere ketels zijn een tikkeltje kleiner dan gemiddeld.

Lekker comfortabel voor kinderen en volwassen beginners. De Hulk zal zich iets minder in zijn sas voelen op het meegeleverde krukje.

Fazley FDK 100 drumstel

6. Pearl RS505C/C707 Roadshow drumstel Bronze Metallic

Pearl is voor sommige drummers wat Fender en Gibson voor gitaristen is. Het merk dat alle anderen overbodig maakt. Aan een Pearl val je nooit een bult. Tenzij je hem op je kop krijgt.

Dat gebeurt al eens. Dave Davies van The Kinks schopte ooit in 1965 de set van zijn drummer Mick Avory om in een vlaag van woede. Het betrof wel een Ludwig, maar toch.

Blijkt na enkele weken dat je begiftigd bent met het ritme van een dode kaketoe? Dan krijg je sowieso nog aardig van je investering terug als je je Pearl-drumstel verpatst op de tweehandsmarkt. Wat lang niet van elk drummerk kan gezegd worden.

Maar de Japanse drumautoriteit is geen liefdadigheidsinstelling. Voor kwaliteit uit het land van de zon leg je flappen neer. En nog niet minnetjes ook. Daarvoor krijg je wel deze Roadshow in royale hoogglans Bronze Metallic-afwerking. Al zou je voor deze big spender wel een aparte ridebekken verwachten.

Pearl RS505C/C707 Roadshow drumstel

7. Dimavery DS-200 drumstel zwart set

Dimavery is een gretige duivel-doet-al in de wereld van budgetinstrumenten. Noem een instrument, van grappige kinderxylofoontjes tot een accurate altsax, en kans is groot dat Dimavery het in zijn assortiment heeft.

Deze DS-200 drum komt met ketels van 6-laags gelamineerd esdoornhout. De bastrommel schurkt zich met zijn forse 22 inch bij de zwaardere jongens van dit lijstje.

Dimavery DS200 drumstel

8. Pearl RS525SC/C31 Roadshow drumstel Jet Black

Check voor de grap eens het lijstje artiesten op de Pearl-website. Van prestigieuze operaorkesten tot Aerosmiths Joey Kramer: ze zitten allen vastgelijmd achter hun Pearl-drumkrukje. Of zoals de Japanse slagwerkbouwer zelf zegt: ‘Welcome to The Best Reason to Play Drums.’

Oké, oké! Je hebt me overtuigd! Ik tuf wel enkele maanden rond op een pizzascooter voor die Pearl. Maar wat is het verschil met de vorige set? Hij is een maatje groter. Check de diameter van de bassdrum en floortom maar 22 en 16 inch diameter. Bij de Bronze Metallic Roadshow was dat respectievelijk 20 en 14 inch.

En nu in wat plastischere mensentaal, bitte? Met dit formaat ketels van 9-laags populierenhout roeren de bassen van deze kit zich als The Kraken met een ochtendhumeur voor de Noorse kust anno 1741.

Pearl RS525SC/C31 Roadshow drumstel

9. Mapex Tornado TND5044TC-DK vijfdelig drumstel Black

Je hebt daarnet goed opgelet. Je weet inmiddels dat Tornado de budgetlijn is van het meer dan excellente kwaliteitsmerk Mapex. En anders geeft Terence Fletcher je wel even wat klappen met de riem!

Maar wat is nou het verschil met deze TND5044TC-DK tegenover bovenstaande TND5294FTC?

Het lijken toch gewoon twee keer krak dezelfde drumstellen? Vergelijk de specs op beide webshops. Die kleine lettertjes staan er niet voor de sier.

Het bovenstaande Tornado-model verscheen alweer in 2011 op de drummarkt. Deze jongen hier is zijn opvolger. En die komt met een hoop fijne upgrades.

Spanblokken? Dat zegt je nu nog niets. Niet erg, dat komt wel. Belangrijk nu, is dat je weet dat dit opgewaardeerde model vernieuwde spanblokken heeft voor de bassdrum, toms en snare. Superieure Remo-vellen smeken om een aaitje van je drumsticks.

Later leer nog de meerwaarde van degelijke spanblokken en kwaliteitsvellen. Tel nu gewoon die extra flappen neer. Je zal jezelf daarvoor later nog hartstikke dankbaar zijn. Echt.

Mapex Tornado TND5044TC drumstel

10. Odery Cafe Kit Blue Sparkle 4-delige shellset incl hardware

Wat je sowieso moet kunnen als drummer? Tellen. Doe dat maar meteen eens met dit plaatje. Wat zullen we nou krijgen? Waarom ontbreekt er een ketel?

Drumstellen zijn standaard vijfdelig. Dat was niet altijd zo. Sterker nog! Tot in de jaren 50 trokken drummers ten strijde met een vierdelige set. Toen rock het overnam van blues en jazz deed de extra derde tom zijn intrede.

Tegen de jaren 70 had zo goed als elke drummer een vijfdelige set. Al heb je ook altijd figuren die nog met een tweede basdrum, cowbells en god weet wat nog allemaal komen aanzetten.

Terug naar deze fraaie Odery Cafe Kit. Een speciaal dingetje dat weinig plaats in neemt. De bassdrum is slechts 14 inch! Met de Cafe Kit Expansion uitbreidingsset kan je later nog je compact drumstelletje vergroten.

Opgelet wel: deze set komt met enkel met bekkenstatieven. De crash-, ride- en hihat-bekkens moet je dus nog apart kopen. Dé sterkhouders in de cymbalenwereld zijn uiteraard Zildjian en Sabian.

Odery Cafe Kit drumstel

Meer artikelen

Leren drummen voor beginners: zo ga je van start! [+ beste tips!]
10 gouden tips om je kind te leren drummen! [+ Simpele oefening!]
Dit zijn de onderdelen van een drumstel!
Leren drummen op latere leeftijd? Geen probleem!
Top 10 elektronisch drumstel voor een beginner!

Recente artikelen